Τελευταία Νέα
Διεθνή

TS Lombard: Το καλοκαιρινό sell off δεν μπορεί να αποφευχθεί – Τα σημεία κλειδιά

TS Lombard: Το καλοκαιρινό sell off δεν μπορεί να αποφευχθεί  – Τα σημεία κλειδιά
Η απόσυρση της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες κομβικό σημείο για τις μετοχές
«Προσοχή στο παραδοσιακό καλοκαιρινό sell off των μετοχών.
Θα επαναληφθεί και το 2018», σπεύδουν να προειδοποιήσουν αρκετοί αναλυτές, τονίζοντας ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ούτε ο Αύγουστος του 2018 θα ξεφύγει από την… παράδοση.
Όπως επισημαίνουν η ανθούσα οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ οδηγεί σε αποπροσανατολισμό πάρα πολλών επενδυτών από τους κινδύνους που κρύβει ένας κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος στις αγορές μετοχών.
 «Οι αγορές είναι πολύ ήπιες σε ό,τι αφορά τους πραγματικούς κινδύνους από τον εμπορικό πόλεμο», τονίζει σε ανάλυσή της η εταιρεία ερευνών TS Lombard.
Στην ανάλυσή της υποστηρίζει ότι τόσο οι τρέχουσες συνθήκες ρευστότητας όσο και η άνοδος του δολαρίου αποτελούν δύο άσχημες προϋποθέσεις για τις αγορές, ενώ προβλέπει ότι ο εμπορικός πόλεμος θα κλιμακωθεί περαιτέρω μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο 2018.



«Ο συνδυασμός αυτών των δύο συνθηκών κάνει το καλοκαιρινό sell off σίγουρο και πολύ μεγάλο για να το αγνοήσει κάποιος («too big to ignore»)», προσθέτει η TS Lombard.
Πολλοί αναλυτές τονίζουν εδώ και αρκετούς μήνες τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στις μετοχές, αν και παρά τη σημαντική πτώση στα τέλη Ιουνίου 2018, μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τον Trump, οι βασικοί δείκτες της Wall Street έχουν ανακάμψει.
Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή (3/8) ότι ήταν διατεθειμένη να επιβάλει τιμολόγια σε αμερικανικά εμπορεύματα ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αν ο Trump αυξήσει τους δασμούς.
Έχει ήδη απειλήσει να αυξήσει τα τιμολόγια σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 25% από τα 10%.
 τοις εκατό που η κυβέρνησή του εξετάζει επί του παρόντος.

Απόσυρση ρευστότητας

Σαφώς τα οικονομικά θεμελιώδη στοιχεία έχουν βελτιωθεί σημαντικά μετά την εφαρμογή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόστηκε λόγω της κρίσης.
Όμως ο περιορισμός του δημοσιονομικού χώρου, η άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ, η συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed και η αντίστοιχη κίνηση από την ΕΚΤ σαφώς θα μειώσουν τη ρευστότητα που διοχετεύεται στην αγορά.
«Ίσως η πιο ανησυχητική πτυχή όλων αυτών είναι η αβεβαιότητα που δημιουργεί η προσέγγιση του Trump στο εμπόριο», υποστήριξε ο Andrea Ciciione, οικονομολόγος της TS Lombard και προσθέτει «στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα.
Με δεδομένες αυτές τις αρνητικές αλλαγές η στάθμιση των χαρτοφυλακίων θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική κατά τη διάρκεια του Αυγούστου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης