Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δεν είναι μόνο η λίρα και Ιταλία - Οι ξένοι πουλάνε ελληνικά assets γιατί ανησυχούν για ακρότητες, αρχικά στην μεταμνημονιακή περίοδο

Δεν είναι μόνο η λίρα και Ιταλία - Οι ξένοι πουλάνε ελληνικά assets γιατί ανησυχούν για ακρότητες, αρχικά στην μεταμνημονιακή περίοδο
Το κερδοσκοπικό κεφάλαιο δεν θα χαριστεί στην Ελλάδα - Οπότε ειδικά τους πρώτους μήνες της μεταμνημονιακής Ελλάδος απαιτείται μεγάλη προσοχή.
(upd4)Το 50% των ξένων που πουλάνε ελληνικά ομόλογα και μετοχές ανησυχούν για ακρότητες στην πρώτη περίοδο της μεταμνημονιακής φάσης.
Farallon Capital, Nomura, Goldman Sachs ανησυχούν μήπως στην πρώτη φάση της μεταμνημονιακής περιόδου που μπορεί να διαρκέσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα λίγων μηνών υπάρξουν ή προκληθούν ακρότητες για να τεστάρουν τις αντοχές της Ελλάδος.

Ιταλία – Τουρκία ο ένας πυλώνας αποσταθεροποίησης

Γνωρίζαμε ότι η Ιταλία έχει στοχοποιηθεί από τις αγορές και αυτό καταγράφεται ξεκάθαρα στα κρατικά ομόλογα με το 10ετές στο 3,16%.
Οι βασικές ανησυχίες των επενδυτών εστιάζονται σε δύο τομείς
1)Όταν ξεκινήσει ο διάλογος Ιταλίας – Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019 μήπως ενταθούν οι διαφωνίες και αποδειχθεί ότι η Ιταλία δεν θέλει να φύγει από το ευρώ αλλά θέλει να αλλάξει βασικές στρατηγικές της ΕΕ.
Προφανώς και η αβεβαιότητα θα αποτυπωθεί στα κρατικά ομόλογα της Ιταλίας με άνοδο αποδόσεων.
2)Υπάρχει όμως ένας ακόμη πιο σημαντικός λόγος.
O βασικός αγοραστής των Ιταλικών ομολόγων είναι η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
 Εάν υπάρχει αβεβαιότητα για την Ιταλία και δεν υπάρχει η ΕΚΤ να αγοράζει τα Ιταλικά ομόλογα ο κίνδυνος να αυξηθούν τα επιτόκια στα ιταλικά ομόλογα θα καταστεί μονόδρομος.
Γνωρίζαμε ότι η Τουρκία και οι μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν στην λίρα - 1 δολάριο ισοδυναμεί με 6,15 λίρες ενώ έφθασε έως 7,24 λίρες -  είναι απόρροια ενός ευρύτερου sell off από τις αναδυόμενες αγορές.
Η πίεση στην Τουρκία και στην λίρα έχει μειωθεί αλλά η πραγματικότητα είναι ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι αναδυόμενες αγορές η μια σε ευρώ και η άλλη σε τουρκικές λίρες οπότε αντιμετωπίστηκαν ως ίδιες…από ορισμένα funds που επενδύσουν στις αναδυόμενες αγορές.
Ιταλία και Τουρκία έχουν επηρεάσει κατά 50% την κακή εικόνα τόσο των ελληνικών ομολόγων όσο και των ελληνικών μετοχών στο χρηματιστήριο.

Η μεταμνημονιακή περίοδος εξίσου σημαντικός παράγοντας αποσταθεροποίησης

Για το υπόλοιπο 50% ποια αιτία υπάρχει;
Η Ελλάδα έχει ένα ειδικό λόγο για τον οποίο πιέζεται.
Σε μια δύσκολη συγκυρία η Ελλάδα βγαίνει από την προστασία του μνημονίου και έχοντας ένα κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 24,1 δισεκ. ευρώ το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει καλείται να αναμετρηθεί με τις αγορές που δεν θα συγχωρέσουν κανένα λάθος.
Σε αυτή την μεταμνημονιακή φάση η Ελλάδα θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών και οποιαδήποτε λάθος αμέσως θα διαγνωστεί και θα έχει επίδραση στις αποτιμήσεις ομολόγων και μετοχών.
Βγαίνει η Ελλάδα από τα μνημόνια και τα ομόλογα πλησιάζουν σε απόδοση το 4,40% η 10ετία ή κινούνται σε ένα εύρος 4,30% με 4,40% και το ελληνικό χρηματιστήριο στις 710 μονάδες.
Αντί να είναι σήμερα στις 950 μονάδες έχει καταβαραθρωθεί στις 710 μονάδες βάσης.
Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές ανησυχούν μήπως στην πρώτη φάση της μεταμνημονιακής περιόδου που μπορεί να διαρκέσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα λίγων μηνών υπάρξουν ή προκληθούν ακρότητες για να τεστάρουν τις αντοχές της Ελλάδος.
Το κερδοσκοπικό κεφάλαιο δεν θα χαριστεί στην Ελλάδα.
Οπότε ειδικά τους πρώτους μήνες της μεταμνημονιακής Ελλάδος απαιτείται μεγάλη προσοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης