Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παγίδα για την Ελλάδα η κρίση σε Τουρκία, Ιταλία – Έχει κλείσει η πόρτα των αγορών, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το απόθεμα των 24,1 δισ.

Παγίδα για την Ελλάδα η κρίση σε Τουρκία, Ιταλία – Έχει κλείσει η πόρτα των αγορών, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το απόθεμα των 24,1 δισ.
Η έξοδος της Ελλάδος από τα μνημόνια συντελείται χρονικά στην χειρότερη δυνατή στιγμή.
(upd3) Παγιδεύει την Ελλάδα η κρίση σε Ιταλία και Τουρκία ειδικά μάλιστα μια περίοδο όπου βγαίνει από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου.
Η Ελλάδα εξέρχεται από τα μνημόνια αδύναμη με την Ιταλία και την Τουρκία τους δύο γείτονες να έχουν πρόβλημα.
Μπορεί ο Ε. Τσακαλώτος ο έλληνας υπουργός οικονομικών να δηλώνει ότι η κρίση στην Τουρκία δεν επηρεάζει την στρατηγική της Ελλάδος αλλά η αλήθεια είναι ότι στα τρέχοντα επίπεδα επιτοκίων η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.

Η έξοδος της Ελλάδος από τα μνημόνια συντελείται χρονικά στην χειρότερη δυνατή στιγμή.
Η κρίση στην Ιταλία και η κρίση στην Τουρκία έχουν διαφορετικές αιτίες και διαφορετικές επιδράσεις.
Η κρίση στην Ιταλία ήταν εσωτερικά υποκινούμενη, προέρχεται από την στάση της ιταλικής κυβέρνησης η οποία στην πράξη θα κριθεί τον Οκτώβριο με την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2019.
Επειδή η Ιταλία θα δώσει μάχη για να περάσουν και οι δικές της θέσεις, αναμένεται ένταση και όξυνση των σχέσεων Ιταλίας και Βρυξελλών.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια τα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας να διατηρηθούν σε επίπεδα απαγορευτικά καθώς το 3,10% απόδοση είναι προφανές ότι είναι υψηλό επιτόκιο όταν η Πορτογαλία βρίσκεται στο 1,78%.
Όσο παραμένουν υψηλά τα επιτόκια στην Ιταλία…δεν μπορεί να κλείσει το spread με την Ελλάδα θα διατηρηθεί στις 120 μονάδες βάσης οπότε δεν μπορούν να υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Εάν διατηρηθούν τα ελληνικά ομόλογα στο 4,20% με 4,30% οποιαδήποτε σενάριο εξόδου στις αγορές θα αποτύχει.
Επιτόκια 4,20% με 4,30% στην 10ετία στην δευτερογενή αγορά μεταφράζεται στην πρωτογενή αγορά στο 4,60%.
Αυτά δεν είναι επιτόκια να δανειστεί η Ελλάδα είναι υψηλά, απαράδεκτα και θα περάσουν πολύ λάθος μήνυμα στις αγορές.
Οι αγορές θα εκλάβουν αυτά τα επιτόκια ως αποτυχία.
Οπότε απλά η Ελλάδα δεν βγαίνει στις αγορές.
Από την άλλη πλευρά η Τουρκία με την κατάρρευση της λίρας 7 με 6,58 τουρκικές λίρες ισοδυναμούν με 1 δολάριο ή 1 τουρκική λίρα ισοδυναμεί με 0,1427 δολάρια προκαλεί νέο μεγάλο κύμα αναταραχής που επηρεάζει την Ελλάδα….ως αναδυόμενη αγορά.
Ενώ η Ιταλία επηρεάζει την Ελλάδα λόγω χρέους και αμφισβήτησης του ευρώ η Τουρκία επηρεάζει την Ελλάδα γιατί ανήκουν στο ίδιο group αγορών – emerging markets ή αναδυόμενες αγορές.
Υπάρχει μια γενικευμένη αμφισβήτηση των αναδυόμενων αγορών, διεθνείς funds αποσύρονται πιέζοντας τα εθνικά νομίσματα όπως λίρα Τουρκίας, pesos Αργεντινής, real Βραζιλίας, ρουπία Ινδιών κ.α. συμβάλλοντας στην ανατίμηση του δολαρίου.
Το διεθνές κεφάλαιο φεύγει από τις αναδυόμενες αγορές – η ελληνική αγορά είναι αναδυόμενη και προφανώς επηρεάζεται έστω και σε κάποιο βαθμό γιατί έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει το ευρώ που είναι ισχυρό νόμισμα – και στρέφεται στο δολάριο.
Όμως η νομισματική κρίση στην Τουρκία μπορεί να προκαλέσει domino effect δηλαδή εξάπλωση – γενίκευση και μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει παγκόσμιο πρόβλημα.
Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές λόγω Ιταλίας αλλά και λόγω Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και το cash buffer των 24,1 δισεκ. ευρώ.
Υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα εφόσον διαθέτει 24,1 δισεκ. κεφάλαια ως αποθεματικό κεφάλαιο δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές μπορεί να χρησιμοποιήσει τα 24,1 δισεκ.
Εάν η Ελλάδα κάνει το μοιραίο λάθος και χρησιμοποιήσει τα 24,1 δισεκ. οι αγορές αμέσως θα το αποτιμήσουν…αρνητικότατα καθώς θα διαγνώσουν ότι η Ελλάδα αδυνατεί να βγει στις αγορές.
Η Ελλάδα ούτε μπορεί να βγει στις αγορές, ούτε μπορεί να χρησιμοποιήσει το cash buffer.
Ο θυμόσοφος λαός το ονομάζει εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης