Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση του Trump το χρέος - Επέκταση του προβλήματος στο χρηματιστήριο

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση του Trump το χρέος - Επέκταση του προβλήματος στο χρηματιστήριο
Το χρέος είναι η σημαντικότερη πρόκληση για την αμερικανική κυβέρνηση
Η αύξηση του κρατικού χρέους εξελίσσεται ως η μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση για την κυβέρνηση του Donald Trump, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να επεκταθεί στο χρηματιστήριο.
Όπως σχολιάζει το CNBC, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα αυξήσει της εκδόσεις ομολόγων κατά τους επόμενους τρεις μήνες αποτελεί μια «υπενθύμιση» ότι το κυβερνητικό IOU μόνο αυξάνεται και θα αρχίσει να επηρεάζει και τα επιτόκια σύντομα.
Κι αυτό γιατί όσο περισσότερα προϊόντα βγαίνουν στην αγορά, οι επενδυτές θα ζητάνε υψηλότερες αποδόσεις για να απορροφήσουν την προσφορά.
Κι αυτές οι υψηλές αποδόσεις σημαίνουν υψηλότερα κόστη σε μια στιγμή όπου οι φορολογούμενοι έχουν ήδη πληρώσει σχεδόν μισό τρισ. δολ. στην εξυπηρέτηση χρέους.
Όλα αυτά μαζί αυξάνουν τα ερωτήματα σχετικά με το πόσο θα συνεχιστεί η ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, τι θα συμβεί την επόμενη φορά που η οικονομία βυθιστεί στην ύφεση και τι επιπτώσεις θα υπάρχουν σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Καλωσορίζουμε την ισχυρή ανάπτυξη - αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να δανειζόμαστε το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση πριν από μια δεκαετία» επισημαίνει σε σχετική ανάλυση ο Bernard Baumohl του The Economic Outlook.
«Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς όπως φαίνεται οι ΗΠΑ θα τρέξουν ελλείμματα τρισεκατομμυρίων δολαρίων» πρόσθεσε.
Το σύνολο του αμερικανικού χρέους μόλις ξεπέρασε τα 21,3 τρισ. δολ. εκ των οποίων τα 15,6 τρισ. δολ. ανήκουν στο κράτος.
Ωστόσο, το ποσό αυτά αναμένεται να αυξηθεί καθώς το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι αναμένεται αναμένει να δανειστεί 769 δισ. δολ. το δεύτερο εξάμηνο του έτους, που αντιπροσωπεύει αύξηση 63% από το 2017.
Οι αγορές αντέδρασαν σε αυτή την εξέλιξη, καθώς η απόδοση του 30ετούς σκαρφάλωσε πάνω από το 3% για πρώτη φορά μέσα σε σχεδόν δύο μήνες και τα επιτόκια κινήθηκαν ανοδικά για τις περισσότερες κατηγορίες.
Σύμφωνα με το CNBC βραχυπρόθεσμα, το θέμα του χρέους θα επισκιαστεί από άλλες εξελίξεις, κυρίως την ισχυρή ανάπτυξη και τη διαμάχη για τους δασμούς.
«Η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη δεν ήταν αρκετή για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα - στην πραγματικότητα, το έλλειμμα και ο δανεισμός του Δημοσίου κινούνται υψηλότερα και ουσιαστικά κανείς στην Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να νοιάζεται» δήλωσε ο Greg Valliere της Horizon Investments.

Ο αντίκτυπος στην αγορά

Η αύξηση του χρέους και η άνοδος των επιτοκίων έχουν τη στιγμή που οι εταιρείες ανακοινώνουν κέρδη κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, με τα κέρδη για τις εταιρείες του S&P 500 να κινούνται 24% υψηλότερα σε ετήσια βάση για το δεύτερο τρίμηνο του 2018.
«Όσον αφορά τις τιμές των αμερικανικών μετοχών, έχουμε μία ερώτηση: είναι έτοιμες οι αγορές για τις υψηλότερες αποδόσεις στα αμερικανικά ομόλογα, που θα προκληθούν από τις περισσότερες εκδόσεις και ίσως τις υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για τα έσοδα;» δήλωσε ο Nick Colas της DataTrek.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι σημαντικοί μηχανισμοί που επιτρέπουν στην οικονομία να αυτο-διορθώνει σε ύφεση.
Και όποτε συμβαίνει αυτό, τα ελλείμματα θα είναι μεγαλύτερα από ό,τι κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης περιόδου μη ύφεσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης