Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις συμπληγάδες πέτρες του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας το δολάριο Αυστραλίας

Στις συμπληγάδες πέτρες του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας το δολάριο Αυστραλίας
Στις συμπληγάδες πέτρες του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας το δολάριο Αυστραλίας
Το δολάριο Αυστραλίας καταγράφει τη χειρότερη επίδοση μέσα στο 2018 από τα σημαντικότερα νομίσματα του κόσμου φέτος, πέφτοντας σαν «πέτρα»  εναντίον των περισσότερων άλλων νομισμάτων εκτός από τη σουηδική κορώνα.
Το δολάριο Αυστραλίας έχει εξασθενήσει κατά περίπου 9% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, στα 73,91 σεντ έναντι του δολαρίου από το υψηλό των 81,15 σεντς τον Ιανουάριο του 2018.
Παρά την μεγάλη διολίσθηση του δολαρίου Αυστραλίας, η σημερινή αισιοδοξία ότι έχει βρεθεί στο κατώτατό του σημείο μπορεί να είναι ένα πρόωρο.
Το δολάριο Αυστραλίας μπορεί να διολισθήσει περαιτέρω εάν ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακωθεί.
Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αναμένεται να επιβεβαιώσει σύντομα τη δέσμευσή της να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.



Ακολουθούν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους το δολάριο Αυστραλίας μπορεί να συνεχίσει να υποχωρεί στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος

1. Θύμα του εμπορικού πολέμου

Οι «πολεμικές» εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα προκαλέσουν κλυδωνισμούς σε πολλές οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αλλά λίγες χώρες είναι πιθανό να νιώσουν τις αναταράξεις περισσότερο από την Αυστραλία, τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της Κίνας.
Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 1,5% στις 14 Ιουνίου, όταν ο Πρόεδρος Trump προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την Κίνα στο εμπορικό τομέα πολύ πιο έντονα.



Και συνεχίζει να χειροτερεύει ...

Μετά την επιβολή δασμών 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων, ο πρόεδρος Trump απείλησε όχι μόνο να επιβάλλει δασμούς στο σύνολο των εξαγωγών της Κίνας αξίας 500 δισ. δολαρίων, αλλά και να τους αυξήσει στο 25%.
Οι κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις σημαίνουν ότι τα χειρότερα δεν έχει ακόμη φθάσει για το δολάριο Αυστραλίας.
Εν τω μεταξύ, η Morgan Stanley συνιστά την στους επενδυτές να ανοίξου θέσεις «short» στο ζεύγος AUD/USD καθώς και του γιεν σχετικά με την αύξηση του ρίσκου από λόγω των πολιτικών προστατευτισμού.

2. Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα



Οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος διαμορφώνονται υψηλότερα από το χαμηλό φετινό και διαπραγματεύεται περίπου 69 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι 8,6% από το υψηλό 52 εβδομάδων τους και σχεδόν 50% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του 2014.
Και μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο.
Το Τμήμα Βιομηχανίας, Καινοτομίας και Επιστημών μείωσε την πρόβλεψή του για τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος τον περασμένο μήνα στα 51,1 δολάρια το 2019, καθώς η Κίνα αρχίζει να μειώνει τις αγορές της.
Οι τεχνικές προοπτικές δεν είναι καλές, καθώς οι τιμές πλησιάζουν τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.
Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι οι τιμές συχνά πέφτουν πίσω όταν προσεγγίζουν αυτό το επίπεδο.

3. Χαμηλά επιτόκια

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια επτά φορές κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας, αντίθετα, διατήρησε τα επιτόκια της χώρας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα 1,5% όπου παρέμειναν σταθερά για δύο χρόνια.



Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Αυστραλίας υποχώρησε περισσότερο από 30 μονάδες βάσης σε σχέση με τα αντίστοιχα ομόλογα των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2018 και η απόκλιση αναμένεται να συνεχίσει να διευρύνεται καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά μέχρι και στο 2019, ενώ η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια άλλες δύο φορές πριν από το τέλος του 2018.



Τα θεμελιώδη υποστηρίζουν το γεγονός ότι το δολάριο Αυστραλίας βρίσκεται σε «bear» αγορά.






www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης