Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Σουηδία αγοράζει από τη Raytheon πυραύλους Patriot έναντι ποσού 1 δισ. δολαρίων

Η Σουηδία αγοράζει από τη Raytheon πυραύλους Patriot έναντι ποσού 1 δισ. δολαρίων
Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία διατηρεί στενούς δεσμούς με τη συμμαχία και έχει ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για την κατάσταση στην Ουκρανία
Σύμβαση για την αγορά του πυραυλικού συστήματος Patriot, αξίας 1 δισ. δολαρίων, πρόκειται να υπογράψει η Σουηδία με την αμερικανική εταιρεία Raytheon.
Αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία διατηρεί στενούς δεσμούς με τη συμμαχία και έχει ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως παρατηρεί το Reuters.
Η Σουηδία, της οποίας το υφιστάμενο σύστημα αεράμυνας δεν μπορεί να καταρρίψει βαλλιστικούς πυραύλους, θα αγοράσει τέσσερις μονάδες εκτόξευσης Patriot και αριθμό πυραύλων, που δεν έχει ακόμη γίνει γνωστός.
«Αυτό το σύστημα έχει δοκιμαστεί στην πράξη ενώ υπάρχουν αρκετές άλλες χώρες που το έχουν προμηθευτεί ήδη και περιμένουμε την πρώτη παράδοση το 2021», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist, σύμφωνα με το σουηδικό ραδιόφωνο.
Το συμβόλαιο περιλαμβάνει την επιλογή αγοράς έως 300 πυραύλων, τα οποία θα ανεβάσουν το ύψος της τελικής σύμβασης στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση υποστηρίζει το σχέδιο, αν και υπάρχουν διαφορές ως προς τον τρόπο χρηματοδότησης της συμφωνίας.
Μέχρι στιγμής, άλλες 15 χώρες έχουν αγοράσει Patriot, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, ενώ η ουδέτερη Ελβετία δήλωσε ότι εξετάζει την επιλογή του Patriot μεταξύ άλλων συστημάτων.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης