Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντικρουόμενα μηνύματα: Σε ήπιο κλίμα η συνάντηση στο ρωσικό ΥΠΕΞ, λέει η Αθήνα - Έντονη διαμαρτυρία, λέει η Μόσχα

Αντικρουόμενα μηνύματα: Σε ήπιο κλίμα η συνάντηση στο ρωσικό ΥΠΕΞ, λέει η Αθήνα - Έντονη διαμαρτυρία, λέει η Μόσχα
Ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα χαρακτηρίζει υπερβολική την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών
(upd) Αντικρουόμενα είναι τα μηνύματα από Αθήνα και Μόσχα σχετικά με το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των δύο χωρών.
Έτσι, τη στιγμή που η Αθήνα προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα όπου η Μόσχα έχει ρίξει τους τόνους, η Μόσχα από την άλλη κάθε άλλο παρά τέτοια διάθεση δείχνει.
Τα όσα διέρρευσαν σχετικά με τις επαφές του Έλληνα πρέσβη στο ρωσικό υπουργείου Εξωτερικών αποδεικνύουν αυτή ακριβώς την κατάσταση.
Κι αυτό γιατί ενώ η ελληνική κυβέρνηση διαρρέει ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε «ήπιο κλίμα», η ρωσική κάνει λόγο για «έντονη διαμαρτυρία» προς τον Έλληνα πρέσβη.
«Στις 20 Ιουλίου κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς στον οποίο εκφράσθηκε η έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες αντιρωσικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την κατάσταση με τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην χώρα σε άλλους δύο πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Νωρίτερα, ωστόσο, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συνάντηση στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σε ήπιο κλίμα και επισημάνθηκε στον Έλληνα πρέσβη ότι οι αναφορές της Zacharova δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού.
Επίσης αναφερόμενος ότι ο κ. Φρυγανάς δεν ενημερώθηκε για αντίποινα στην απόφαση απέλασης των Ρώσων διπλωματών.

Οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη

Σήμερα (20/7/2018) το πρωί πάντως ο Ρώσος πρέσβης, Andrei Maslov, στην Ελλάδα σχολίασε στο twitter ότι η Μόσχα εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και για την απέλαση των Ρώσων, ενώ χαρακτηρίζει υπερβολική την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας.
Η δήλωση της Μ. Zacharova ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική» σχολιάζει στο twitter, ο Maslov.


Υπενθυμίζεται ότι η Zacharova είχε επισημάνει ότι η Αθήνα δέχθηκε πιέσεις από τρίτες χώρες για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών και τη δημιουργία ψυχρού κλίματος με τη Ρωσία.
Ωστόσο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με μια οργισμένη ανακοίνωση όπου αναφερόταν ότι «η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει.
Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις».
Επίσης χαρακτήριζε ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι η απόφαση για τις απελάσεις λήφθηκε έπειτα από πιέσεις τρίτων.
«Είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» επισημαίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με απελάσεις έχει απειλήσει η Μόσχα 

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση είναι αν αναμονή των αντιποίνων από τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς -επί του παρόντος τουλάχιστον- η μόνη «απάντηση» της Μόσχας στην απέλαση των Ρώσων έχει να κάνει με την αναβολή της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Sergei Lavrov.
Μάλιστα, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα τόνιζαν ότι ο Ρώσος πρέσβης δεν μίλησε για ακύρωση αλλά για μη κατάλληλη στιγμή όσον αφορά την επίσκεψη του Lavrov, ωστόσο, όλα δείχνουν πως η υπόθεση με τη Ρωσία δεν έχει πάρει καλή τροπή.
Η πληροφορία ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν θα έρθει στη χώρα μας όπως ήταν προγραμματισμένο έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Putin σε Ρώσους πρέσβεις και εκπροσώπους διπλωματικών αποστολών.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση 

Στην ελληνική πλευρά υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός από την τροπή που έχει πάρει η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ελλάδα - Ρωσία.
Μάλιστα αυτός ήταν ο λόγος της έκτακτης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη (19/7) το απόγευμα.
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, Τσίπρας και Κοτζιάς κατά την συνάντησή τους η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα, κατέστησαν σαφές ότι η Ελλάδα θα απαντά πάντα αποφασιστικά όποτε θίγεται θέμα εθνικής κυριαρχίας και θα κάνει οτιδήποτε για να προάγει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ωστόσο, ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι είναι έκδηλος στην Αθήνα και αφορά σε τρία καίρια ζητήματα.
1) Αν θα προχωρήσει η Μόσχα σε απέλαση Ελλήνων διπλωματών όπως προανήγγειλε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και στη συνέχεια επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα.
Κίνηση που δηλώνει ότι η Ρωσία ακολουθεί γραμμή κλιμακούμενης έντασης ως προς την Αθήνα την οποία στην κυβέρνηση αναμένουν με αγωνία αν θα γίνει πράξη.
2) Ανησυχία για ενδεχόμενες παράπλευρες απώλειες που πιθανόν προκύψουν με τις επενδύσεις, τις εξαγωγές αλλά και στον τουρισμό, καθώς υπήρξε αναφορά από την Zacharova ή ακόμα και με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
3) Το ζήτημα που παραμένει έωλο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα μέχρι τα τέλη του 2018.

(Αρχική δημοσίευση, Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018, ώρα 10:33)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης