Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διεθνής Τύπος: Το ΔΝΤ δεν πείθεται από το ελληνικό success story - Το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Διεθνής Τύπος: Το ΔΝΤ δεν πείθεται από το ελληνικό success story - Το χρέος δεν είναι βιώσιμο
Πληθώρα δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου για την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
Στην έκθεση (Άρθρο 4) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ελληνική οικονομία επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο διεθνής Τύπος σε πληθώρα δημοσιευμάτων, με βασικό ζήτημα να είναι η εκτίμηση του Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
Παράλληλα υπάρχουν αρκετές αναφορές στο γεγονός ότι εξαιτίας της λιτότητας των τελευταίων οκτώ ετών η ελληνική οικονομία στην ουσία έχει υποστεί τέτοια καθίζηση που θα πρέπει να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα πριν κατορθώσει να καταστεί πραγματικά υγιής.
Στα δημοσιεύματα γίνεται και εκτενής αναφορά στο γεγονός ότι το ΔΝΤ θεωρεί ως μη επιτεύξιμα τα πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Express: Το χρέος θα συνεχίσει να «απειλεί» την Ελλάδα - Η προειδοποίηση του ΔΝΤ

Πλήγμα τόσο στην ΕΕ όσο και στην Αθήνα αποτελεί η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως σχολιάζεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Express.
Κι αυτό τη στιγμή που η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές έπειτα από οκτώ χρόνια μνημονίων.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο σε 20 χρόνια λόγω των υψηλών στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα που έχουν επιβάλλει οι δανειστές» επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.
Κι αυτό γιατί το ελληνικό χρέος θα αρχίσει να αυξάνεται μετά το 2038 και θα φτάσει σχεδόν στο 20% του ΑΕΠ.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και οι δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Peter Dolman, οποίος δήλωσε ότι «θα προτιμούσαμε αυτοί οι στόχοι να είναι χαμηλότεροι.
Αμφιβάλλουν ότι μπορούν να πετύχουν τον στόχο καθώς αναπτύσσονται με το ποσοστό που αναμένεται και επίσης πρέπει να μειώνουν το χρέος».
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκε πρόσφατα μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης έχει βελτιώσει σημαντικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.
Σημειώνεται ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% φέτος και 2,4% το 2018 αλλά θα επιβραδύνει στο 1,2% το 2022.


Telegraph: Η λιτότητα μπορεί να τελείωσε στην Ελλάδα, αλλά χρειάζεται αύξηση δαπανών για να αποφευχθεί μελλοντική κρίση

Η Ελλάδα έχει παροτρυνθεί να μειώσει τους φόρους και να αυξήσει τις κυβερνητικές δαπάνες εν μέσω χρόνων αναγκών για λιτότητας που υπονομεύουν τις μακροπρόθεσμες οικονομικές της προοπτικές αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.
Σε μια έντονη ανάκαμψη, η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει ένα απροσδόκητα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% για το 2017 και για το 2018 εκτιμάται ότι θα καταφέρει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Κατά συνέπεια, τα οικονομικά της Ελλάδας βρίσκονται σε βιώσιμη βάση για τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να απορροφήσει υπερβολικά πολλά χρήματα από την οικονομία, καταβάλλοντας κεφάλαια για τη στήριξη των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων και των φτωχών.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμα αδύναμους ισολογισμούς ανέφερε το ΔΝΤ.
Ορισμένοι έλεγχοι κεφαλαίου παραμένουν σε ισχύ και η κυβέρνηση έχει μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των χρεών της προς τους ιδιώτες.
Σημαντικό μέρος του πληθυσμού θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας.
Και η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο σε βασικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις της αγοράς.
Το Ταμείο δήλωσε ότι παρά τις πρόσφατες προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης της Ελλάδας, ότι «η ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκε πρόσφατα με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας έχει σημαντικά βελτιώσει τη βιωσιμότητα του μεσοπρόθεσμα, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».



Η κοινωνική κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο έντονα στην Ελλάδα ώστε το ΔΝΤ, το οποίο κατηγορούν πολλοί Έλληνες για την επιδείνωση της κατάστασής τους ως ένας από τους αρχικούς φορείς επιβολής αυστηρής λιτότητας, καλεί τώρα την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε προγραμματισμένες αυξήσεις στοχοθετημένης κοινωνικής στήριξης και επενδυτικών δαπανών.
Ακόμη και αν πρότεινε να αποσυρθούν ορισμένα από τα σκληρότερα μέτρα λιτότητες, το ΔΝΤ συνέστησε τη διατήρηση στοιχείων που έχουν δημιουργήσει δυσκολίες για μεγάλο αριθμό μέσων Ελλήνων.
«Η Ελλάδα έχει φτάσει σε αυτό το σημείο χάρη σε τεράστιες προσπάθειες», πρόσθεσε το ταμείο. «Η Ελλάδα πρέπει τώρα να εδραιώσει και να επεκτείνει την επιτυχία της, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα τις εναπομένουσες προκλήσεις της».

Washington Post: Μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροχρόνια, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναφέρεται δημοσίευμα της Washington Post, τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σε μακροχρόνιο ορίζοντα.
Όπως τονίζεται η  Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο αγώνα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης και δεν είναι σαφές ότι το δημόσιο χρέος της θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Η έκθεση του ΔΝΤ συνιστά τη μείωση των υψηλών άμεσων φόρων, οι οποίοι επιβλήθηκαν για να στηρίξουν τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας αλλά είχαν αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη.
Η οικονομία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% φέτος και 2,4% το 2019, αλλά θα επιβραδυνθεί στο 1,2% το 2022.
Μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, η γήρανση του πληθυσμού θα δυσχεράνει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα.
Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ολοκληρώνεται σε τρεις εβδομάδες.



Τα προγράμματα διάσωσης ξεκίνησαν το 2010, όταν η χώρα έχασε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων.
Από τις 21 Αυγούστου 2018, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω πωλήσεων ομολόγων, παρόλο που ένα ισχυρό ταμειακό «μαξιλάρι» έχει προσφερθεί από τους πιστωτές της, άρα δεν θα είναι επιτακτική η ανάγκη εξόδου στις αγορές.
Το ΔΝΤ, το οποίο συνέβαλε στα δάνεια διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε ότι η συμφωνία των ευρωπαίων πιστωτών για τη διευκόλυνση των όρων αποπληρωμής του δανείου εξασφαλίζει τη μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητα, ενώ η περαιτέρω δέσμευσή τους να παράσχουν, εάν χρειαστεί, πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους είναι θετική.
"Οι προοπτικές μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας παραμένουν αβέβαιες", δήλωσε ο Peter Dohlman, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί από το εντυπωσιακό 188% του ΑΕΠ φέτος σε μόλις κάτω από 140% μέχρι το 2037.
Μετά από αυτό, ωστόσο, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα αρχίσει να αυξάνεται.
Η έκθεση του ΔΝΤ έδωσε επίσης έμφαση στο υψηλό ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας, που είναι σήμερα περίπου 20% και αναμένεται να μειωθεί στο 14,1% το 2023 και ζήτησε τη λήψη μέτρων για την τόνωση της δημόσιας διοίκησης και την περαιτέρω μεταρρύθμιση των αγορών προϊόντων και εργασίας.

NYT: Η Ευρώπη βλέπει ως «success story» την Ελλάδα αλλά το ΔΝΤ δεν πείθεται

Καθώς η Ελλάδα προετοιμάζεται για να εξέλθει τον Αύγουστο του 2018 από τα μνημόνια, οι ευρωπαίοι πολιτικοί στοχεύουν στο να προωθήσουν την οικονομική επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα και την μετατρέψουν ως ένα σύμβολο του τέλους της κρίσης χρέους στη γηραιά ήπειρο αναφέρουν σε άρθρο τους οι New York Times.
Αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσέφερε μια δόση σκληρής πραγματικότητας την Τρίτη (31/7).
Σε μια απογοητευτική έκθεση, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει μια μεγάλη μάχη για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους της, να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη και να στηρίξει τον αυξανόμενο αριθμό των πολιτών, οι οποίοι ζουν στο όριο της φτώχειας μετά από αρκετά χρόνια λιτότητας.
Στις 20 Αυγούστου, η Ελλάδα θα γίνει η τελευταία χώρα που θα αποχωρήσει από πρόγραμμα διάσωσης στο οποίο μετείχαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα προγράμματα διάσωσης είχαν ως στόχο να αποτρέψουν την αποσύνδεση της ζώνης του ευρώ από τις 19 χώρες, όταν άρχισε η κρίση του χρέους της Ευρώπης το 2010.
Η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται σιγά - σιγά και η ανεργία μειώθηκε από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέπτυξε πρόσφατα ένα σχέδιο ανάπτυξης και αρνήθηκε την προσφορά προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ενός προγράμματος χρηματοοικονομικής ασφάλειας που θα έφερνε νέους όρους λιτότητας.
Το ΔΝΤ επαίνεσε την Αθήνα για κάποιες οικονομικές «επιτυχίες», δεδομένου ότι έχει πάρει μέρος και στα τρία ελληνικά προγράμματα διάσωσης που τελικά ανήλθαν στα 320 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα μείωσε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και τελικά δημιούργησε πλεόνασμα, ανέφερε το ΔΝΤ.
Διαδοχικές κυβερνήσεις νομοθέτησαν νομικά πακέτα εργαλείων για να αντιμετωπίσουν ένα βουνό από επισφαλή δάνεια στις τράπεζες της Ελλάδας.
Παράλληλα προσπάθησαν να μειώσουν τον υπερμεγέθη δημόσιο τομέα και να περιορίσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για να καταστήσουν τους μισθούς «πιο ανταγωνιστικούς».



Ωστόσο, η Ελλάδα είναι το πρόβλημα που ποτέ δεν απομακρύνεται για την Ευρώπη και οι κίνδυνοι για το μέλλον της χώρας μετά τη διάσωση συνεχίζουν να υπάρχουν.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμα αδύναμους ισολογισμούς ανέφερε το ΔΝΤ.
Ορισμένοι έλεγχοι κεφαλαίου παραμένουν σε ισχύ και η κυβέρνηση έχει μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των χρεών της προς τους ιδιώτες.
Σημαντικό μέρος του πληθυσμού θεωρείται ότι βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας.
Και η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο σε βασικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις της αγοράς.
Το πιο ανησυχητικό είναι το χρέος της χώρας, το οποίο οι ευρωπαίοι πιστωτές προσπάθησαν να καταστήσουν πιο βιώσιμο, χαλαρώνοντας τους όρους αποπληρωμής.
Ήταν η τελευταία ρύθμιση σε μια σειρά προσπαθειών με την πάροδο των χρόνων να μειωθεί το ελληνικό χρέος  από 180% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη.
Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους το έθετε για μεγάλο χρονικό διάστημα το ΔΝΤ, έναντι των άλλων πιστωτών της Ελλάδας.
Η Γερμανία, ο επιτηρητής λιτότητας της Ευρώπης, έχει συγκρουστεί με το Ταμείο το οποίο αρνήθηκε να προσφέρει οικονομική στήριξη στο τρίτο σχέδιο διάσωσης, κατέχοντας συμβουλευτικό ρόλο.
Το Βερολίνο δεν ήθελε να προσφέρει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους στην Αθήνα, ενώ το ΔΝΤ ανέφερε σε όλους τους τόνους ότι δεν πιστεύει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο εάν δεν υπάρξει ελάφρυνσή του.
Το Ταμείο δήλωσε ότι παρά τις πρόσφατες προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους, οι οποίες περιλαμβάνουν την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης της Ελλάδας, ότι «η ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκε πρόσφατα με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας έχει σημαντικά βελτιώσει τη βιωσιμότητα του μεσοπρόθεσμα, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».
Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται από την εμφανή ανανέωση των εξαγωγών.
Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αύξησης των εξαγωγών προέρχεται από τον εξευγενισμό του εισαγόμενου πετρελαίου και την εξαγωγή του τελικού προϊόντος - μια δραστηριότητα που διατηρεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά δεν διεισδύει στην ευρύτερη οικονομία.
Η ανεργία, η οποία έχει μειωθεί από το ανώτατο όριο του 28%, εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από το 20%, το υψηλότερο στην ευρωζώνη.
άνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης σε μια διαρροή εγκεφάλων που εμπόδισε την ανάκαμψη.
Ανησυχητικά, η φτώχεια «έχει αυξηθεί δραματικά», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Η κοινωνική κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο έντονα στην Ελλάδα ώστε το ΔΝΤ, το οποίο κατηγορούν πολλοί Έλληνες για την επιδείνωση της κατάστασής τους ως ένας από τους αρχικούς φορείς επιβολής αυστηρής λιτότητας, καλεί τώρα την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε προγραμματισμένες αυξήσεις στοχοθετημένης κοινωνικής στήριξης και επενδυτικών δαπανών.
Επίσης πρότεινε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν το 70% του εισοδήματος ενός ατόμου.
Ακόμη και αν πρότεινε να αποσυρθούν ορισμένα από τα σκληρότερα μέτρα λιτότητες, το ΔΝΤ συνέστησε τη διατήρηση στοιχείων που έχουν δημιουργήσει δυσκολίες για μεγάλο αριθμό μέσων Ελλήνων.
«Η Ελλάδα έχει φτάσει σε αυτό το σημείο χάρη σε τεράστιες προσπάθειες», πρόσθεσε το ταμείο. «Η Ελλάδα πρέπει τώρα να εδραιώσει και να επεκτείνει την επιτυχία της, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα τις εναπομένουσες προκλήσεις της».

Forbes: Η ύφεση έχει διαλύσει την Ελλάδα – Ορθά το ΔΝΤ λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία, παρά τις τελευταίες θετικές ενδείξεις, έχει υποστεί μία τόσο μεγάλη καταστροφή που δύσκολα αυτή μπορεί να αποκατασταθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκφράζει η Frances Coppola, αρθρογράφος του Forbes.
Σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Η Μεγάλη Ύφεση» αναφέρεται διεξοδικά τόσο στη σημερινή (31/7) έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα όσο και στο «δράμα» που έχει βιώσει η οικονομία και οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια.
Όπως υπογραμμίζει «το ΔΝΤ μόλις κυκλοφόρησε την τελευταία έκθεση για την ελληνική οικονομία.
«Μετά από μια βαθιά και παρατεταμένη συρρίκνωση», λέει στο δελτίο τύπου, «η ανάπτυξη επέστρεψε τελικά στην Ελλάδα».
Το πράσινο φως δόθηκε για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσής της τον Αύγουστο του 2018.
Για πολλούς, είναι ευπρόσδεκτα νέα.
Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.
Οι σκοτεινές μέρες είναι πίσω της, και το μέλλον θα είναι φωτεινό.
Αλλά αυτό είναι πραγματικά το τέλος των προβλημάτων της Ελλάδας - ή θα υπάρξει περισσότερος πόνος;
Το μέγεθος της κατάρρευσης της Ελλάδας κατά την τελευταία δεκαετία είναι εντυπωσιακό.
Ο ελληνικός λαός μόλις έζησε μια ύφεση τόσο βαθιά όσο η Μεγάλη Ύφεση και πολύ περισσότερο.
Είναι πλέον η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη εποχή ύφεσης.
Ευτυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της ύφεσης ενδέχεται να έχει πλέον ολοκληρωθεί.
Η ελληνική οικονομία αυξήθηκε κατά 1,4% το 2017 και το ΔΝΤ προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 2% το 2018 και στο 2,4% το 2019.
Φυσικά, οι προβλέψεις ανάπτυξης του ΔΝΤ για την Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή.
Καθώς η ελληνική οικονομία βυθίστηκε όλο και πιο βαθιά στην ύφεση, το ΔΝΤ συνέχισε να προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα ανακάμψει "κάθε μέρα τώρα".
Ωστόσο, η Ελλάδα αναδύθηκε από τη μακροχρόνια ύφεση το 2017 και οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ότι η ανάπτυξη θα διατηρηθεί φέτος.
Εν μέρει, η ανάκαμψη της Ελλάδας οφείλεται στην γενικά ισχυρή ανάπτυξη της Ευρωζώνης: όταν η παλίρροια ανεβαίνει τότε, όπως λένε, επιπλέουν όλα τα σκάφη.
Αλλά το ΔΝΤ λέει ότι οφείλεται και στις οδυνηρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας: «Η μεγάλη προσπάθεια μακροοικονομικής σταθεροποίησης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το καλύτερο εξωτερικό περιβάλλον συνέβαλαν στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ....».



Το ΔΝΤ, όμως, δεν απαντά σε ένα βασικό ερώτημα: τελικά, εάν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επιμένει δεν οδηγούν σε ισχυρότερη ανάπτυξη, τι είναι το νόημά τους;
Η κληρονομιά της Μεγάλης Ύφεσης, ακόμη και με το αμφίβολο όφελος αυτών των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είναι μια άκρως αδύναμη και βαθιά καταστραμμένη οικονομία.
Η ανεργία των ενηλίκων, η οποία έφτασε στο υψηλότερο σημείο του 25% στο ύψος της Μεγάλης Ύφεσης, εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20%, ενώ η ανεργία των νέων είναι διπλάσια.
Σε μια υποσημείωση της έκθεσης, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι η διαρθρωτική ανεργία (η μέση υπέρβαση των θέσεων απασχόλησης στον επιχειρηματικό κύκλο) ήταν 15% το 2016 και αναμένεται να μειωθεί σταδιακά "κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες".
Πολλοί νέοι της Ελλάδας θα είναι μεσήλικες  τη στιγμή που θα υπάρξει κάποια εργασία γι 'αυτούς.
Κάποιοι μπορεί να μην δουλεύουν καθόλου.
Μια ολόκληρη γενιά που ρίχνεται στο σωρό σκουπιδιών.
Παρά τον πόνο που υπέφεραν οι Έλληνες για να διορθώσουν τα οικονομικά της χώρας τους, η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας παραμένει εξαιρετικά επισφαλής.
Οι προβλέψεις του προσωπικού του ΔΝΤ δεν δείχνουν απολύτως κανένα περιθώριο δημοσιονομικής επέκτασης, παρόλο που είναι απεγνωσμένα αναγκαίο, κυρίως για την ανακούφιση των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων φτώχειας.
Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στην Ελλάδα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι περικυκλωμένη από γελοία αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους που δεν τους έχει επιλέξει και δεν είναι εφικτοί.
Οι πιστωτές της Ευρωζώνης συμφώνησαν ένα πακέτο ελάφρυνσης του χρέους το οποίο εξαρτάται από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τα υψηλά πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα σχεδόν απεριόριστα.
Αυτό συμβαίνει από τη δήλωση του πρόσφατου Eurogroup: «Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωομάδα εκφράζει την ικανοποίησή της για τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια να συνεχίσει να διασφαλίζει ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της ευθυγραμμίζονται με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ.
Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποδηλώνει ότι αυτό θα συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060».
Δεδομένου ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα αναφέρονται ως ποσοστό του ΑΕΠ, η επίτευξη τους εξαρτάται όχι μόνο από τη διατήρηση της δημοσιονομικής σύνεσης αλλά από την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ.
Εάν η ανάπτυξη παρακμάσει, τότε οι πρωταρχικοί στόχοι για πλεόνασμα θα χαθούν και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει περαιτέρω φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών στον πληθυσμό της για να συμμορφωθεί με τις συνθήκες του χρέους, ενισχύοντας περαιτέρω μια καθοδική οικονομική τάση.
Πρόκειται για τρέλα.
 Όταν έρχεται η επόμενη ύφεση, όπως αναπόφευκτα θα συμβεί - η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα για πάνω από 40 χρόνια - η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά σε κρίση.
Το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει η Ευρωομάδα είναι επιτεύξιμα.
Αναφέρει ότι το μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα που θα μπορούσε να διατηρηθεί ρεαλιστικά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι 1,5%.
Εάν είναι σωστό, τότε τα δημοσιονομικά οικονομικά της Ελλάδας θα μπορούσαν να πάρουν γρήγορα μια σημαντική στροφή προς το χειρότερο.
Υπάρχει και ένας επιπλέον κίνδυνος.
Η Ελλάδα πληρώνει σήμερα πολύ χαμηλά επιτόκια για το χρέος της.
Αλλά όταν τα ομόλογα που κατέχουν οι πιστωτές της Ευρωζώνης ωριμάσουν, η Ελλάδα θα πρέπει να τα αναχρηματοδοτήσει μέσω των αγορών, εφόσον μπορεί.
Δεν είναι ακόμα σαφές τι είδους πρόσβαση θα έχει η Ελλάδα στις αγορές το 2030.
Η χρηματοδότηση από τις αγορές θα έχει πολύ υψηλότερα επιτόκια, καθιστώντας την Ελλάδα λιγότερο ικανή να εξυπηρετήσει το χρέος της.
«Η Ελλάδα θα πρέπει ταυτόχρονα να επιτύχει υψηλή αύξηση του ΑΕΠ και να διαχειριστεί μεγάλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα για πολλά χρόνια για να κρατήσει το δημόσιο χρέος σε πτωτική τροχιά», λέει ο Peter Dohlman, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Δεδομένου ότι το Ταμείο επιμένει ότι τα μεγάλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα είναι ένα κίνητρο για την ανάπτυξη, το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τελικά περισσότερη ελάφρυνση του χρέους.
Αυτό δεν αρέσει στην Ευρωζώνη.
Αλλά φοβάμαι ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο.
Αυτό το κακοποιημένο σενάριο έχει παιχτεί και στο παρελθόν.
Η Ελλάδα πήρε αναβολή αλλά όχι χάρη.
Σε λίγα χρόνια, όταν η Ελλάδα αντιμετωπίζει και πάλι την αδυναμία του χρέους και την έξοδο από το ευρώ, ποια θα είναι η τιμή της ελάφρυνσης του χρέους;
Λοιπόν, αν δεν υπάρξουν αλλαγές αντιλήψεων μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης μέχρι τότε, η τιμή θα είναι ακόμα πιο σκληρές περικοπές δαπανών και φορολογικές αυξήσεις, και ίσως μια νέα ύφεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης