Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το «υπερόπλο NOPEC» των ΗΠΑ για παγκόσμια ενεργειακή ηγεμονία

tags :
Το «υπερόπλο NOPEC» των ΗΠΑ για παγκόσμια ενεργειακή ηγεμονία
Tο νομοσχέδιο «NOPEC» επιτρέπει στις ΗΠΑ να μηνύσει τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+ και χώρες όπως η Ρωσία λόγω των συντονισμένων προσπαθειών τους για τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει αναβιώσει το λεγόμενο νομοσχέδιο «NOPEC» για την αντιμετώπιση του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+.
Tο νομοσχέδιο «NOPEC» επιτρέπει στις ΗΠΑ να μηνύσει τον ΟΠΕΚ και τον ΟΠΕΚ+ και χώρες όπως η Ρωσία λόγω των συντονισμένων προσπαθειών τους για τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου.
Ωστόσο, οι αγωγές δεν είναι εφαρμόσιμες, γι 'αυτό και η άρνηση των κρατών να συμμορφωθούν με την προκαθορισμένη απόφαση των αμερικανικών δικαστηρίων εναντίον τους θα χρησιμοποιηθεί πιθανώς για να προκαλέσει κυρώσεις στο χειρότερο σενάριο, με αυτή την αλυσίδα γεγονότων να ακολουθείται για την επίτευξη διαφόρων στρατηγικών στόχων.
Το πρώτο είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διαλύσουν τον άξονα της Ρωσίας - Σαουδικής Αραβίας που αποτελεί τον πυρήνα του ΟΠΕΚ+, ο οποίος οδηγεί στον δεύτερο στόχο να εξαλείψει ολόκληρη τη δομή του ΟΠΕΚ και να προωθήσει την απελευθέρωση της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας.
Αυτό είναι αποφασιστικής σημασίας για τις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκουν να καταστούν υπερδύναμη στον τομέα εξαγωγών ενέργειας, αλλά πρέπει να εξουδετερώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον ανταγωνισμό πριν συμβεί αυτό, όπως η κήρυξη του οικονομικού-υβριδικού πολέμου μέσω του νομοσχεδίου «NOPEC».
Αυτό θα λειτουργούσε στην πράξη με τις ΗΠΑ να απειλούν με επιβολή κυρώσεων κατά κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών που εμπλέκονται στην εφαρμογή των συμφωνιών του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+, κυρώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επεκταθούν επιλεκτικά εναντίον άλλων εταιριών που συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί τους.
Ο σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι να εκφοβίσουν οι ΗΠΑ τους Ευρωπαίους ώστε να συμμορφωθούν με τα αιτήματά τους και να καταστεί η Γηραιά ήπειρος δέσμια των αμερικανών εξαγωγέων ενέργειας, γεγονός που εξηγεί γιατί ο Trump θέλει επίσης να καταργήσει τις άδειες εξαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της ΕΕ.
Εάν είναι επιτυχής η στρατηγική αυτή θα μπορούσε να διαβρώσει περαιτέρω την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης και να προκαλέσει μακροπρόθεσμες οικονομικές ζημίες στους ανταγωνιστές των ΗΠΑ που θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς σκοπούς.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική πρωτοβουλία «Power Africa» που πρόσφατα έγινε γνωστή και αφορά επενδύσεις 175 δισ. δολαρίων σε έργα φυσικού αερίου θα ωθήσει τις αμερικανικές εταιρείες στα αναδυόμενα ενεργειακά σύνορα της Τανζανίας, της Μοζαμβίκης και σε άλλες χώρες και να καταστούν σημαντικοί προμηθευτές του Πεκίνου με αποτέλεσμα η πρόσβαση της Κίνας στην ενέργεια να εξαρτάται ακόμη περισσότερο από την καλή θέληση των ΗΠΑ παρά ποτέ.
Αν θεωρηθεί ότι οδεύουμε προς ένα παγκόσμιο ενεργειακό πόλεμο, ο οποίος διεξάγεται παράλληλα με το εμπορικό, το νομοσχέδιο NOPEC μπορεί να θεωρηθεί ως το στρατηγικό υπερ-όπλο για τις ΗΠΑ με την απόλυτη αποτελεσματικότητά του εξαρτάται, φυσικά, από το κατά πόσον θα χρησιμοποιηθεί σωστά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης