Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nomura: Πιθανή η επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα - Παραμένει η αβεβαιότητα

tags :
Nomura: Πιθανή η επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα - Παραμένει η αβεβαιότητα
Οι αναλυτές της Nomura τονίζουν ότι οι δασμοί των ΗΠΑ θα έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη μέσα στα επόμενα τρίμηνα
Στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να επιβάλουν νέους δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αναφέρθηκαν σήμερα (20/8) οι αναλυτές της ιαπωνικής τράπεζας Nomura, τονίζοντας ότι τα αμερικανικά μέτρα θα έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη της χώρας.
Ειδικότερα, οι αναλυτές της Nomura εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιστεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2019, ξεκινώντας εν συνεχεία να επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης τόσο το δεύτερο εξάμηνο του 2019 όσο και το 2020.
«Αναμένουμε ότι τα πρόσθετα προστατευτικά μέτρα από την κυβέρνηση Trump πέραν από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και στους αρχικούς δασμούς 25% στις κινεζικές εισαγωγές θα έχουν αντίκτυπο στην ανάπτυξη κατά τα επόμενα τρίμηνα», σχολιάζουν οι αναλυτές της ιαπωνικής τράπεζα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο αρνητικός αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η ανακοίνωση των νέων δασμών θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επεναξέτασης από τους Εμπορικούς Αντιπροσώπους των ΗΠΑ στις 6 Σεπτεμβρίου 2018, εκτιμώντας ότι οι νέοι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή είτε συνολικά είτε σε δόσεις.
«Υπάρχει ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας γύρω από το εμπόριο, καθώς οι εξελίξεις θα μπορούσαν να είναι καλύτερες ή χειρότερες απ' ότι περιμένουμε», σχολιάζουν οι αναλυτές της Nomura, προσθέτοντας ότι «ο αυξημένος προστατευτισμός πιθανότατα θα εμιώσει τη συνολική ζήτηση και θα αυξήσει τις τιμές, αλλά οι συνολικές συνέπειες είναι πιθανόν να είναι ανεπαίσθητες».
«Υπάρχει αξιοσημείωτος κίνδυνος ότι μία έντονη επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να επηρεάσει περισσότερο τις προοπτικές», αναφέρει μεταξύ άλλων η Nomura, εκτιμώντας ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στις ΗΠΑ θα διαμορφωθεί στο 2,8% και 2,4% για το 2018 και το 2019 αντίστοιχα, γεγονός που αποτελεί επί τα χείρω αναθεώρηση κατά 0,1%.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της Federal Reserve, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αυξημένος προστατευτισμός δεν πρόκειται να αλλάξει τις προοπτικές νομισματικής πολιτικής, διευκρινίζοντας ότι «τα πρόσφατα σχόλια από τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής δεν υποδηλώνουν ουσιαστική αλλαγή στις απόψεις ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων εμπορικών διαφορών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης