Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Δεν θα επιτύγχαναν τα capital controls στην Τουρκία - Παραμένουν οι κίνδυνοι

Goldman: Δεν θα επιτύγχαναν τα capital controls στην Τουρκία - Παραμένουν οι κίνδυνοι
Αναλυτής της Goldman Sachs εκτιμά πως η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής
Η επιβολή capital controls στην Τουρκία θα μπορούσε να επιδεινώσει γρήγορα την έκθεση άλλων αναδυόμενων αγορών, όπως δήλωσε σήμερα (16/8/2018) αναλυτής της Goldman Sachs στο «CNBC».
Όπως σημειώνει το «CNBC», Τούρκοι αξιωματούχοι επί του παρόντος προσπαθούν να περιορίσουν τη χειρότερη συναλλαγματική κρίση της χώρας από το 2001, με τη λίρα να πέφτει στο ιστορικό χαμηλό των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου στην αρχή της εβδομάδας.
Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, πυροδοτώντας φόβους για μετάδοση του sell-off στις αναδυόμενες αγορές - ειδικά εάν οι Τούρκοι αξιωματούχοι προχωρήσουν στην εισαγωγή capital controls σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τη νομισματική κρίση.
«Η επιβολή πλήρων capital controls, για την οποία ανησυχούν όλοι, νομίζω ότι θα έχει μια αρκετά περιορισμένη πιθανότητα επιτυχίας, εν μέρει επειδή η χώρα έχει μεγάλες απαιτήσεις για εξωτερική χρηματοδότηση...
Έτσι δεν νομίζω ότι εδώ αποτελούν λύση τα capital controls», δήλωσε ο Kamakshya Trivedi, συν-επικεφαλής αναδυόμενων αγορών και έρευνας ξένου συναλλάγματος στην Goldman Sachs, στο «CNBC».
Αντ’ αυτού, ο Trivedi πρότεινε ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής καθώς και να εκδώσει μια συνολική δήλωση για τη δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να αποκαταστήσει την οικονομική αξιοπιστία της χώρας.
«Νομίζω ότι ο Kamakshya έχει δίκιο, τα capital controls δεν είναι η απάντηση», δήλωσε επίσης στο «CNBC» ο Jim McCaughan, διευθύνων σύμβουλος της Principal Global Investors.
«Ο κίνδυνος είναι ότι αν επιλέξουν αυτή τη διαδρομή, αυτό είναι κάτι που επηρεάζει την ευρύτερη τάξη asset των αναδυόμενων αγορών από άποψη φήμης.
Γι’ αυτό νομίζω ότι αυτά είναι τα κανάλια μετάδοσης για τα οποία κάποιος θα πρέπει να ανησυχεί», πρόσθεσε ο Trivedi της Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης