Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προκλητικό τηλεοπτικό μήνυμα Zaev: Μετά το δημοψήφισμα στις 30/9 η "Μακεδονία" θα είναι μέρος της ΕΕ για πάντα

Προκλητικό τηλεοπτικό μήνυμα Zaev: Μετά το δημοψήφισμα στις 30/9 η
Ο Zaev επιμένει να αποκαλεί την πΓΔΜ "Μακεδονία" αν και η συμφωνία την οποία στηρίζει μιλά για "Βόρεια Μακεδονία"
Συνεχίζει την προπαγάνδα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Zoran Zaev ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου.
Μετά τους 10 λόγους για τους οποίους πρέπει οι Σκοπιανοί να εγκρίνουν τη συμφωνία, που δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης, η «ενημέρωση» παίρνει πλέον τηλεοπτική μορφή και είναι ιδιαίτερα προκλητική καθώς επιμένει να αποκαλεί την πΓΔΜ "Μακεδονία" αν και η συμφωνία την οποία στηρίζει μιλά για "Βόρεια Μακεδονία"..
Σε τηλεοπτικό σποτ που παίζει σε όλα τα κανάλια της χώρας με τον Αλέξη Τσίπρα σε πρώτο πλάνο, ο Zaev υποστηρίζει πως «με τη συμφωνία περνάμε το πιο δύσκολο εμπόδιο στην ένταξη στην ΕΕ. Δεν υπάρχουν πλέον αποκλεισμοί - έχουμε μια ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων και πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η "Μακεδονία" θα είναι μέρος μιας ενωμένης Ευρώπης - για πάντα!» το τηλεοπτικό υλικό ανέβασε ο Zaev και στον λογαριασμό του στο Twitter..



Τα δέκα σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών για τα οποία πανηγυρίζει ο Zaev


Είχαν προηγηθεί χθές (11/8) τα δέκα σημεία τα οποία αποτελούν «νίκη» της κυβέρνησης Zaev αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών παρουσίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων με άρθρο του που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ προσπαθεί να πείσει τους πολίτες της χώρας του ότι η συμφωνία είναι προς όφελος τους ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στο οποίο θα επικυρωθεί ή όχι η συμφωνία από το λαό. 
Τα δέκα σημεία αναφέρουν ρητά την μη αλλαγή των συμβόλων και της σημαίας την προστασία της «μακεδονικής» ταυτότητας, γλώσσας και υπηκοότητας καθώς και την κατάργηση του ονόματος πΓΔΜ (FYROM) και την αντικατάσταση του με την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» σε όλες τις γλώσσες.
Συγκεκριμένα τα δέκα σημεία αναφέρουν:

1. Συμφωνία για το «Μακεδονικό μέλλον»
Η «Μακεδονο -ελληνική» συμφωνία είναι από ιστορική άποψη η καλύτερη και δίκαιη ευκαιρία για τους πολίτες της «Μακεδονίας»
Η Συμφωνία συνιστά συνεισφορά στο «Μακεδονικό μέλλον».
Με αυτήν καθαρίζουμε τον δρόμο της χώρας μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Γινόμαστε μέλος των οικογενειών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των εθνών που απολαμβάνουν ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Με τη Συμφωνία φέρνουμε καλύτερη ζωή για όλους τους πολίτες και διαφυλάσσουμε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που δόξασε το “μακεδονικό” μας έθνος.

2. Η «Μακεδονική» ταυτότητα προστατεύεται
Η Συμφωνία εγγυάται το δικαίωμα να προσδιοριζόμαστε ως «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» . Δεν υπάρχουν πλέον διαφορές. Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συμφωνίας, η «Μακεδονική» ταυτότητα απεικονίζει την επικράτεια μας, την γλώσσα, το λαό, όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, με την δική της ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά του.

3. Η «Μακεδονική» γλώσσα προστατεύεται
Σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφος 3 της Συμφωνίας, επίσημη γλώσσα της χώρας μας είναι η «Μακεδονική γλώσσα», που είναι μεταφράσιμη σε όλες τις γλώσσες (π.χ. στα αγγλικά «Macedonian language»). Χωρίς υποσημειώσεις και περεταίρω εξηγήσεις. Η «Μακεδονική» γλώσσα επιβεβαιώνεται, η ταυτότητα διατηρείται.

4. Η ιθαγένεια είναι «Μακεδονική», τώρα και στο μέλλον
Σύμφωνα με το άρθρο 1, παράγραφο της Συμφωνίας, η υπηκοότητά μας θα είναι: «Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας».

5. Τα σύμβολα του κράτους 
Τα σύμβολα του κράτους δεν αλλάζουν καθώς δεν αποτέλεσαν μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας

6. Οι Διεθνείς κώδικες
Ο κωδικός χώρας παραμένει το «MK» και το «MKD» σε διεθνές επίπεδο καθώς ορίζεται από τον αναγνωρισμένο Οργανισμό Τυποποίησης (ISO)

7. Πρόσκληση από το ΝΑΤΟ 
Λάβαμε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θα γίνουμε το 30ο μέλος της Συμμαχίας
Η πρόσκληση διακόπηκε το 2008. Με τη Συμφωνία καταργούμε και το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε λάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια και την οικονομική μας ανάπτυξη.

8.Ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ
Θα ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε εξέλιξη
Είμαστε σε καθεστώς υπό ένταξης από το 2005 και το 2009 λάβαμε συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έναρξη διαπραγματεύσεων. Για πρώτη φορά έχουμε και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας με την Ελλάδα.

9. Εγγύηση σύμβασης για Ελληνο-Μακεδονική συνεργασία
Η Συμφωνία ενισχύει την πολιτιστική συνεργασία της Μακεδονίας μ την Ελλάδα στον τομέα των τεχνών, του χορού, του κινηματογράφου, της μουσικής, του θεάτρου και του αθλητισμού. Διευκολύνονται τα ταξίδια με τον εκσυγχρονισμό των συνοριακών διόδων και την κατασκευή νέων. Αυξάνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την καταπολέμηση του οργανωμένου και του διασυνοριακού εγκλήματος, της τρομοκρατίας και του οικονομικού εγκλήματος.

10. Δεν υπάρχει πλέον FYROM
Με την υλοποίηση της Συμφωνίας θα σταματήσει να ισχύει η ονομασία FYROM (ΠΓΔΜ) και η χώρα μας θα καταχωρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη με το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης