Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Erdogan: Ο ηγέτης που έβγαλε την Τουρκία από τη χρεοκοπία, αλλά θα την ξαναβάλει...

tags :
Erdogan: Ο ηγέτης που έβγαλε την Τουρκία από τη χρεοκοπία, αλλά θα την ξαναβάλει...
Η ρητορική του Erdogan, εκτός από τα ισλαμικά ζητήματα, άγγιξε με πολύ «χοντροκομμένο» τρόπο και τη νομισματική πολιτική της χώρας
Ταραχώδεις μέρες φαίνεται ότι περνά το «βασίλειο» του T. Erdogan, με τη λίρα και τα ομόλογα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της «επίθεσης των κερδοσκόπων» και αυτών που «επιβουλεύονται την τουρκική ευημερία», όπως μας πληροφορεί καθημερινά ο τούρκος πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει αυτό που βιώνει η γείτονα χώρα.
Κι όμως η Τουρκία προέρχεται από μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης, η οποία άλλαξε το πρόσωπο μιας αχανούς χώρας, η οποία στις αρχές της χιλιετίας παρέπαιε.
O Recep Tayyip Erdogan, ιδρυτής του νεο-ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που κατέκτησε την εξουσία το 2002, έγινε πρωθυπουργός το 2003 και είναι πρόεδρος από το 2014.
Συντηρητικός, αλλά με πολιτικές υπέρ των επιχειρήσεων που συνέβαλαν στην απομάκρυνση της χώρας από την οικονομική κρίση, ενώ ο νεαρός, επιχειρηματικός πληθυσμός, καθώς και η κεντρική θέση της Τουρκίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, ήταν ένας βασικός «μαγνήτης» για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι οι ΑΞΕ ξεπέρασαν τα 22 δισ. δολάρια το 2007, ενώ κινήθηκαν στο μέσο όρο των 13 δισ. δολαρίων ετησίως από την ανάληψη καθηκόντων.
Η εικόνα έχει όμως αλλάξει.
Και ο κινητήριος μοχλός των ΑΞΕ επιβράδυνε, ιδίως από τότε που ξεκίνησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις το 2015, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Η απόπειρα του πραξικοπήματος άλλαξε άρδην και το πρόσωπο του Erdogan.
Ο Τούρκος ηγέτης έγινε περισσότερο αυταρχικός, διαλύοντας επί της ουσίας κάθε δομή που είχε στις τάξεις της «αντιφρονούντες».
Η ρητορική του, εκτός από τα ισλαμικά ζητήματα, άγγιξε με πολύ «χοντροκομμένο» τρόπο και τη νομισματική πολιτική της χώρας.
Ο ίδιος ο Erdogan έχει εκφράσει ανορθόδοξες απόψεις για τα επιτόκια, τα οποία χαρακτήρισε ως «μητέρα και πατέρα κάθε κακού».
Αυτό αποδείχθηκε αποδιοργανωτικό για τη νομισματική πολιτική, αφήνοντας την CBRT, την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, να αγωνίζεται να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που κυμαίνεται σχεδόν στο 16%.
Η κατάσταση φαίνεται ότι εκτροχιαστεί από τις αποτυχημένες προσπάθειες της CBRT να αναμορφώσει το σύστημα των επιτοκίων, ενώ οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ήταν μια ακόμη μεγάλη στιγμή.
Οι υποσχέσεις για αύξηση δαπανών που είχαν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν τη λαϊκή υποστήριξη υπονόμευσαν τη φήμη του AKP για δημοσιονομική πειθαρχία.
Και ο Erdogan δείχνει να μην αντιλαμβάνεται αυτό που θέλουν οι αγορές.
Αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια ομιλίας προς στελέχη επιχειρήσεων στο Λονδίνο τον Μάιο, όταν ο Erdogan επανήλθε λέγοντας ότι ήταν ενάντια στις αυξήσεις των επιτοκίων, δηλώνοντας ότι τα υψηλά επιτόκια προκάλεσαν τον πληθωρισμό αντί να το θεραπεύσουν.
Με την επανεκλογή του τον Ιούνιο, ο Erdogan έλαβε την αποκλειστική εξουσία να ορίσει τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.
Επίσης, ο διορισμός του γαμπρού του Berat Albayrak στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και Οικονομικών θεωρήθηκε ότι ενισχύει την πρόσφυση του στην εξουσία.
Ο Μ. Çetinkaya, διοικητής της κεντρικής τράπεζας, επέμεινε στα τέλη Ιουλίου ότι η τράπεζα λειτούργησε χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις, αλλά για πολλούς επενδυτές η απόφασή του να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια τον περασμένο μήνα υπονόμευε περαιτέρω αυτή τη διαβεβαίωση.
Την ίδια ώρα, η πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικά χαμηλά, αποδείχθηκε οδυνηρή για τις τουρκικές εταιρείες με χρέη σε δολάρια και σε ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η HSBC, οι τράπεζες και οι εταιρείες της χώρας έχουν περίπου 70 δισ. δολάρια χρέους για να εξοφλήσουν μέχρι το Μάιο του 2019.
Και με τη λίρα στα ιστορικά χαμηλά, η Τουρκία πρέπει να χρηματοδοτήσει ένα έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το οποίο ανέρχεται στο 6% του ΑΕΠ.
Μπορεί ο Erdogan να αλλάξει την κατάσταση;
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το βέλτιστο σενάριο είναι η κεντρική τράπεζα να αφεθεί ανεξάρτητη και να αυξήσει τα επιτόκια, ώστε να ελέγξει τον πληθωρισμό και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.
Πόσες πιθανότητες έχει αυτό το σενάριο;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης