Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το χρηματιστήριο κινείται προς την καταστροφή - Μόνο ένα πράγμα μπορεί να το σώσει

Goldman Sachs: Το χρηματιστήριο κινείται προς την καταστροφή - Μόνο ένα πράγμα μπορεί να το σώσει
Η άνοδος του S&P 500 βασίζεται σε 10 μετοχές, εκ των οποίων οι 9 ανήκουν στον τεχνολογικό κλάδο
Αν και το χρηματιστήριο απολαμβάνει μια από τις καλύτερες περιόδους, κάτω από την επιφάνεια διαμορφώνεται μια κατάσταση που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα.
Έχει να κάνει με την εξάρτηση της αγοράς από μια μικρή ομάδα μετοχών, με αποτέλεσμα μια μέτρηση γνωστή ως breadth (εύρος της αγοράς), να πλησιάζει σε επικίνδυνα επίπεδα, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους αναλυτές της Goldman Sachs.
Ειδικότερα, η αμερικανική τράπεζα διαπιστώνει ότι οι πρώτοι δέκα μετοχές που αντιπροσώπευαν το 62% της απόδοσης 7% που παρουσιάζει από τις αρχές του έτους ο S&P 500, με αποτέλεσμα το breadth να βρίσκεται σε κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Μάλιστα, από αυτές τις δέκα εταιρείες, οι εννέα είναι τεχνολογικές.
Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται ότι ο δείκτης breadth βρίσκεται σε μηδενικά επίπεδα.

Screen Shot 2018 07 30 at 7.49.13 AM

«Όσον αφορά τα θεμελιώδη, το γεγονός ότι η άνοδος στην αγορά δεν βασίζεται στην πλειονότητα των μετοχών, αντικατοπτρίζει τη μικρή δυναμική των κερδών, που συχνά είναι ένα σύμπτωμα του αποδυναμωτικού λειτουργικού περιβάλλοντος» γράφει ο κ. David Kostin της Goldman Sachs.
Επιπλέον, ιστορικά, η πτώση του breadth σε τόσο χαμηλά επίπεδα, προηγείται της κατάρρευσης τόσο στην αγορά όσο και στο οικονομικό μέτωπο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η περίοδος πριν από την τεχνολογική φούσκα χαρακτηρίστηκε από το εξαιρετικά περιορισμένο breadth, ενώ παρόμοιες συνθήκες προηγήθηκαν το 1990 και το 2008.
«Συνήθως αυτές οι στενές bull αγορές οδηγούν σε μεγάλες υποχωρήσεις όταν οι επενδυτές χάσουν την εμπιστοσύνης τους σε αυτές τις λίγες εταιρίες που οδηγούν την αγορά» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.
Πάντως, η Goldman Sachs εξακολουθεί να πιστεύει ότι η αγορά μπορεί να καταφέρει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Κι αυτό διότι οι συνθήκες που περιβάλλουν αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι τόσο «επικίνδυνες» όσο ήταν κατά τις προηγούμενες περιόδους αναταραχής.
Μάλιστα, ενώ οι αποδόσεις της αγοράς είναι συγκεντρωμένες σε πολύ λίγες μετοχές, η αμερικανική τράπεζα διαπιστώνει ότι το περιβάλλον της κερδοφορίας είναι εκπληκτικά ευρύ.
Οι κορυφαίες 10 μετοχές του S&P 500 αντιπροσωπεύουν μόνο το 20% των κερδών του δείκτη, ποσοστό που κινείται περίπου στον μέσο όρο των τελευταίων ετών και μόλις κάτω από τον μέσο όρο 21% των 30 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Goldman Sachs.
Στο μέλλον, εναπόκειται στους επενδυτές να συνεχίσουν να αξιολογούν τη σχέση μεταξύ breadth και αντίστοιχου κέρδους.
Εάν τα εταιρικά κέρδη παραμείνουν ευρέως διανεμημένα συγκριτικά, θα πρέπει να περιοριστούν κάποιες ανησυχίες για επικείμενο sell off στο χρηματιστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης