Αβραμόπουλος: Την πλήρη στήριξη της ΕΕ έχει η Ισπανία για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών

Αβραμόπουλος: Την πλήρη στήριξη της ΕΕ έχει η Ισπανία για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών
Στο μικροσκόπιο των συζητήσεων οι μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ισπανία και η ενίσχυση της συνεργασίας με το Μαρόκο
Tο ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών κατά μήκος της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου βρέθηκε στο μικροσκόπιο της συζήτησης που είχε με την ισπανική κυβέρνηση ο  Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας,  Δ. Αβραμόπουλος.
Ο κ. Αβραμόπουλος βρέθηκε εκτάκτως την Παρασκευή 4/8 στη Μαδρίτη και συναντήθηκε με την αντιπροέδρο της ισπανικής κυβέρνησης Carmen Calvo, τον υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας Josep Borrell, τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων Fernando Grande-Marlaska και την υπουργό Εργασίας, Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ασφάλισης Magdalena Valerio.
Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, ο κ. Αβτραμόπουλος χαρακτήρισε τις συζητήσεις με την ισπανική κυβέρνηση εποικοδομητικές, ενώ συνεχάρη την Ισπανία για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει και το υποδειγματικό ευρωπαϊκό πνεύμα που έχει δείξει για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων.
«Η Ισπανία έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξημένων αφίξεων κατά μήκος της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ενημέρωσε την ισπανική κυβέρνηση για την πρόσθετη επείγουσα χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 3 εκατ. ευρώ που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κάλυψη του κόστους για το επιπλέον προσωπικό που αναπτύσσεται στη νότια Ισπανία.
Κατά τον ίδιο, συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει σχεδόν 30 εκατ. ευρώ σε έκτακτη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ισπανία.
Ακόμη, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία με το Μαρόκο έχει καθοριστική σημασία. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να ενισχύσουμε τη στήριξή μας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συνόρων».
Συμπλήρωσε πως «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των συνόρων, ύψους 55 εκατ. ευρώ, για το Μαρόκο και τη Τυνησία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και δεν θα σταματήσει εκεί».
Σημείωσε δε, πως «πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης».
Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η μετανάστευση παραμένει στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας και ότι «η σύνοδος κορυφής στο Σάλτσμπουργκ αποτελεί το επόμενο σημαντικό βήμα. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού γιατί η λύση μπορεί να είναι μόνο ευρωπαϊκή».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS