Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιος υπονομεύει την πώληση της Forthnet με το παιχνίδι των non papers

tags :
Ποιος υπονομεύει την πώληση της Forthnet με το παιχνίδι των non papers
Το due diligence, οι δύο μονομάχοι και η αδιαπραγμάτευτη στάση των τραπεζών
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το due diligence που διενεργούν Vodafone-Wind και όμιλος Antenna στη Forthnet και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που ζητούνται παρέχονται σε ικανοποιητικό χρόνο παρά την αρχική δυσφορία των διοικούντων την εταιρία.
Βέβαια η «μουρμούρα» από πλευρά διοίκησης της Forthnet παραμένει με τη διοχέτευση non papers που κάνουν λόγο για διάλυση της εταιρίας και διαμοιρασμό των ιματίων  της από Vodafone-Wind και για αδιόρατες επιδιώξεις του ομίλου Antenna.
Μάλιστα χαρακτηρίζουν επιθετική ενέργεια την προσφορά εταιρίας,  εκ των υποψηφίων, πακέτου double play σε πολύ ανταγωνιστική τιμή παραγνωρίζοντας ότι ο βασικός ανταγωνιστής των Vodafone και Wind αλλά ο όμιλος ΟΤΕ ο οποίος έχει πολύ ισχυρά μερίδια αγοράς.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση ειδικά στους εμπλεκόμενους (τράπεζες και Nomura) στην προσπάθεια πώλησης της  Forthnet είναι το γεγονός ότι από τη διοίκηση της εταιρίας διοχετεύονται πληροφορίες που κάνουν λόγο για αφαίρεση της δυνατότητας να κρατηθούν μερίδια αγοράς από την Forthnet λόγω έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας επιθετικών προσφορών.
Και αυτό διότι είναι ξεκάθαρο πώς οι πιστωτές και πλέον μέτοχοι της Forthnet κινούνται βάση της συμφωνίας για τη διατήρηση της εταιρίας σε λειτουργία έως ότου πωληθεί και οποιαδήποτε πρόσθετη χρηματοδότηση θα επιβάρυνε την δανειακή έκθεση της Forthnet.
Τυχόν επιβάρυνση της δανειακής έκθεσης είναι προφανές ότι επηρεάζει αρνητικά και την προσπάθεια πώλησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο non paper οι διοικούντες τη Forthnet θέτουν και θέμα περιορισμού του ανταγωνισμού σε περίπτωση που η εταιρία περάσει στα χέρια της Vodafone-Wind.  
Εκ πρώτης όψεως το γεγονός ότι η Vodafone Wind θα αποκτήσουν τον έλεγχο της τηλεφωνίας εγείρει ένα τέτοιο ζήτημα αλλά από την άλλη πλευρά η απόκτηση του πελατολογίου της Forthnet δεν αλλάζει τους συσχετισμούς στην αγορά όπου οι βασικοί παίκτες είναι οι δύο εταιρίες και ο όμιλος ΟΤΕ.
Στο επίπεδο της Nova είναι προφανές ότι αν η Forthnet δεν πουληθεί και οδηγηθεί σε πτώχευση, ο ΟΤΕ θα καταστεί ο μοναδικός παίκτης στην συνδρομητική τηλεόραση αν δεν βρεθεί αγοραστής για το περιουσιακό στοιχείο της Nova που θα βγει στο σφυρί.
Σε κάθε περίπτωση  τραπεζικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν ότι η διαδικασία πώλησης προχωρά κανονικά και τις επόμενες ημέρες με την ολοκλήρωση του due diligence αναμένονται οι τελικές οικονομικές δεσμευτικού χαρακτήρα προσφορές από τους δύο υποψηφίους.
Αν για οποιοδήποτε λόγο η διαδικασία δεν ολοκληρωθεί είναι προφανές ότι υπάρχουν δύο δρόμοι.
Ή η πτώχευση της εταιρίας ή η εύρεση επενδυτή από την νυν διοίκηση της εταιρίας η οποία μέχρι στιγμής ουδέν έχει επιτύχει προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης