Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο Αλέξης Τσίπρας έχασε μια ιστορική ευκαιρία

Ο Αλέξης Τσίπρας έχασε μια ιστορική ευκαιρία
Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχάσει και τις αυταπάτες, τα ψέματα, τον ακραίο λαϊκισμό
Η 21η Αυγούστου 2018 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που η Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και θυσιών βγήκε - τουλάχιστον τυπικά - από τα μνημόνια.
Θα μείνει επίσης στην ιστορία, ως η ημέρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχασε μια μοναδική ευκαιρία να στείλει μήνυμα ενότητας και ειλικρίνειας στον ελληνικό λαό, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.
Αντ' αυτού, στο ιστορικό του διάγγελμα από το νησί της Ιθάκης, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να παραμείνει πιστός στη λογική του «εμείς και οι άλλοι», στη λογική ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενοι, στη λογική ότι η κυβέρνησή του τα έκανε όλα σωστά στην προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Μια τέτοια προσέγγιση θα είχε ενδεχομένως νόημα,  εάν ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του είχαν κάνει πράξη τις υποσχέσεις τους για «κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών με ένα νόμο και ένα άρθρο».
Ας αναλογιστούμε τι ακριβώς γιόρτασε χθες ο πρωθυπουργός.
Γιόρτασε την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο το οποίο φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Ο πρωθυπουργός «ξέχασε» ότι η αποτυχημένη διαπραγμάτευση του 2015 οδήγησε σε ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο η κυβέρνησή του τελικά εφάρμοσε και ολοκλήρωσε "με επιτυχία", όπως τουλάχιστον διατείνονται οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές.
Ένα πρόγραμμα το οποίο πρεσβεύει την ίδια λογική με τα προηγούμενα δύο προγράμματα, με κρίσιμες μεταρρυθμίσεις αλλά και άδικες περικοπές, με σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους αλλά και υπερφορολόγηση, με υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για την αποπληρωμή του χρέους.
Ξέχασε ότι με την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης δεν πρόκειται να καταργηθεί ούτε ένας από τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους που τα συνόδευαν.
Ξέχασε ότι έχουν δρομολογηθεί νέες περικοπές σε συντάξεις και μείωση στο αφορολόγητο.
«Η δημοκρατία ευτελίστηκε.  
Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό.
«Ξέχασε» όμως ότι και η κυβέρνησή του αναγκάστηκε τελικά να ακολουθήσει την ίδια - αποτυχημένη κατά τον ίδιο- μνημονιακή συνταγή.
Ότι ο «ευτελισμός της δημοκρατίας» συνεχίστηκε με υπαγορευμένες πολιτικές,  προεδρικά διατάγματα και κατεπείγοντα νομοσχέδια εκατοντάδων σελίδων.
«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια», διαμήνυσε ο πρωθυπουργός και έχει δίκιο.
Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει τις παθογένειες και τα πρόσωπα που ευθύνονται για την πρωτοφανή κρίση.
Κανείς όμως δεν πρέπει να ξεχάσει και τις αυταπάτες, τα ψέματα, τον ακραίο λαϊκισμό.
Μία από αυτές τις βαθύτερες παθογένειες  της χώρας είναι ο εθνικός διχασμός.
Ο οποίος δυστυχώς καλλιεργείται, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία εν μέσω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Ενδεικτικές του αρνητικού κλίματος είναι άλλωστε και οι ανακοινώσεις των κομμάτων στον απόηχο του διαγέλλματος.   
Η διχαστική ρητορική κυριαρχεί, δηλητηριάζει τον δημόσιο λόγο και φρενάρει την αλλαγή σελίδας για τη χώρα.
Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ενώσει τον ελληνικό λαό γιατί επενδύει στον διχασμό, σε μια προσπάθεια να «κρατήσει» το εκλογικό του ακροατήριο.
Η προεκλογική σύγκρουση θα είναι σφοδρή και θα διχάσει τους ψηφοφόρους, όπως συνέβη την περίοδο του δημοψηφίσματος, την ώρα που οι πληγές παραμένουν ανοικτές.
Και όσο ο λαός παραμένει διχασμένος και εγκλωβισμένος σε δίπολα,  οι μεταμνημονιακές μέρες φαντάζουν δυσοίωνες.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης