Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Baupost, Third Point, Lansdowne υποστηρίζουν ότι χωρίς νέες ΑΜΚ οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν zombie bank

Baupost, Third Point, Lansdowne υποστηρίζουν ότι χωρίς νέες ΑΜΚ οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν zombie bank
Σε διάφορες παρουσιάσεις που έχουν υπάρξει τις τελευταίες εβδομάδες, τα hedge funds Baupost, Third Point, Lansdowne είναι αποκαλυπτικά για την Ελλάδα.
Στην αρχή πιστεύαμε ότι ήμασταν οι μόνοι που υποστηρίζαμε την αναγκαιότητα για αυξήσεις κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες το 2019.
Όμως σχεδόν η πλειονότητα των μεγαλύτερων hedge funds διεθνώς υποστηρίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δύο επιλογές απέναντι στην μάχη να πιάσουν τους στόχους μείωσης των NPLs και NPEs ύψους 90-91 δισεκ. ευρώ.
Η πρώτη επιλογή να πάρουν νέα 5ετή παράταση ώστε να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκια τους στηριζόμενες στα προ προβλέψεων έσοδα.
Η λύση αυτή θα καταστήσει τις ελληνικές τράπεζες zombie bank και το κυριότερο θα παραμείνουν καθαρά short για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για long επενδυτές οι ελληνικές τράπεζες σε αυτό το σενάριο είναι μη επενδύσιμες.
Η δεύτερη επιλογή και πιο ουσιώδης είναι μια εμπροσθοβαρής αντιμετώπιση των προβληματικών ανοιγμάτων που απαιτεί αυξήσεις κεφαλαίου, νέα κεφάλαια 7 με 8 δισεκ. εκτιμούν Baupost, Third Point, Lansdowne.
Σε διάφορες παρουσιάσεις που έχουν υπάρξει τις τελευταίες εβδομάδες, τα hedge funds Baupost, Third Point, Lansdowne είναι αποκαλυπτικά για την Ελλάδα.
Είναι η πρώτη χώρα η Ελλάδα που ενώ βγαίνει από μια 9ετή περίοδο ύφεσης δεν έχει να παρουσιάσει επενδύσιμη ιστορία.
Το τίμημα που πληρώνει η Ελλάδα είναι ότι ενώ βγαίνει από τα μνημόνια δεν έχει επενδυτικό αφήγημα κυρίως γιατί η έξοδος από τα μνημόνια βρήκε τις τράπεζες να είναι εγκλωβισμένες στο σοβαρό πρόβλημα των 90-91 δισεκ. μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Για τα διεθνή hedge funds τα οποία στο παρελθόν συμμετείχαν σε αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών εισφέροντας 100 ή 200 εκατ ευρώ έκαστος δεν μπορεί να υπάρξει επενδυτική ορατότητα στην Ελλάδα χωρίς πλήρη εξυγίανση των τραπεζών.
Όποια επιλογή τελικώς υιοθετηθεί για τις ελληνικές τράπεζες θα έχει βραχυπρόθεσμο κόστος.
Εάν οι τράπεζες ακολουθήσουν εμπροσθοβαρές σχέδιο αναδιάρθρωσης δηλαδή αυξήσεις κεφαλαίου, τότε οι μετοχές των τραπεζών εύλογα θα εγκλωβιστούν έως ότου ολοκληρωθούν οι αυξήσεις.
Οι τράπεζες σε αυτό το σενάριο θα παραμείνουν μη επενδύσιμες περίπου 15 μήνες.
Εάν υιοθετηθεί το σενάριο της οπισθοβαρούς εξυγίανσης δηλαδή σε βάθος χρόνου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των NPEs μέσω των προ προβλέψεων εσόδων τότε οι τράπεζες θα παραμείνουν μη επενδύσιμες για 36 μήνες δηλαδή για τα επόμενα 3 χρόνια.
Τα funds Baupost, Third Point, Lansdowne υποστηρίζουν ότι μόνο η εστίαση στα NPEs μπορεί να προσφέρει κάποια υπεραξία καθώς τοποθετήσεις σε τράπεζες, real estate θα εμφανίσουν αποδόσεις πολύ κάτω του μέσου όρου διεθνώς, οπότε η ανάληψη ρίσκου δεν ενδείκνυνται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης