Τελευταία Νέα
Οικονομία

Economist: Η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα θα είναι βραδεία - Που κρύβεται ο κίνδυνος

Economist: Η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα θα είναι βραδεία - Που κρύβεται ο κίνδυνος
Σύμφωνα με άρθρο του Economist, η ελληνική κρίση δεν έχει τελειώσει
Αν και η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα θα γίνει κανονική χώρα ξανά, ανακτώντας την πολιτική και οικονομική της ανεξαρτησία», η αλήθεια φαίνεται πως είναι λίγο διαφορετική, καθώς η κρίση δεν έχει τελειώσει.
Μάλιστα, πολλοί οικονομολόγοι ανησυχούν για τον κίνδυνο, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα οπισθοδρομήσει όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ενόψει και των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν το 2019.
Όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Economist με τίτλο: «τελείωσε επιτέλους η ελληνική κρίση;» παρ' όλο που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές, παρουσιάζοντας πρωτογενές πλεόνασμα και την οικονομία να αναπτύσσεται, η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει μείνει πίσω.
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με μια οικονομική κατάρρευση, η διάρκεια της οποίας της οποίας ήταν μεγαλύτερη και από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του '30 στις ΗΠΑ.
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο του Economist, η πολυετής κρίση και η λιτότητα «έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην οικονομία».
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους παραμένει περίπου 25% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2007.
Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις είναι περίπου 2/3 χαμηλότερα και ένας στους πέντε πολίτες (δύο στους πέντε νέους) παραμένουν άνεργοι.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αν και η οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη, οι ρυθμοί είναι βραδύτεροι από εκείνους των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης.

Οι ανησυχίες των οικονομολόγων

Εν τω μεταξύ, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι χωρίς πρόσθετες μεταρρυθμίσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων, η ελληνική οικονομία θα δυσκολευτεί να ανακάμψει.
Μάλιστα, οι οικονομολόγοι «αμφιβάλλουν αν ο κ. Τσίπρας θα προωθήσει τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, ειδικά ενόψει των εκλογών του επόμενου χρόνου».
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο «ούτε τα δημόσια οικονομικά έχουν ακόμη εξυγιανθεί», καθώς το χρέος παραμένει στο 180% του ΑΕΠ.
«Τόσο οι επίσημοι πιστωτές όσο και οι αγορές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την Ελλάδα. Η ελάφρυνση του χρέους περιορίζει την πίεση για τα επόμενα λίγα χρόνια. Αλλά ενδεχόμενη αστοχία στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, αδύναμη ανάπτυξη και πιθανή αύξηση των επιτοκίων συνιστούν πηγή ανησυχίας» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι βραδεία» καταλήγει το άρθρο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης