Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Credit Suisse: Χωρίς waiver δεν υπάρχει QE - Ενθαρρυντικό μήνυμα από την πιθανή θετική DSA της ΕΚΤ

Credit Suisse: Χωρίς waiver δεν υπάρχει QE - Ενθαρρυντικό μήνυμα από την πιθανή θετική DSA της ΕΚΤ
Ο μόνος τρόπος για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα QE θα είναι να παραμείνει σε πρόγραμμα
Χωρίς waiver δεν υπάρχει QE αναφέρει η Credit Suisse σε ανάλυσή της με ημερομηνία 20 Ιουλίου 2018, σημειώνοντας ωστόσο ότι το πιθανότερο σενάριο είναι μια θετική DSA για το ελληνικό χρέος, η οποία θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές.
Το Grexit (από το πρόγραμμα διάσωσης) δεν θα φέρει και το Grexin στο QE (την είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης), αναφέρει χαρακτηριστικά η Credit Suisse στην 9σέλιδη έκθεση με τίτλο «Greece - No waiver, no QE» την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Η Ελλάδα θα βγει από τα 8ετή προγράμματα διάσωσης στις 20 Αυγούστου, γεγονός που είναι θετικό αλλά έχει και κάποια μειονεκτήματα.
Θεωρητικά η έξοδος από το πρόγραμμα  σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χάσει το waiver της ΕΚΤ, το οποίο αποτελεί και την προϋπόθεση για πρόσβαση στην φθηνότερη ρευστότητα της ΕΚΤ και της συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
To ενθαρρυντικό στοιχείο ωστόσο είναι ότι μια  θετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από την ΕΚΤ είναι η πιθανότερη εξέλιξη, η οποία θα στείλει ένα σαφές θετικό μήνυμα.
Όντως, σχολιάζουν οι αναλυτές της Credit Suisse, αν το ελληνικό χρέος θεωρηθεί βιώσιμο από την ΕΚΤ στο εγγύς μέλλον - κάτι που θεωρείται πιθανό - θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς στην ικανότητα της χώρας να εξοφλήσει το χρέος της.
Αυτό θα αποτελέσει κλειδί για τους επενδυτές την στιγμή που πολλές πτυχές της ελληνικής οικονομίας δείχνουν σαφή σημάδια βελτίωσης και το QE μπορεί να περιμένει, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις των Draghi και Coeure, η Crtedit Suisse καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, ο μόνος τρόπος για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα QE θα είναι:
α) να παραμείνει σε ένα πρόγραμμα (δηλαδή να μην υπάρχει καθαρή έξοδος)
β) να αποκτήσει αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού (απίθανο βραχυπρόθεσμα)
γ)  να αλλάξει κάπως η ΕΚΤ τους κανόνες σχετικά με το waiver (και πάλι απίθανο, κατά την άποψη των αναλυτών)










www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης