Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει, εμπρός 13 προκλήσεις, αρχής γενομένης 29-31/8 – Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες

Τράπεζες: Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει, εμπρός 13 προκλήσεις, αρχής γενομένης 29-31/8 – Δύσκολοι οι επόμενοι μήνες
Μεταξύ 29 και 31 Αυγούστου 2018 θα κριθεί εάν θα αλλάξει - έστω και βραχυπρόθεσμα - η τραγική εικόνα των τραπεζικών μετοχών.
Η αντίστροφη μέτρηση ενός νέου γύρου προκλήσεων έχει ξεκινήσει για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες πρέπει να προετοιμαστούν πολύ προσεκτικά στην μεταμνημοναική Ελλάδα.
Οι προκλήσεις είναι πολλές.
-Πτώση των προ προβλέψεων εσόδων λόγω πώλησης προβληματικών δανείων
-Νέοι στόχοι προβληματικών δανείων που θα κατατεθούν τέλη Σεπτεμβρίου 2018 και θα αφορούν την 3ετία 2019 (αναθεωρημένη) έως και το 2021.
-Οι μεγάλες τράπεζες πρέπει να ολοκληρώσουν τις διοικητικές αλλαγές τους.
-Οι μικρές τράπεζες πρέπει να βρουν τον βηματισμό τους, να κλείσουν εκκρεμότητες όπως αυξήσεις κεφαλαίου και πωλήσεις.
-Να προετοιμαστούν για το SREP την αξιολόγηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, με τις ανακοινώσεις να προσδιορίζονται τον Ιανουάριο 2019.
-Να προετοιμαστούν για το νέο μεταμνημονιακό περιβάλλον όπου τα ρίσκα θα είναι υψηλότερα – τουλάχιστον αρχικά – για τις τράπεζες.

Ποιες οι 13 προκλήσεις;

1) Μεταξύ 29 και 31 Αυγούστου 2018 θα κριθεί εάν θα αλλάξει η τραγική εικόνα των τραπεζικών μετοχών.
Γιατί όμως ειδικά αυτές τις ημερομηνίες;
Τέλη Αυγούστου οι ελληνικές τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2018.
Η Πειραιώς 29 Αυγούστου 2018
Alpha και Eurobank 30 Αυγούστου
Εθνική τράπεζα 31 Αυγούστου 2018
Η αγορά θα είναι επικεντρωμένη σε ένα θέμα.
Συνεχίζεται η μείωση των προ προβλέψεων εσόδων ή έχει αλλάξει η τάση;
Εάν τα προ προβλέψεων έσοδα μειώνονται τότε οι μετοχές των τραπεζών θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε χειμέρια νάρκη.
Εάν η κατάσταση σταθεροποιηθεί – και μερικώς βελτιωθεί θα αποτιμηθεί από την αγορά αναλογικά.
Ωστόσο δεν θα πρέπει κανείς να λησμονεί ότι όσο πουλάνε δάνεια οι τράπεζες θα βλέπουν πίεση στα έσοδα από τόκους γιατί ακόμη και για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ενέγραφαν τόκους – λογιστικοποιημένους ή μη λογιστικοποιημένους.

Τι θα δείξουν οι τράπεζες;

Η Εθνική τράπεζα μετά τις σημαντικές αλλαγές που προέβη στο Titlos το δάνειο που χορήγησε στο ελληνικό δημόσιο αρχικά 5 δισεκ. έχει δει σημαντική μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους.
Η Εθνική τράπεζα μόνο από αυτή την αναπροσαρμογή έχασε το 30% των εσόδων από τόκους εξέλιξη σίγουρα αρνητική αλλά και από την άλλη επιβεβλημένη.
Εάν διακρατούσε η Εθνική τράπεζα το Titlos – με τον ίδιο τρόπο όπως στο παρελθόν θα ενέγραφε εκ νέου ζημίες.
Η Εθνική τράπεζα εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο του 2018 περί τα 112 εκατ προ προβλέψεων έσοδα και πρακτικά μηδενικά τελικά αποτελέσματα.
Η επιθετική μείωση των προ προβλέψεων εσόδων λογικά πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί.
Η Alpha bank αναμένεται να εμφανίσει κέρδη πάνω από 115 εκατ ευρώ στο α΄ 6μηνο του 2018 παίρνοντας ώθηση από τα 65 εκατ του α΄ τριμήνου 2018 λόγω μεγάλης αύξησης των εσόδων από χρηματοοικονομικές πράξεις.
Τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις προήλθαν από τα ελληνικά ομόλογα που ωστόσο ειδικά προς το τέλος 6μήνου 2018 και εν συνεχεία καταγράφονται απώλειες στα ομόλογα.
Η Alpha bank θα μειώσει τις προβλέψεις που διενεργεί στο β΄ τρίμηνο οπότε αυτό που θεωρητικά χάνει από τα ομόλογα θα το αναπληρώνει από την μείωση – ελεγχόμενη – των προβλέψεων.
Η Eurobank λογικά θα πρέπει να αντιστρέψει την πορεία μείωσης των προ προβλέψεων εσόδων και να σταθεροποιήσει την κατάσταση.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο δείκτης που θα μετρήσει δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα, αυτό έχει δευτερεύουσα σημασία.
Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων είναι ο δείκτης που θα κρίνει την πορεία των τραπεζικών μετοχών.
Για το α΄ 6μηνο 2018 η Eurobank θα ξεπεράσει τα 68 εκατ κέρδη.
Η Πειραιώς στο α΄ 6μηνο του 2018 θα δείξει σημαντική βελτίωση γιατί ειδικά οι κινήσεις της Libra Group του Λογοθέτη επιτρέπουν την αναστροφή προβλέψεων περίπου 90-92 εκατ ευρώ.
Επίσης πούλησε το Amoeba οπότε η εικόνα των αποτελεσμάτων θα είναι αισθητά διαφοροποιημένη στο α΄ 6μηνο του 2018.
Βέβαια είχε ζημίες στο α΄ τρίμηνο, οι οποίες θα υπερκαλυφθούν και η τράπεζα θα εμφανίσει έντονα σημάδια ανάκαμψης.
Ακόμη αυτή η εικόνα δεν μπορεί να θεωρηθεί επαναλαμβανόμενη αλλά η αλήθεια είναι ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο για την τράπεζα.

2)Στις 14 Σεπτεμβρίου 2018 θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος από τους 3 εναπομείναντες ενδιαφερομένους.
Η διαδικασία έχει καθυστερήσει κατά τρόπο απαράδεκτο.
Το ζήτημα πρέπει να κλείσει έως τέλη Σεπτεμβρίου.

3)Έως μέσα Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και ο τρόπος κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου της Praxia bank.
Τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται φθάνουν τα 170 με 180 εκατ ευρώ.
Η Atlas Capital θα πρέπει να κλείσει την αύξηση σε συνεργασία με την Α. Σακελλαρίου την CEO της Praxia Bank.
Κεφάλαια υπάρχουν αλλά πρέπει να κλείσει η εκκρεμότητα της αύξησης.

4)Η Alpha bank θα δρομολογήσει την διαδικασία για νέο διευθύνοντα σύμβουλο.
Ο Δ. Μαντζούνης αποχωρεί από την θέση του CEO.
Θεωρητικά οι υποψήφιοι είναι 4 αλλά πρακτικά στην διαδικασία – που προφανώς πρέπει να προέλθει από το εσωτερικό της τράπεζας – ένας πρέπει να προκριθεί και οι άλλοι 3 να στηρίξουν την υποψηφιότητα του.
Τέλη Σεπτεμβρίου ή Οκτώβριο θα πρέπει να έχει πλήρως ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

5)Οι τράπεζες τέλη Σεπτεμβρίου 2018 θα παρουσιάσουν τους νέους στόχους για τα NPEs με ορίζοντα να υποχωρήσουν κάτω από 20 δισεκ. σε βάθος 4ετίας δηλαδή 2022.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να βρεθούν νέα κεφάλαια τα οποία θα έχουν ένα στρατηγικό στόχο να καλύψουν τις ζημίες που θα προκληθούν από την διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Για να μειωθούν τα NPEs στις τράπεζες κάτω από 20 δισ ή 10% το 2022 από 47,2% σήμερα…. θα χρειαστούν 8-10 δισ. νέα κεφάλαια

6)Τον Οκτώβριο είναι μήνας κρίσεων – και μάλιστα σοβαρότατων – στην Εθνική τράπεζα.
Θα υπάρξει πλήθος διοικητικών ανακατατάξεων και θα ξεκαθαρίσει και ποιοι θα καταλάβουν θέσεις αναπληρωτών CEO.
Η Εθνική τράπεζα θα βρεθεί έντονα στο επίκεντρο τον Οκτώβριο του 2018.

7)Ποιότητα ισολογισμών: Με ρεαλιστικά κριτήρια όταν το σύστημα μεταφέρει 90 δισ ευρώ προβληματικά δάνεια και έχει την πρόκληση της νέας αυστηρότερης και δυσκολότερης στοχοθεσίας ειδικά στην ζώνη μεταξύ 50 με 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια ο κλάδος δεν μπορεί να ανακάμψει χρηματιστηριακά μέχρι να αποδειχθεί στην πράξη ότι οι ελληνικές τράπεζες έφθασαν στα επίπεδα των ευρωπαϊκών.
Οι ελληνικές τράπεζες αξίζουν 0,36 P/BV δηλαδή το 1 ευρώ κεφαλαίου αξίζει 0,36 ευρώ αποκλειστικά επειδή οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι τα κεφάλαια των τραπεζών επαρκούν για να αντιμετωπιστούν τα προβληματικά ανοίγματα.

8)Κεφαλαιακά οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι ισχυρές κυρίως γιατί σε σύνολο tangible book κεφαλαίων 28 δισεκ. τα 21,2 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος.
Δηλαδή το 75% των κεφαλαίων των τραπεζών είναι λογιστική απεικόνιση κεφαλαίων είναι ο χειρότερος συντελεστής και δείκτης στην Ευρώπη.
Αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια στους επενδυτές.

9)Το SREP η διαδικασία αξιολόγησης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ξεκινάει τέλη Νοεμβρίου 2018 για να ολοκληρωθεί τέλη Ιανουαρίου 2019.
Εκεί θα διαπιστωθούν οι ελλείψεις και οι αναγκαιότητες για νέα κεφάλαια.
Με σαφήνεια τονίζεται ότι οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανακάμψουν χρηματιστηριακά εάν δεν αποσυνδεθούν από τον φόβο των νέων αυξήσεων κεφαλαίου.
Πως θα αποσυνδεθούν;
Υπάρχει τρόπος.
Ο τρόπος είναι να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου.
Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο εκατομμύριο ο κλάδος να ανακάμψει χρηματιστηριακά χωρίς πρωτίστως να ολοκληρωθεί η 4η φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Οπότε ανάκαμψη στις μετοχές μετά τις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου.
Όσο καθυστερούν οι αυξήσεις τόσο θα καθυστερεί και η ανάκαμψη των μετοχών στο χρηματιστήριο.

10)Ο τραπεζικός κλάδος έχει υποστεί βιβλικών διαστάσεων συρρίκνωση.
Είχαν περιουσία 435 δισεκ. και έχουν υποχωρήσει στα 240 δισεκ. με αντίστοιχη μείωση μέσου σταθμισμένου ενεργητικού.
Η εξίσωση δεν βγαίνει χωρίς αντιστροφή της πτωτικής τάσης της περιουσίας των τραπεζών.
Όμως οι πωλήσεις προβληματικών δανείων θα είναι περισσότερες έναντι των νέων δανείων που χορηγούν οπότε η συρρίκνωση νομοτελειακά θα συνεχιστεί.

11)Οι τράπεζες δεν διαθέτουν ισχυρή καταθετική βάση αν και εσχάτως αυξάνονται οι καταθέσεις στα 142,9 δισεκ. συνολικά ή 128 δισεκ. του ιδιωτικού τομέα.
Ενώ τα πρώτα χρόνια η μείωση καταθέσεων σχετίστηκε με την έλλειψη εμπιστοσύνης στην φερεγγυότητα του κλάδου στην πορεία αποδείχθηκε ότι απλά δεν υπάρχουν σημαντικές νέες καταθέσεις για να αυξήσουν την ρευστότητα των τραπεζών.
Εάν συνδέσουμε την έλλειψη κεφαλαίων με την έλλειψη ρευστότητας το αποτέλεσμα είναι ότι απλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

12)Η Fitch βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες ως RD δηλαδή περιορισμένη χρεοκοπία και την Ελλάδα σε ΒΒ-
Γιατί με την μεθοδολογία που ακολουθεί όσες τράπεζες λειτουργούν υπό καθεστώς capital controls χαρακτηρίζονται περιορισμένης χρεοκοπίας.
Πότε θα αρθούν τα capital controls;
Μάλλον τέλη του 2019.

13) Με συνολικά δάνεια 195 δισεκ. και χωρίς ακόμη νέα παραγωγή δανείων οι τράπεζες θα χρειαστούν 8 με 10 δισεκ. νέα κεφάλαια για να μπορέσουν να πουλήσουν ακόμη και στο 30% με 35% της ονομαστικής αξίας των προβληματικών δανείων.
Μέχρι τώρα οι τράπεζες δεν έχουν πουλήσει ή δομικά ρυθμίσει τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια ο πυρήνας των οποίων ανέρχεται σε 55 δισεκ. ευρώ.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να πουλήσουν στο 30% με 35% της ονομαστικής αξίας οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον 8-10 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 στις ελληνικές τράπεζες θα υλοποιηθούν σε τιμές παραπλήσιες του 2015, οπότε dilution θα υποστούν οι μέτοχοι αλλά όχι τόσο μεγάλης κλίμακας όπως και στο παρελθόν.
Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης υποστηρίζει ότι «οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2019 θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και 20% υψηλότερα από τις τιμές του 2015 που αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή οι μετοχές θα τρέξουν με σκοπό την ωραιοποίηση για να μπορέσουν εν συνεχεία να υλοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου»
Το 2019 θα είναι έτος αυξήσεων κεφαλαίου για τις ελληνικές τράπεζες, όμως το βασικό αντικίνητρο δεν είναι μόνο η έλλειψη κεφαλαίων, οι βαλτωμένες χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών και η απονεύρωση της χρηματιστηριακής αγοράς που έχει περιθωριοποιηθεί.
Τι θα πουν στους μετόχους τους οι διοικήσεις των τραπεζών για να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια;
Το μόνο που θα έχουν να πουν είναι η αλήθεια, ότι χρειάζονται νέα κεφάλαια για να ολοκληρώσουν την εξυγίανση τους.
Δεν υπάρχει ισχυρό επιχειρηματικό story να προβάλλουν οι τράπεζες, μόνο την αλήθεια πρέπει να πουν, δηλαδή πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί κάθε τράπεζα ώστε να καθαρίσει με τα προβληματικά δάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης