Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μία «βόμβα» 16 δισ. εταιρικού χρέους απειλεί την τουρκική οικονομία - Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Μία «βόμβα» 16 δισ. εταιρικού χρέους απειλεί την τουρκική οικονομία - Στο επίκεντρο οι τράπεζες
Οι τουρκικές τράπεζες έχουν φορτωθεί ομόλογα σε δολάριο που λήγουν το 2019
Στην αρχή της εβδομάδας η τουρκική λίρα εμφάνισε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, μετά από ένα ανελέητο σφυροκόπημα, που την οδήγησε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.
Την ίδια ώρα τα ομόλογα σε δολάρια αρκετών τουρκικών εταιρειών «είδαν» τις τιμές τους να βουλιάζουν και τις αποδόσεις τους να εκτινάσσονται, με κλασσικότερο παράδειγμα αυτά της Yapi Kredi Bankasi.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/Turkish%20bank%20bonds.jpg?itok=v_F-Tmtm

Ο λόγος της επιθετικής ρευστοποίησης ήταν ο φόβος των επενδυτών ότι οι τουρκικές εταιρείες δεν θα κατορθώσουν να βρουν κεφάλαια ώστε να αποπληρώσουν ομόλογα συνολικού ύψους 34,4 δισ. δολαρίων τα οποία εξέδωσαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας.
Παράλληλα οι τουρκικές τράπεζες πρέπει να αποπληρώσουν ομόλογα σε δολάρια αξίας 7,6 δισ. δολαρίων έως το τέλος του 2019.
«Το επίπεδο του δανεισμού σε ξένο νόμισμα των τουρκικών εταιρειών τις καθιστά ευάλωτες», υποστήριξε πρόσφατα η BNP Paribas, ενώ σε μία προφητική της έκθεση η Goldman Sachs προέβλεψε ότι εάν η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ξεπεράσει τις 7,1 λίρες ανά δολάριο (κάτι που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα), τότε ο τραπεζικός κλάδος της Τουρκίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-08-07_6-20-54.jpg

Ωστόσο, ενώ η αγορά έχει ήδη τιμωρήσει τις τουρκικές τράπεζες, δεν είναι οι μοναδικοί «ένοχοι», πίσω από τον «τοίχο χρέους» που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, καθώς τόσο το τουρκικό κράτος όσο και εταιρείες από άλλους τομείς πέραν του τραπεζικού οφείλουν να αποπληρώσουν 16 δισ. δολαρίων έως τα τέλη του 2019.
Το ποσό που οφείλεται μέχρι το τέλος του επόμενου έτους αποτελείται κυρίως από χρέος που εκδίδεται από τα τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και περιλαμβάνει συμβατικά ομόλογα και ισλαμικά ομόλογα sukuk αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων τη στιγμή της έκδοσης.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν προσεκτικά αν οι τουρκικές εταιρείες και φυσικά η κυβέρνηση της χώρας θα μπορέσουν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην ξένη χρηματοδότηση που χρειάζονται όχι μόνο για να διατηρήσουν την οικονομική δραστηριότητα ζωντανή αλλά και για να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε μία σειρά από αθετήσεις πληρωμών προερχόμενες από εταιρείες που αποτελούν τον πυρήνα της τουρκικής οικονομίας.
Ο λόγος για τον οποίο η νομισματική κρίση δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε μία κρίση χρέους οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν άμεσα ληξιπρόθεσμες οφειλές τουρκικών επιχειρήσεων ή του τουρκικού κράτους, όπως τονίζουν αναλυτές της Exotix Partners.
Ένα ακόμη θετικό σημείο για την Τουρκία οφείλεται στο γεγονός ότι το κρατικό χρέος βρίσκεται στο 28% του ΑΕΠ και η χώρα διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα 98 δισ. δολαρίων.
Βέβαια την ίδια στιγμή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα διατηρηθεί η εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα το επόμενο διάστημα.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/turkey%20current%20account%20decicit_0.jpg?itok=YiF1UIo8

«Την επόμενη φορά που μια τουρκική τράπεζα θελήσει να προσεγγίσει τις αγορές για χρηματοδότηση μέσω ενός δομημένου repo ή ενός κοινοπρακτικού δανείου θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα της ζητήσουν», υποστηρίζει ο Mohammed Elmi, διαχειριστής χαρτοφυλακίων  αναδυόμενων αγορών στη Federated Investors.
Η απάντηση στην απορία του μπορεί να δοθεί σύντομα.
Σύμφωνα με το Bloomberg η  Coca-Cola Icecek πρέπει να αποπληρώσει μη εξασφαλισμένο ομόλογο αξίας 500 εκατ. δολαρίων την 1η Οκτωβρίου 2018.
Η εταιρεία προχώρησε σε ανταλλαγή ομολόγων τον Σεπτέμβριο του 2017 προκειμένου να παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής τους έως το 2024.
Ο οίκος Fitch άφησε αμετάβλητη την αξιολόγησή της στο ΒΒΒ- σε πρόσφατη έκθεσή του, αλλά χαρακτηρίζει σταθερά τις προοπτικές της (outlook) ως αρνητικές.
Η μεγάλη, όμως, πρόκληση για τις τουρκικές εταιρείες θα φθάσει το 2019.
Η Turkiye Garanti Bankasi θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 1,4 δισ. δολαρίων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2019.
Το τουρκικό κράτος θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα sukuk ύψους 1,25 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο του 2019 αλλά και τρία ακόμη χρεόγραφα σε δολάρια και ευρώ, συνολικής αξίας 4,4 δισ. δολαρίων μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου 2019.
Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφονται τα ομόλογα σε δολάρια τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν έως τα τέλη του 2019.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/turkey%20bond%20maturities.jpg?itok=6PSGJsU7

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης