Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Συνάντηση Merkel - Putin στο Βερολίνο με επίκεντρο την Ουκρανία, τη Συρία και τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

Reuters: Συνάντηση Merkel - Putin στο Βερολίνο με επίκεντρο την Ουκρανία, τη Συρία και τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2
Η Merkel έχει δηλώσει πως είναι απλά μία συνάντηση εργασίας από την οποία δεν αναμένονται ιδιαίτερα αποτελέσματα
Angela Μerkel και Vladimir Putin συναντώνται σήμερα (18/8) στο Βερολίνο σε μια σημαντική συνάντηση με ατζέντα τις διενέξεις στην Ουκρανία και τη Συρία και το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, έργο που έχει προκαλέσει την οργή της Ουάσιγκτον.
Ο Ρώσος πρόεδρος φτάνει στη Γερμανία μετά την επίσκεψή του στην Αυστρία όπου παρέστη στη γαμήλιο τελετή της υπουργού εξωτερικών της χώρας, Karin Snachiche.
Η Merkel έχει ανακοινώσει ωστόσο ότι δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις στις συνομιλίες με τον Putin και τόνισε πως οι δύο χώρες είναι αναγκαίο να παραμείνουν σε έναν «διαρκή διάλογο» πάνω στον μακρύ κατάλογο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
«Είναι μία συνάντηση εργασίας από την οποία δεν αναμένονται ιδιαίτερα αποτελέσματα», τόνισε η ίδια στους δημοσιογράφους. Η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους είχε πραγματοποιηθεί το Μάιο στο Σότσι.
Περισσότερο αισιόδοξοι ήταν στις δηλώσεις τους τόσο ο εκπρόσωπος του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Merkel, Jurgen Harnsc, όσο και το στέλεχος των κυβερνητικών εταίρων της Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ahim Post.
«Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ο Ρώσος πρόεδρος οδηγήθηκε σε αδιέξοδο στη Συρία και την ανατολική Ουκρανία και αναζητεί διεθνείς εταίρους. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κινηθεί», τονίζει ο Harnsc σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες Stuttgarter Zeitung και Suttgarter Nachrichten.
Από την πλευρά του ο Post τονίζει σε δηλώσεις του πως αναμένει ότι αμφότεροι οι ηγέτες θα επιδιώξουν ρεαλιστικές λύσεις επί τη βάσει των κοινών τους συμφερόντων: «σε έναν κόσμο όλο και περισσότερο αβέβαιο, θα πρέπει να συνομιλούμε κατ’ ιδίαν με δύσκολους εταίρους, όπως είναι η Συρία», επισημαίνει.
Η Ρωσία και η Γερμανία βρίσκονται σε ψυχρότητα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την υποστήριξη που προσφέρει η Μόσχα στους ένοπλους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Επίσης, στη Συρία ο Putinν φλέγεται να ολοκληρώσει μία σταθερή εκεχειρία σε συμφωνία με τις ΗΠΑ. Χθες, (17/8) η Merkel δήλωσε πως είναι δυνατόν να διοργανωθεί μία τετραμερής συνάντηση για το θέμα με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Γαλλίας.
Όσο για τον αγωγό Nord Stream 2, η Γερμανία δέχεται έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ για να αναστείλει τις εργασίες για την κατασκευή του έργου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Merkel και Putin θα κάνουν δηλώσεις πριν την έναρξη των συνομιλιών τους, σήμερα στις 19.00 ώρα Ελλάδος, δεν είναι προγραμματισμένο όμως να δεχθούν ερωτήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης