Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ισπανία: Το Υπουργείο Άμυνας παρουσίασε το νέο υποβρύχιο S-80 Plus... αλλά δεν έχει που να το παρκάρει!

Ισπανία: Το Υπουργείο Άμυνας παρουσίασε το νέο υποβρύχιο S-80 Plus... αλλά δεν έχει που να το παρκάρει!
Το νέο υποβρύχιο της Ισπανίας έχει μήκος 81 μέτρα, με αποτέλεσμα να μη χωράει στις προβλήτες του ναυστάθμου στην Καρταγένα
Νέο πρόβλημα φαίνεται ότι έχει προκύψει με το καινούργιο υποβρύχιο S-80 της Ισπανίας, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais το Υπουργείο Άμυνας της χώρας αντιμετωπίζει ζητήματα με το μήκος του υποβρυχίου.
Συγκεκριμένα, το νέο υποβρύχιο της Ισπανίας παρουσιάστηκε αρχικά υπερβολικά βαρύ προκειμένου να απενέρχεται στην επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που οδήγησε το Υπουργείο στο να επιμηκύνει τα σχετικά υποβρύχια ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το βάρος.
Πλέον, τα υποβρύχια, τα οποία μετά τις αλλαγές φέραν τη νέα επωνυμία "S-80 Plus", έχουν μήκος 81 μέτρα, με αποτέλεσμα να μη χωράνε στις προβλήτες του του ναυστάθμου στην Καρταγένα.
«Το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να μεγαλώσει τις αποβάθρες στη βάση της Καρταγένας επειδή το νέο υποβρύχιο δεν χωράει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο τίτλος της εφημερίδας, τονίζοντας μάλιστα ότι το κόστος των νέων αλλαγών θα ανέλθει στα 16 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας το προβλεπόμενο κόστος των 4 εκατ. ευρώ.
Η El Pais δημοσίευσε ένα γράφημα το οποίο υποδηλώνει ότι το νέο μήκος των σκαφών ήτν ο λόγος για τον οποίο έπρπεπε να επεκταθεί το μήκος στις προβλήτες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «προκειμένου να χωρέσουν τα τέσσερα υποβρύχια, οι προβλήτες θα πρέπει να επιμηκυνθούν».
Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας έπεσευσε να διευκρινήσει ότι «δεν υπάρχει κάτι νέο» στο δημοσίευμα της El Pais και ότι η επέκταση στις αποβάθρες της Καρταγένας συμπεριλαμβάνονται σε σχέδια προϋπολογισμού τα οποία χρονολογούνται πριν από το 2009.
Μάλιστα, η διεύρυνση στις προβλήτες, κατά δύο μέτρα, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου περιλαμβάνει επίσης και την αναβάθμιση του λογισμικού στις βάσεις, προκειμένου να ανταπορκιθούν αποτελεσματικότερα στα νέα υποβρύχια.
«Δεν υπάρχει καμία τροποποίηση του σχεδίου ή κάποια λήγψη απόφασης που έλαβε το Υπουργείο Άμυνας και σχετίζεται με την επιμήκυνση των βάσεων για τα υποβρύχια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, προσθέτοντας ότι «είναι πιθανό να μη χρειαστεί επιμήκυνση, καθώς δε χρειάζεται τα υποβρύχια να τοποθετηθούν κατά μήκος της βάσης».
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα για το ισπανικό υποβρύχιο S-80 χρονολογείται από το 2003, ενώ έχουν σχεδιαστεί τέσσερα σκάφη, με το πρώτο να παραδίδεται από το ναυπηγείο Navantia στο Ισπανικό Ναυτικό το 2022 και το τελευταίο το 2027.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης