Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μήνας φωτιά και στα εργασιακά ο Οκτώβριος για κατώτατο μισθό και συλλογικές συμβάσεις

Μήνας φωτιά και στα εργασιακά ο Οκτώβριος για κατώτατο μισθό και συλλογικές συμβάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία της επιστημονικής τεκμηρίωσης μαζί με το πλαίσιο της σταδιακής αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σε βάθος διετίας ή τριετίας
Με διαφορετική προσέγγιση για τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά θα προσέλθουν κυβέρνηση και δανειστές στην πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση του φθινοπώρου.
Το ΔΝΤ με το ρόλο του υπερεπόπτη που διατηρεί επιχείρησε, χθες, να διαμορφώσει την «ατζέντα» αυτών των συζητήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε προειδοποίηση στην ελληνική πλευρά λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι εάν θέλει να αξιολογείται θετικά από τις εκθέσεις της τρόικας και να είναι βιώσιμος ο εξωτερικός δανεισμός να μην «πειράξει» την διάταξη που αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, διότι κάτι τέτοιο θα έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Το μήνυμα του Ταμείου εστάλη σε μια στιγμή που οι ιθύνοντες στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται σενάρια  αύξησης του κατώτατα μισθού από την φετινή κιόλας χρονιά.
Τα σενάρια,  υποστηρίζονται από τις νέες δυνατότητες και τον αυξημένο βαθμό ελευθερίας που αποκτά η Αθήνα, μετά την έξοδο από τα Μνημόνια στις 20 Αυγούστου, και θα πρέπει με κάποιο τρόπο αυτά να γίνουν αντιληπτά και από την ελληνική κοινωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται  μικρή αύξηση, εφόσον συμφωνήσουν και οι δανειστές, στα κατώτατα ημερομίσθια από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Το ΔΝΤ βέβαια από την πλευρά του επιμένει στην υιοθέτηση ελαστικών σχέσεων απασχόλησης με στόχο την μεγαλύτερη ευελιξία ενώ  τάσσεται αρνητικά στην αύξηση του μισθολογικού κόστους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το αρχικό κείμενο της συμφωνίας απαλείφθηκε ο χρονικός προσδιορισμός «αρχής γενομένης από το 2019» για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με την αύξηση των κατώτατων αποδοχών.
Το τελικό κείμενο αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2012», αφήνοντας σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το περιθώριο μικρών αυξήσεων ακόμη και κατά τους τελευταίους μήνες του 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία της επιστημονικής τεκμηρίωσης μαζί με το πλαίσιο της σταδιακής αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σε βάθος διετίας ή τριετίας, ύψος που ήταν πριν την εφαρμογή των μνημονίων.
Αγκάθι σε όλα αυτά συνεχίζει να αποτελεί ο υποκατώτατος μισθός (για όσους είναι κάτω των 25 ετών).
Η κυβέρνηση θέλει να τον καταργήσει οι δανειστές όμως είναι αμετακίνητοι στην διατήρηση του διαχωρισμού τους από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, καθώς δεν αποδέχτηκαν την επιχειρηματολογία του υπουργείου Εργασίας ότι πρόκειται για μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος των νέων κάτω των 25 ετών, κάτι που είναι αντίθετο με τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης