Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό κατάρρευση τα νομίσματα στις αναδυόμενες αγορές - Στο δολάριο στρέφονται οι επενδυτές

Υπό κατάρρευση τα νομίσματα στις αναδυόμενες αγορές - Στο δολάριο στρέφονται οι επενδυτές
Ο δείκτης του δολαρίου ενισχύεται σε υψηλά έτους στις 96,505, καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια
Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομικών, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα «δολαριακά» assets, με φόντο το κραχ στην τουρκική λίρα η οποία «βυθίστηκε» έως τις 7,4 λίρες/δολάριο.
Μπορεί τα φώτα να στρέφονται κατά κύριο λόγο στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας, σε πρώτο πλάνο, και σε δεύτερο στις πιέσεις που δέχεται το ρωσικό ρούβλι, ωστόσο όλες οι αναδυόμενες οικονομίες βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο μάτι του κυκλώνα.
Η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία με αφορμή την κράτηση του Αμερικανού Πάστορα και στη Ρωσία για την υπόθεση της δηλητηρίασης με το νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσκοκ στη Βρετανία, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικότερη αναδιανομή τοποθετήσεων όσων έχουν δολάρια.
Το επενδυτικό παιχνίδι ξεκινάει ακριβώς από αυτό το σημείο.
Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες οικονομίες, με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται το δολάριο και τα τοπικά νομίσματα να καταποντίζονται.
Ο δείκτης συναλλάγματος MSCI για τα αναδυόμενα νομίσματα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους.
Το ραντ στη Νότια Αφρική υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2016, ενώ και το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε σε χαμηλά 2,5 ετών.
Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε η ινδική ρουπία, ενώ η ρουπία της Ινδονησίας υποχώρησε σε χαμηλά τριών ετών.
Υπό πίεση βρίσκεται και το πέσο Αργεντινής, με φόντο το νέο σκάνδαλο διαφθοράς που κλονίζει τη χώρα.
Ωστόσο, η Τουρκία έχει αντικαταστήσει την Αργεντινή ως η αγορά με τη χειρότερη επίδοση το 2018 σε ότι αφορά τα ομόλογα και το συνάλλαγμα.
Οι απώλειες και για τις δύο χώρες ξεπερνούν κατά πολύ το 4,7% που αποτελεί το μέσο όρο πτώσης των αναδυόμενων αγορών το 2018.
Οι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα εκφρασμένα σε λίρα καταγράφουν απώλειες που ξεπερνούν το 40% σε όρους δολαρίων, ενώ την ίδια ώρα οι απώλειες της Αργεντινής φθάνουν στο 36%.

Παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έσπευσε να ακυρώσει έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων, ενώ παράλληλα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε σε αύξηση του 7ήμερου επιτοκίου δανεισμού κατά 500 μονάδες βάσης (!) στο 45%, προκειμένου να συγκρατήσει την πτώση του πέσο.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-08-13_9-13-54.jpg?itok=Y6dAvGuT

Παράλληλα σημαντικές πιέσεις δέχεται και το ρεάλ Βραζιλίας με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας να δηλώνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-08-13_9-02-06.jpg?itok=VYF0Z4c9





Ιστορικό χαμηλό για τη ρουπία


Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε η ινδική ρουπία, με φόντο το κραχ στην τουρκική λίρα, το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχία για μετάδοση της κρίσης στις αναδυόμενες οικονομίες.
Η ρουπία υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό των 69,62 ανά δολάριο, γεγονός που ανάγκασε την κεντρική τράπεζα της Ινδίας να παρέμβει.
Όπως μεταδίδει το CNBC, η κεντρική τράπεζα ήταν εκεί για να περιορίσει το volatility, αλλά όχι καθοριστικά, σχολίασε dealer ξένης τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Ινδία.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ινδίας αυξήθηκε στο 7,8% από το 7,75%.  
Οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια όπως το αμερικανικό δολάριο και το ιαπωνικό γεν, μετά το κραχ στην τουρκική λίρα, το οποίο έχει οδηγήσει στα τάρταρα τα νόμισματα των αναδυόμενων οικονομιών.
«Δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύουμε πολλά δολάρια για να υπερασπιστούμε τη ρουπία όταν η πτώση στις αναδυόμενες αγορές είναι τόσο ισχυρή»,  δήλωσε ανώτερος dealer ινδικής κρατικής τράπεζας.
«Το επόμενο κρίσιμο επίπεδο για τη ρουπία είναι τα 69,80 δολάρια», πρόσθεσε.



Goldman Sachs: Περιορισμένη η μετάδοση

Πάντως η Goldman Sachs εμφανίζεται καθησυχαστική για τη μετάδοση της τουρκικής κρίσης, η οποία θα είναι μικρή όπως εκτιμούν οι αναλυτές.
Με εξαίρεση το ρωσικό ρούβλι, οι πρόσφατες κινήσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών ήταν μικρότερες από ότι προέβλεπε ο δείκτης της Goldman Sachs σε σύγκριση με το κράχ στην τουρκική λίρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης