Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας παγιδεύτηκε – Η εθνική τραγωδία τελειώνει πολιτικά την κυβέρνηση.... ενώ οι αγορές καραδοκούν για ένα λάθος

Ο Τσίπρας παγιδεύτηκε – Η εθνική τραγωδία τελειώνει πολιτικά την κυβέρνηση.... ενώ οι αγορές καραδοκούν για ένα λάθος
Eνώ η εθνική τραγωδία έχει αγγίξει όλη την κοινωνία και έχει πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση….ο έλληνας πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει μια άλλη μεγάλη και διαρκεί πρόκληση…τις αγορές και τους επενδυτές.
Ενώ μέχρι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταφέρει να ξεπερνάει αμέτρητους σκοπέλους με το μικρότερο πολιτικό κόστος, η καταστροφή με τις πυρκαγιές και τους 91 και πλέον νεκρούς άλλαξε άρδην…την τύχη του πρωθυπουργού.
Προφανώς και ο παράγοντας τύχη αναφέρεται σημειολογικά, παρά τις ακραίες πολιτικές κυβιστήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τις ακραίες υπαναχωρήσεις με όρους ιδεολογικούς και πολιτικούς, η κοινωνία ή κατά το ορθότερο οι δημόσιοι υπάλληλοι συνέχισαν να στηρίζουν την διακυβέρνηση Τσίπρα.
Ακόμη και με το ιστορικό ατόπημα του Μακεδονικού και την πτώση που υπέστη σε ορισμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδος με επίκεντρο την Μακεδονία, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερνε να απορροφά τους κραδασμούς.
Αυτή η εικόνα του Τσίπρα που ενώ όλοι βλέπουν τις κυβιστήσεις, του αναγνωρίζουν ότι στο τέλος παίρνει τις σωστές αποφάσεις… δημιούργησε ένα προφίλ ηγέτη όπου η φθορά ήταν σταδιακή και όχι βίαιη όπως σε άλλους έλληνες πρωθυπουργούς.
Αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις όπου οι διαφορές μεταξύ της πρώτης ΝΔ και του δεύτερου ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλες αλλά όχι χαοτικές.
Ο Τσίπρας δεν είχε στην ατζέντα σχέδιο αποτροπής μιας εθνικής τραγωδίας, αποδείχθηκε από το πόσο απροετοίμαστος ήταν ο κρατικός μηχανισμός απέναντι στην φονική πυρκαγιά.
Το σύστημα κατέρρευσε, το σχέδιο αναζητείται και οι δεκάδες νεκροί προκαλούν σοκ στην ελληνική κοινωνία.
Το κράτος απουσίαζε, ήταν ανεπαρκές και απέτυχε αυτό αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος.
Όμως ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τιμωρούνται από την κοινωνία λόγω ανικανότητας διαχείρισης μιας εθνικής κρίσης.
Ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός ενώ ήταν εμφανής η αποτυχία λειτούργησε όπως ο Καραμανλής με τον Βουλγαράκη ο οποίος δήλωνε ότι έχει offshore για να φοροδιαφεύγει και ο τότε πρωθυπουργός της ΝΔ Κ Καραμανλής τον κάλυψε.
Ο Τσίπρας μετά την λαϊκή οργή και κατακραυγή αποφάσισε σχεδόν 2 εβδομάδες μετά την εθνική τραγωδία και ενώ οι νεκροί πλησιάζουν τους 100 να ζητήσει την παραίτηση Τόσκα και των αρχηγών της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.
Όμως όλα αυτά είναι πολιτικοί και επικοινωνιακοί ερασιτεχνισμοί.
Επειδή υποχρεώθηκε σε παραίτηση ο Τόσκας και οι αρχηγοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής το ελληνικό κράτος, αυτό που ονομάζουμε δημόσιο ξαφνικά θα βελτιωθεί;
Ο Τσίπρας από αυτή την εθνική τραγωδία είναι ίσως η πρώτη φορά που τόσο έντονα πλήττεται ο ίδιος προσωπικά.
Πλήττεται το προφίλ του και η εθνική τραγωδία τον αγγίζει.
Η παραίτηση Τόσκα ήταν μια κίνηση εξευμενισμού της οργής της κοινωνίας αλλά η πολιτική ζημία έχει ήδη γίνει.
Ορισμένες πολιτικές πηγές αναφέρουν ότι ο Τσίπρας θα επιλέξει τις προσεχείς εβδομάδες την διέξοδο του ανασχηματισμού, δηλαδή τις παλαιές πολιτικές μεθόδους, ώστε να στείλουν ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση αλλάζει βηματισμό.
Όμως και ο ανασχηματισμός δεν θα μπορέσει – εάν γίνει τελικώς – να ισοσκελίσει την εθνική τραγωδία.
Η ζημία ήδη αρχίζει να καταγράφεται στην κυβερνώσα παράταξη ενώ οι δημοσκοπήσεις που έρχονται θα επιβεβαιώσουν σοβαρό πολιτικό πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.
Η κυβέρνηση πιστώνεται ανικανότητα και ο Τσίπρας αδράνεια και αμηχανία.
Όμως ενώ η εθνική τραγωδία έχει αγγίξει όλη την κοινωνία και έχει πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση….ο έλληνας πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει μια άλλη μεγάλη και διαρκεί πρόκληση…τις αγορές και τους επενδυτές.

Τι σημαίνει ότι οι αγορές θα τεστάρουν την Ελλάδα;

Η Ελλάδα θα ξεκινήσει έναν μακράς διάρκειας διάλογο με τις αγορές που είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι ούτε εύκολος, ούτε ευχάριστος.
Οι αγορές μετά τις 20 Αυγούστου που τυπικά τελειώνει το μνημόνιο θα παρακολουθούν σθενά τις εξαγγελίες, τις δηλώσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Τσίπρα.
Στην ΔΕΘ στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2018 ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προβεί σε εξαγγελίες οι οποίες εάν έχουν παροχολογίες θα μετατραπεί σε αρνητική αντίδραση των αγορών εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων.
Ο Τσίπρας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε εάν πρώτα δεν σκεφθεί ότι άμεσα θα επηρεαστούν οι αγορές, τα ομόλογα και το χρηματιστήριοο.
Βγαίνοντας η Ελλάδα από το μνημόνιο και ούσα θεωρητικά ανεξάρτητη θα είναι πιο επιρρεπής στις τάσεις των αγορών.
Π.χ. η Ιταλία θα επηρεάζει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα.
Εάν η Ιταλία συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης, η Ελλάδα θα δείχνει χειρότερη εικόνα από την Ιταλία.
Οπότε οι αποδόσεις των ομολόγων δεν θα βελτιωθούν, σε μια επιδείνωση στην Ιταλία, το ελληνικό 10ετές μπορεί να εκτοξευθεί ξανά στο 4,5%.

Πολύ πιο δύσκολη η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές

Πολύ πιο δύσκολη είναι η έξοδος της Ελλάδος στις αγορές όχι μόνο λόγω της τρέχουσας συγκυρίας αλλά και γιατί μετά την έξοδο από τα μνημόνια, οι επενδυτές θα ζητούν μεγαλύτερα premium από την Ελλάδα στις αποδόσεις των ομολόγων.
Η Ελλάδα σχεδιάζει έκδοση 10ετούς ομολόγου στα μέσα Σεπτεμβρίου 2018.
Με βάση τις παρούσες συνθήκες το 10ετές ομόλογο εάν σήμερα έβγαινε σε δημοπρασία θα είχε επιτόκιο 4,45% με 4,50% που σίγουρα θα ήταν ένα πολύ κακό επιτόκιο.
Δεν μπορεί η Πορτογαλία στην 10ετία να δανείζεται στο 1,78% και η Ελλάδα έως 4,5%.
Καθίσταται κατανοητό ότι ο διάλογος της Ελλάδος με τις αγορές θα είναι συνεχής, δύσκολος και σίγουρα όχι ευχάριστος.
Η Ελλάδα θα βρίσκεται συνεχώς στο μικροσκόπιο.
Σε κάθε στραβοπάτημα αμέσως θα υπάρχει αντίδραση και ο κίνδυνος ξανά να βρεθεί για καιρό εκτός αγορών η Ελλάδα είναι υπαρκτός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης