Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σαββάκης: Mε την αναγνώριση του ΣΒΒΕ σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο αποκαταστάθηκε μια αδικία δεκαετιών

Σαββάκης: Mε την αναγνώριση του ΣΒΒΕ σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο αποκαταστάθηκε μια αδικία δεκαετιών
Σαββάκης: Mε την αναγνώριση του ΣΒΒΕ σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο αποκαταστάθηκε μια αδικία δεκαετιών
Χαμηλούς τόνους κράτα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης με συνέντευξη του στο bankingnews.gr, αναφορικά με την αναγνώριση του ΣΒΒΕ σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο, με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος θεωρεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης συνδέεται, διαχρονικά με τη σοβαρή και έντιμη στάση του ΣΒΒΕ απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα ενώ αποφεύγει επιμελώς να καρπωθεί ο ίδιος προσωπικά την επιτυχία λέγοντας ότι ήταν ένα διαχρονικό αίτημα του Συνδέσμου από τη δεκαετία του 1980.
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ λέει ότι αποκαταστάθηκε μια αδικία σε βάρος της μεταποιητικής δραστηριότητας που έχει έδρα την ελληνική περιφέρεια.
Δεν υπάρχει νικητής και ηττημένος και την ίδια στιγμή διατυπώνει την  προσδοκία ότι αυτό δεν συμβαίνει και από την πλευρά του ΣΕΒ.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει ότι υπάρχουν  θετικά και αρνητικά στοιχεία και  εμφανίζεται οπαδός της ομαλοποίησης των διμερών εμπορικών σχέσεων με την πρώην πΓΔΜ και διαβλέπει προοπτικές επενδύσεων στη γειτονική χώρα.

Ακολουθεί  η συνέντευξη  του προέδρου του ΣΒΒΕ Αθανασίου Σαββάκη στο Νίκο Θεοδωρόπουλο
 
Κύριε πρόεδρε του ΣΒΒΕ, αλλάξατε τους κανόνες του παιχνιδιού με την απόφαση της κυβέρνησης να σας ορίσει ως ισότιμο κοινωνικό εταίρο. Πώς προέκυψε; Πρόκειται για μια προσωπική επιτυχία σας;

Σαββάκης: Θέλω να υπογραμμίσω εξαρχής ότι η αναγόρευση του ΣΒΒΕ σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο, δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση «τους κανόνες του παιχνιδιού» όπως λέτε, στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου.
Αυτό που η κυβερνητική απόφαση κάνει, είναι διεύρυνση της αντιπροσώπευσης της μεταποιητικής δραστηριότητας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την προσθήκη της περιφερειακής διάστασης σ’ αυτές, η οποία μέχρι σήμερα απουσιάζει παντελώς.
Με άλλα λόγια αποκαταστάθηκε μια αδικία σε βάρος της μεταποιητικής δραστηριότητας με έδρα την ελληνική περιφέρεια.
Πιστεύω λοιπόν ότι η δίκαιη συμπερίληψη του ΣΒΒΕ στους κοινωνικούς εταίρους, εν τέλει θα αποβεί σε όφελος της βιομηχανίας και της μεταποίησης, και, εν τέλει, της επιχειρηματικότητας στην πατρίδα μας.
Σας υπενθυμίζω ότι ο ΣΒΒΕ έχει αναγνωρισθεί από την πολιτεία και τις κυβερνήσεις πάντοτε ως αξιόπιστος συνομιλητής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, ο οποίος με τεχνοκρατικά τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, εισέφερε θετικά στην ανάπτυξη της χώρας.
Το ίδιο λοιπόν σας βεβαιώνω ότι θα κάνει και ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος.
Αυτή ακριβώς η διαχρονικά σοβαρή και έντιμη στάση του ΣΒΒΕ απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα της πατρίδας μας, ήταν που «μέτρησε» στην απόφαση της κυβέρνησης για το θέμα του κοινωνικού εταίρου.
Συνεπώς δεν θεωρώ  ότι αποτελεί προσωπική μου επιτυχία η συγκεκριμένη εξέλιξη, αλλά ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και η αναγνώριση μιας πορείας που έχει ως αποκλειστικό στόχο μόνο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων.

Μέχρι σήμερα ο ΣΕΒ δεν κάλυπτε τις δικές σας θέσεις; Ποια ήταν η αναγκαιότητα ο ΣΒΒΕ να αναγνωρισθεί ως κοινωνικός εταίρος;

Σαββάκης: Η αναγκαιότητα προκύπτει με σαφήνεια από το βαθμό εκπροσώπησης της βιομηχανίας με έδρα την ελληνική περιφέρεια από τον ΣΕΒ.
Αυτό είναι το σημείο στο οποίο εδράζεται η κυβερνητική απόφαση, και αυτό το κενό εκπροσώπησης καλείται να καλύψει ο ΣΒΒΕ.
Ιστορικά, ο ΣΒΒΕ από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, υποστηρίζει μόνιμα και έχει προτείνει προς πάσα κατεύθυνση, τη δημιουργία τριτοβάθμιου εργοδοτικού συνδικαλιστικού φορέα εκπροσώπησης της βιομηχανίας στη χώρα, κατά το πρότυπο όλων των σύγχρονων κοινωνιών του δυτικού κόσμου.
Επιπλέον, ο ΣΒΒΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα δεν έγινε ποτέ μέλος του ΣΕΒ, διότι δεν αποδέχθηκε την πρόταση του τελευταίου, να συμμετέχει στα διοικητικά δρώμενα του ΣΕΒ με μία μόνο ψήφο.
Η συγκεκριμένη πρόταση του ΣΕΒ, υπογραμμίζουμε, ότι δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από καμία από τις διοικήσεις του ΣΒΒΕ από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα.
Η θέση αυτή του ΣΒΒΕ δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τον ΣΕΒ, με αποτέλεσμα και οι δύο οργανώσεις (ΣΕΒ και ΣΒΒΕ) να παραμένουν και σήμερα ουσιαστικά δευτεροβάθμιες, αφού τα μέλη τους είναι επιχειρήσεις και σύνδεσμοι βιομηχανιών (τοπικοί ή περιφερειακοί) και όχι μόνον σύνδεσμοι βιομηχανιών όπως άλλωστε πρέπει και οφείλει να λειτουργεί μια τριτοβάθμια εργοδοτική συνδικαλιστική οργάνωση, που μάλιστα δραστηριοποιείται και ως εθνικός κοινωνικός εταίρος για λογαριασμό της βιομηχανίας.

Τι κερδίζουν τα μέλη του ΣΒΒΕ από τη νέα αυτή εξέλιξη;  

Σαββάκης: Τα μέλη του ΣΒΒΕ μπορούν πλέον να αισθάνονται ότι ο Σύνδεσμος τους εκπροσωπεί στον κοινωνικό διάλογο και μπορούν να εισφέρουν με θέσεις, απόψεις και προτάσεις για τη διεξαγωγή του απευθείας στον φορέα εκπροσώπησής τους.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει κανείς να υπογραμμίσει είναι η μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνουν ο Σύνδεσμος και τα μέλη του.
Γι΄αυτό και από το βήμα του κλειστού μέρους της Γενικής μας Συνέλευσης προέτρεψα τα μέλη μας να συμμετέχουν ακόμη πιο ενεργά στις διαδικασίες παραγωγής θέσεων και προτάσεων για την ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας με έδρα την Περιφέρεια.

Σε περίπτωση που είναι και μέλη του ΣΕΒ, ποιο θα ακολουθούν εννοώ σε συλλογικές συμβάσεις;

Σαββάκης: Με το ερώτημά σας θέτετε ένα δίλημμα που εξ΄ αρχής είναι πλασματικό.
Το ονομάζω «πλασματικό» διότι η θέση του ΣΒΒΕ για τέτοιας μεγάλης σημασίας κοινωνικά και αναπτυξιακά ζητήματα όπως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ονομάζεται «σύνθεση απόψεων» και όχι «διαίρεση» και «αντιπαλότητα».
Τούτο διότι – όπως έχω τονίσει επανειλημμένα - δεν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για την ανάπτυξη.
Πόσω μάλλον διαφορετικές οπτικές μεταξύ των εργοδοτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων για τέτοια μεγάλα θέματα, για τα οποία τα ποσοτικά και τα ποιοτικά στοιχεία οδηγούν από μόνα τους στην παραγωγή συγκεκριμένης θέσης για το θέμα.
Ως εκ τούτου, κανένα μέλος του ΣΒΒΕ που πιθανόν είναι και μέλος του ΣΕΒ, δεν θα επηρεαστεί τελικά από τη συμμετοχή των δύο φορέων στη διαπραγμάτευση για τις συλλογικές συμβάσεις.

Υπάρχει αντιπαλότητα με το ΣΕΒ; Έχει νικητή και ηττημένο η υπόθεση;

Σαββάκης: Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει κανενός είδους αντιπαλότητα με τον ΣΕΒ.
Το ίδιο βεβαίως ευελπιστώ ότι συμβαίνει και από τη μεριά του ΣΕΒ… Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει «υπόθεση» όπως με ρωτάτε, απλά νέα δεδομένα στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου, τα οποία είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα οδηγήσουν στην παραγωγή θετικού έργου και στην υποστήριξη ακόμα πιο τεχνοκρατικών προτάσεων για το μέλλον της μεταποιητικής δραστηριότητας και της βιομηχανίας στην πατρίδα μας.

Τι θα αλλάξει για το ΣΒΒΕ η υλοποίηση της συμφωνίας με την πΠΓΔΜ;  

Σαββάκης: Σας ενημερώνω λοιπόν ότι ο επιχειρηματικός κόσμος και οι πολίτες της Βορείου Ελλάδος, δεν μείναμε αδιάφοροι για τις επιπτώσεις της συμφωνίας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Κάθε άλλο!!!
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε μια διακρατική συμφωνία υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία. Θετικές και αρνητικές πτυχές.
Επαναλαμβάνω λοιπόν αυτό που ο ΣΒΒΕ έχει διακηρύξει από την αρχή, και υποστηρίζει διαχρονικά: ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες, ανήκει αποκλειστικά και μόνον στην Ελλάδα.
Με αυτό ως δεδομένο, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της συμφωνίας, για την ομαλοποίηση των διμερών εμπορικών μας σχέσεων, για την αναβάθμισή τους, για την καλλιέργεια ειλικρινούς κλίματος προστασίας των επενδύσεών μας στη γειτονική χώρα, και για τη δημιουργία πραγματικά νέων προοπτικών για επενδύσεις.
Όμως, διαπιστώνουμε ότι είναι λίγες οι Ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πανευρωπαϊκά και διεθνώς κατοχυρώσει το εμπορικό τους σήμα για τα προϊόντα τους στα οποία χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία». Για το λόγο αυτό, από το βήμα της Γενικής μας Συνέλευσης, ανακοινώσαμε ότι ο ΣΒΒΕ, αναλαμβάνει και υλοποιεί μια νέα πρωτοβουλία σε συνεργασία με άλλους επιχειρηματικούς φορείς.
Προσφέρουμε λοιπόν την απαραίτητη νομική και διαδικαστική υποστήριξη σε οποιαδήποτε Ελληνική επιχείρηση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας κατοχύρωσης εμπορικού σήματος που περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
Επαναλαμβάνω, σε οποιαδήποτε Ελληνική επιχείρηση, και όχι μόνον σε επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, σε επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκουν, και χωρίς βεβαίως να είναι απαραίτητα μέλη του Συνδέσμου μας.
Η νέα αυτή αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ, στην οποία καλούμε να συμμετέχουν όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας, οι Περιφέρειες και κάθε φορέας που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, ευελπιστούμε ότι τελικά θα έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην τοπική και εθνική ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης