Τελευταία Νέα
Επί του Πιεστηρίου

Πως να Αντιστρέψετε το Σύνδρομο της Χρόνιας Κόπωσης…

tags :
Πως να Αντιστρέψετε το Σύνδρομο της Χρόνιας Κόπωσης…
Μια κατάσταση που τους κάνει να αισθάνονται εξουθενωμένοι, αποστραγγισμένοι από ενέργεια και που φαντάζει σα να μην είναι αναστρέψιμη.

Πως να Αντιστρέψετε το Σύνδρομο της Χρόνιας Κόπωσης…

  • Από: Μαρία Πέππα 
Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας βιώνουν το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης. Μια κατάσταση που τους κάνει να αισθάνονται εξουθενωμένοι, αποστραγγισμένοι από ενέργεια και που φαντάζει σα να μην είναι αναστρέψιμη.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα ιατρικά προβλήματα που μπορεί να διαγνωστούν και να αποθεραπευτούν, για το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης δεν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες επιλογές.
Το σύνδρομο χρόνια κόπωσης είναι μια κατάσταση που επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού. Τα συμπτώματα προκύπτουν όταν η λειτουργία των επινεφριδίων δεν είναι στο βέλτιστο επίπεδό της. Εκδηλώνεται συνήθως μετά από έντονο ή παρατεταμένο stress (1) του οργανισμού, μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε άνθρωπο ακόμα και παιδιά και εμφανίζεται περισσότερο σε γυναίκες από ότι σε άνδρες.
Ποια είναι τα συμπτώματα …
Σύμφωνα με το WomensHealth.com, “Τα άτομα με Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, βιώνουν μια σειρά από συμπτώματα που τους δυσκολεύουν να φέρουν σε πέρας τα καθημερινά τους καθήκοντα και τις δραστηριότητές τους”.
Μακροχρόνια Κούραση …
Ένα άτομο για να πληρεί τις διαγνωστικές απαιτήσεις του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης θα πρέπει να αντιμετωπίζει ¨μακροχρόνια¨ κόπωση που ορίζεται χρονικά σαν μια περίοδος μεταξύ 6 μηνών έως ενός έτους. Πέρα από αυτό το διάστημα, η πιθανότητα διάγνωσης αυξάνεται και ο γιατρός που θα αξιολογήσει το ιατρικό ιστορικό σας θα προσδιορίσει οποιαδήποτε άλλη πιθανή εξήγηση.
Γνωστικά Προβλήματα …
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιος που βιώνει παρατεταμένες περιόδους κόπωσης αντιμετωπίζει προβλήματα σκέψης. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι απογοητευτικό και ενδεχομένως εξουθενωτικό κυρίως για άτομα που βιώνουν έντονο άγχος στην εργασία τους.
Ένα κοινό πρόβλημα ατόμων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι η μειωμένη βραχυπρόθεσμη μνήμη (2). Η βραχυπρόθεσμη μνήμη ορίζεται ως “ένα σύστημα προσωρινής αποθήκευσης και διαχείρισης πληροφοριών που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση σύνθετων γνωστικών λειτουργιών όπως η μάθηση, η λογική και η κατανόηση”. Ωστόσο, δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και μακροχρόνιας μνήμης. Το σύνδρομο μπορεί επίσης να επηρεάσει τη λεκτική οξύνοια ή την ικανότητα να βρει το άτομο και να πει μια συγκεκριμένη λέξη κατά τη διάρκεια της κανονικής ομιλίας του.
Κατάθλιψη …
Το ίδιο το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης δεν προκαλεί συμπτώματα κατάθλιψης. Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί στο άτομο από ένα σύνολο διαφορετικών προσωπικών ή εργασιακών δυσκολιών, συνθηκών ή και τα δύο. Επιπλέον, η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου ή και αντίστροφα. Ενδέχεται, οι γιατροί να ερμηνεύσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ως κλινική κατάθλιψη. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δηλώσετε ξεκάθαρα τυχόν παρατεταμένα αισθήματα άγχους, απελπισίας ή θλίψης έτσι ώστε να βοηθήσετε τον ιατρό σας να κάνει τη σωστή διάγνωση.
Μετα-Ασκητική Κόπωση …
Η μετά-ασκητική κόπωση (3) που σημαίνει κόπωση μετά από άσκηση, είναι ίσως ένα από τα πιο προφανή αρχικά σημάδια του συνδρόμου της χρόνιας κόπωσης. Ας χρησιμοποιήσουμε ένα υποθετικό παράδειγμα:
Ο Γιώργος είναι ένας καλλιεργημένος και επιτυχημένος επιχειρηματίας. Διατηρεί το πάθος του για την ζωή και αυτά που κάνει για πάνω από 15 χρόνια όταν, βιώνει ξαφνικά μια εκδήλωση ακραίας κούρασης. Ακόμη και η καθημερινή προπόνηση μετά το μεσημεριανό του γεύμα δεν του παρέχει καμία ώθηση πια. Αντίθετα, η κούρασή του επιδεινώνεται. Το χειρότερο από όλα, οι συνήθεις δραστηριότητες που κάποτε ήταν φυσιολογικές και που τόσο πολύ απολάμβανε, εξαντλούν την ενέργειά του και τώρα συντελούν και αυξάνουν την κούρασή του.
Κόπωση μετά από τον ύπνο …
Γενικά, μια σύντομη ανάπαυση ή ένας καλός νυχτερινός ύπνος (4) μας κάνει να νιώθουμε φρέσκοι και αναζωογονημένοι. Δεν ισχύει το ίδιο για τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης. Πολλά από αυτά, προσπαθούν να εξουδετερώσουν τα συμπτώματά τους με περισσότερο ύπνο μόνο για να διαπιστώσουν ότι αυτό δεν τους βοηθά καθόλου. Η κόπωση μετά από τον ύπνο είναι μια έντονη ένδειξη του συνδρόμου και ένας πολύ καλός λόγος για τον οποίο κάποιος πρέπει να προγραμματίσει ένα ραντεβού με τον ιατρό του το συντομότερο.
Πεπτικά Προβλήματα …
Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητες (5). Τους νευρώνες, τις συνάψεις, τους νευροδιαβιβαστές των οποίων λειτουργίες συνδέονται άρρηκτα με το πεπτικό σύστημα. Το πεπτικό σύστημα περιέχει τους περισσότερους νευρώνες, επικοινωνεί και λαμβάνει πληροφόρηση από τον εγκέφαλο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος. ¨Οι ασθενείς με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης εμφανίζουν συμπτώματα που υποδηλώνουν διαταραγμένη λειτουργία του εντέρου, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια ή και δυσκοιλιότητα¨, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Archives of Internal Medicine.
Άλλα ανεξήγητα συμπτώματα …
Δεδομένου ότι τα συμπτώματα του συνδρόμου είναι ευρέος φάσματος, κάποια άλλα κοινά συμπτώματα της πάθησης που ίσως να παρατηρήσετε πως επικαλύπτουν τα προαναφερθέντα συμπτώματα είναι …
• Απώλεια μνήμης ή συγκέντρωσης
• Πονόλαιμος
• Διευρυμένοι λεμφαδένες στο λαιμό ή τις μασχάλες
• Ανεξήγητος μυϊκός πόνος
• Πόνος που κινείται από τη μια άρθρωση στην άλλη χωρίς πρήξιμο ή ερυθρότητα
• Κεφαλαλγία νέου τύπου, μοτίβου ή σοβαρότητας
• Ύπνος που δεν αναζωογονεί
• Ακραία εξάντληση που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες μετά από σωματική ή
πνευματική άσκηση
Πως να αντιστρέψετε το σύνδρομο της χρόνια κόπωσης …
Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια πολύπλοκη κατάσταση που συχνά απαιτεί μια ειδική θεραπευτική αγωγή, δίχως αυτό να σημαίνει πως κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν μπορούν να σας βοηθήσουν, όπως …
• Αποφύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τη ζάχαρη
• Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
• Να τρώτε μικρά, κανονικά γεύματα
• Να αφιερώνετε χρόνο για χαλάρωση (6)
• Δοκιμάστε Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία ή Κλινική Υπνοθεραπεία (7)
• Η σωματική άσκηση να είναι ελεγχόμενη
• Καλύτερη διαχείριση δραστηριοτήτων
Για μέγιστη διανοητική, συναισθηματική και σωματική απόδοση που θα σας δώσει μια φυσική ώθηση της ενέργειας μπορείτε να δοκιμάσετε να ακόλουθα …
Λήψη ιωδίου που είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση των ορμονών στον θυρεοειδή, ο οποίος ρυθμίζει τον μεταβολισμό και την ενέργεια.
Λήψη φυσικής Β-12. Είναι η βασική βιταμίνη για την ενέργεια, δίνει στο σώμα τις καθημερινές θρεπτικές ουσίες που δεν μπορεί να παράγει από μόνο του.
Μελατονίνη. Απελευθερώνεται από τον αδένα της επίφυσης και επηρεάζει άμεσα τον ενεργειακό μεταβολισμό. (8)
Τζίνσενγκ. Βελτιώνει την εστίασή σας και δίνει επιπλέον ώθηση της ενέργειας.
Μαγνήσιο. Ενεργοποιεί την τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP), ένα μόριο μεταφοράς ενέργειας που βρίσκεται στα κύτταρα του σώματος
Energy Enhancer. Αυξάνει την ενέργεια των κυττάρων, βελτιώνει την πνευματική διαύγεια και εστίαση, ενισχύει το κάψιμο του λίπους (9)
Καρνοσίνη. Λειτουργεί εξισσοροπιστικά σε επίπεδο Επισυνάψεων του Εγκεφάλου. Αντιστέκεται στην δημιουργία Πλάκας στα Μικρο-αγγεία του Εγκεφάλου. Βοηθά την Ανάπλαση των Εγκεφαλικών Κυττάρων (10)


Μαρία Πέππα – stress coach
www.hypnotherapy4u.gr

http://www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης