Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προθυμία Merkel και Putin για συνεργασία στην επίλυση διεθνών διενέξεων

Προθυμία Merkel και Putin για συνεργασία στην επίλυση διεθνών διενέξεων
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να αποτραπεί μία ανθρωπιστική κρίση και να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στη Συρία
Μια σειρά θεμάτων, από την Ουκρανία και τη Συρία, μέχρι το Ιράν  και τον αγωγό Nord Stream 2 , συναντήθηκαν για να συζητήσουν ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και η Γερμανίδα καγκελάριoς Angela Merkel, οι οποίοι κατά την έναρξη των συνομιλιών τους στο ανάκτορο Meseberg στο Βρανδεμβούργο εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεργαστούν για την επίλυση των διεθνών διενέξεων.
 «Έχουμε ευθύνη και για αυτό πρέπει να εργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύσεις», τόνισε η A. Merkel, αναφερόμενη στην επίλυση κρίσεων όπως στην Συρία και στην Ουκρανία,  ενώ δήλωσε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον ρώσο πρόεδρο.
H Μerkel ανέφερε ότι και οι δύο χώρες, αλλά ειδικά η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχουν ευθύνη για να διαχειριστούν αυτά τα προβλήματα.
Σχετικά με την Ουκρανία, η ίδια εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα κινητικότητα και ανέφερε ότι θέλει να μιλήσει με τον Putin για την πιθανή εγκατάσταση μιας δύναμης κυανοκράνων του ΟΗΕ για την επίβλεψη εκεχειρίας. «Από κοινού με τη Γαλλία, η Γερμανία επιθυμεί να συνεχίσει τον διαμεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» είπε η Merkel.
Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη Συρία και τους πρόσφυγες που δημιούργησε ο επταετής πόλεμος.
Η Merkel ανέφερε ότι η σύγκρουση στην Συρία αποτελεί σημαντικό θέμα των συνομιλιών και πως είναι σημαντικό να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση στο Ιντλίμπ, ενώ ο Putin επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στη χώρα τους και η Συρία να ανοικοδομηθεί.
Μάλιστα, ο V. Putin κάλεσε την Ευρώπη να συνεισφέρει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Συρίας, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό να διευρύνουμε την ανθρωπιστική παράμετρο της συριακής διαμάχης, ιδιαίτερα δε την ανθρωπιστική βοήθεια για τον συριακό λαό».
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, πρέπει να δοθεί βοήθεια στις περιοχές εκείνες της Συρίας όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι πρόσφυγες από το εξωτερικό, ενώ όπως είπε, οι πρόσφυγες αυτοί δεν είναι μόνο στην Ευρώπη, αλλά εκατομμύρια Σύροι βρίσκονται και στις γειτονικές χώρες, Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία και  «αυτό είναι ενδεχομένως ένα μεγάλο βάρος για την Ευρώπη.
Για την επιστροφή των προσφύγων όμως πρέπει να γίνουν "απλά" πράγματα στην Συρία, όπως η επαναλειτουργία της παροχής νερού και των ιατρικών υπηρεσιών».
Για τον αγωγό Nord Stream 2 που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής, η Merkel είπε ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει να έχει ρόλο ως μεταφορέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη και χαιρέτισε την έναρξη των συζητήσεων ανάμεσα σε ΕΕ, Ουκρανία και Ρωσία για το θέμα.
Ο Putin τόνισε ότι «ο ουκρανικός μεταφορέας που είναι παραδοσιακός για εμάς έχει οικονομικές απαιτήσεις και ο Nord Stream 2 είναι ένα αποκλειστικά οικονομικό πρότζεκτ».
Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Γερμανία να σταματήσει τις εργασίες για τον συγκεκριμένο αγωγό, επιχειρηματολογώντας ότι θα αυξηθεί η ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης