Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουβέλης: Η 21η Αυγούστου αφετηρία για μια επανεκκίνηση - Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Κουβέλης: Η 21η Αυγούστου αφετηρία για μια επανεκκίνηση - Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης
«Τίθενται πια επί τάπητος τα ζητήματα που είχαν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση, για να περάσουμε τις συμπληγάδες της ύφεσης», σύμφωνα με τον Φ. Κουβέλη
«Η χώρα μας, μετά από μια επίπονη προσπάθεια, που την πλήρωσε ο ελληνικός λαός με πολύ ακριβό τίμημα, βγαίνει από τα μνημόνια και τη μνημονιακή επιτροπεία μετά από οκτώ και πλέον χρόνια. Η 21η Αυγούστου 2018 αποτελεί αφετηρία για μια επανεκκίνηση που θα αποτυπωθεί στα όσα θα πει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ», αναφέρει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας,  Φ. Κουβέλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα REAL.
Προσθέτει ότι «τίθενται πια επί τάπητος τα ζητήματα που είχαν παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση, για να περάσουμε τις συμπληγάδες της ύφεσης» και υπογραμμίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη γνώση της κατάστασης, στο πλαίσιο μιας διαδραστικής προοδευτικής σχέσης με την κοινωνία. Απευθύνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και δίνει έμφαση σε αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη πολιτικής εκπροσώπησης, που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, που βιώνουν τον αποκλεισμό, που υπέστησαν τις συνέπειες μιας πολιτικής για την οποία δεν είχαν καμία ευθύνη».
Κληθείς να απαντήσει ποιες πρέπει να  είναι οι μεγάλες πολιτικές παρεμβάσεις στον χρόνο που απομένει για τις εκλογές, αναφέρει ότι «οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα αναφέρονται και θα στοχεύουν στην έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας για την αναστροφή μίας έντονα δυσμενούς κοινωνικής πραγματικότητας που διαμορφώθηκε σταδιακά από το 2010 στον κόσμο της εργασίας.
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα αφορούν -ενδεικτικά να αναφέρω - στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των πολιτών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην προστασία των συντάξεων, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και στη διαμόρφωση ενός εντελώς διαφορετικού μοντέλου για τη δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας».
Σε ερώτηση για το εάν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τις εκλογές, απαντά ότι «η πραγματικότητα-τουλάχιστον η σημερινή- δείχνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις στις οποίες αναφέρεστε θα πορευθούν αυτόνομες προς την εκλογική διαδικασία».
Ωστόσο, συμπληρώνει πως «το τι θα συμβεί μετά αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη σύγκλιση με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, τις δυνάμεις που έχουν ως ιδεολογική αφετηρία και αναφορά τη σοσιαλδημοκρατία».
Περαιτέρω, ο κ. Κουβέλης σχολιάζοντας το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ. το τελευταίο διάστημα αναφέρει πως «έχουμε να κάνουμε με ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Από τη μία, ένας ακραίος νεοφιλελευθερισμός, που επιδιώκει να τσακίσει εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, να κάνει ακόμη πιο φθηνή την εργατική δύναμη στο όνομα της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζονται. Να συρρικνώσει το δημόσιο τομέα και το δημόσιο αγαθό, να διαλύσει το κοινωνικό κράτος και τις υποδομές πρόνοιας. Από την άλλη, μία σκληρή ακροδεξιά ατζέντα, που θα αποτελέσει το εργαλείο για την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής και θα έχει επακόλουθο τη συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων».
Για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στην Αδριανούπολη επιρρίπτει την ευθύνη στην τουρκική πλευρά, λέγοντας ότι «έχει ξεπεράσει τα όρια και τις διαστάσεις του αρχικού συμβάντος. Η τουρκική ηγεσία με τις μεθοδεύσεις που ακολουθεί επιχειρεί, αμέσως και κάποιες φορές εμμέσως, να κάνει έναν ανεπίτρεπτο συμψηφισμό αυτής της υπόθεσης με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών».
 Ξεκαθαρίζει πως «σε καμία περίπτωση, η απελευθέρωση των δύο στελεχών μας δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής με τις τουρκικές Αρχές για την παράδοση των Τούρκων που πήραν πολιτικό άσυλο από την ελληνική Δικαιοσύνη».
Ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που στηρίζεται και δρα στη βάση των κανόνων του δικαίου. Η παροχή πολιτικού ασύλου στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς αποτελεί απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης και μόνον αυτής. Οι τουρκικές Αρχές πρέπει να κατανοήσουν ότι κανέναν δεν ωφελεί να προστίθενται βάρη στις επί μακρόν βεβαρημένες ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Σχολιάζοντας την απρόσμενη ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας , αναφέρει πως η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες είναι απόλυτα δικαιολογημένη και αφορούσε σε ενέργειες επέμβασής τους στα εσωτερικά της χώρας μας.
«Η χώρα μας, στο πλαίσιο της εξωτερικής μας πολιτικής, έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και αποδεδειγμένα τις έχει καλλιεργήσει, σε πολλαπλά επίπεδα. Εκτιμώ ότι το συγκεκριμένο γεγονός και η ένταση που υπάρχει από αυτό δεν θα έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών», πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.
Για την υπόθεση των δύο σύγχρονων φρεγατών από τη Γαλλία και εάν υπάρχει ακόμη ενδεχόμενο να προχωρήσουμε στην αγορά τους, αναφέρει ότι «η υπόθεση της απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό νέων μονάδων αποτελεί ανάγκη, που είχε διαγνωστεί πριν από δέκα και πλέον χρόνια, ενώ η λύση που δόθηκε αποτυπώθηκε σε απόφαση του ΚΥΣΕΑ του 2009 προς την κατεύθυνση των σύγχρονων γαλλικών φρεγατών. Αυτή λοιπόν την απόφαση προσπαθούμε να υλοποιήσουμε και βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις που αφορούν σε όλες τις πλευρές της υπόθεσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης