Τελευταία Νέα
Οικονομία

Washington Post: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροχρόνια, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Washington Post: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροχρόνια, προειδοποιεί το ΔΝΤ
Αβέβαιη η πορεία βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά το 2032
Στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναφέρεται δημοσίευμα της Washington Post, τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
Όπως τονίζεται η  Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο αγώνα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης και δεν είναι σαφές ότι το δημόσιο χρέος της θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Η έκθεση του ΔΝΤ συνιστά τη μείωση των υψηλών άμεσων φόρων, οι οποίοι επιβλήθηκαν για να στηρίξουν τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας αλλά είχαν αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη.
Η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% φέτος και 2,4% το 2019, αλλά θα επιβραδυνθεί στο 1,2% το 2022.
Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η γήρανση του πληθυσμού θα δυσχεράνει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.
Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ολοκληρώνεται σε τρεις εβδομάδες.
Τα προγράμματα διάσωσης ξεκίνησαν το 2010, όταν η χώρα έχασε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Από τις 21 Αυγούστου 2018, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω πωλήσεων ομολόγων, παρόλο που ένα ισχυρό ταμειακό «μαξιλάρι» έχει προσφερθεί από τους πιστωτές της, άρα δεν θα είναι επιτακτική η ανάγκη εξόδου στις αγορές.
Το ΔΝΤ, το οποίο συνέβαλε στα δάνεια διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε ότι η συμφωνία των ευρωπαίων πιστωτών για τη διευκόλυνση των όρων αποπληρωμής του δανείου εξασφαλίζει τη μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητα, ενώ η περαιτέρω δέσμευσή τους να παράσχουν, εάν χρειαστεί, πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους είναι θετική.
"Οι προοπτικές μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας παραμένουν αβέβαιες", δήλωσε ο Peter Dohlman, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί από το εντυπωσιακό 188% του ΑΕΠ φέτος σε μόλις κάτω από 140% μέχρι το 2037.
Μετά από αυτό, ωστόσο, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα αρχίσει να αυξάνεται.
Η έκθεση του ΔΝΤ έδωσε επίσης έμφαση στο υψηλό ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας, που είναι σήμερα περίπου 20% και αναμένεται να μειωθεί στο 14,1% το 2023 και ζήτησε τη λήψη μέτρων για την τόνωση της δημόσιας διοίκησης και την περαιτέρω μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και εργασίας.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης