Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετά την κόντρα για την «Ιθάκη» η ΔΕΘ εξελίσσεται σε «μητέρα όλων των μαχών» μεταξύ Τσίπρα - Μητσοτάκη

Μετά την κόντρα για την «Ιθάκη» η ΔΕΘ εξελίσσεται σε «μητέρα όλων των μαχών» μεταξύ Τσίπρα - Μητσοτάκη
Κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να εκπέμψουν ολοένα και μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τη μη περικοπή συντάξεων από 1η Ιανουαρίου του 2019
Μετά το ορόσημο της 21ης Αυγούστου το πολιτικό ενδιαφέρον, όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή, στρέφεται στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την σύγκρουση, σε πολιτικό επίπεδο, των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων στη ΔΕΘ, τα επιτελεία Τσίπρα και Μητσοτάκη, ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους, οργανώνουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν προκειμένου να δώσουν τον τόνο για το διάστημα που θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές.
Το μνημόνιο τελείωσε οι αξιολογήσεις όμως παραμένουν και για του λόγου το αληθές οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου με την ατζέντα να περιλαμβάνει και το θέμα των συντάξεων.
Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να εκπέμψουν ολοένα και μεγαλύτερη βεβαιότητα σχετικά με τη μη περικοπή συντάξεων από 1η Ιανουαρίου του 2019 βασιζόμενοι στην επίτευξη του υπερπλεονάσματος αλλά και στο πλεόνασμα 1,5 δις στον ΕΦΚΑ.
Παράλληλα, με τη χώρα να εισέρχεται έστω και άτυπα σε προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση συνεχίζει την παροχολογία τοποθετώντας μάλιστα στο κάδρο, πέραν των φοροελαφρύνσεων και της αύξησης του κατώτατου μισθού και ένα νέο κύμα προσλήψεων στο δημόσιο.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, υπενθυμίζει τους δύσκολους στόχους τους οποίους έχει δεσμεύσει τη χώρα η κυβέρνηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει για νέα σκληρά μέτρα και βαριές δεσμεύσεις με το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επενδύουν τόσο στην επικοινωνιακή διαχείριση της εξόδου από τα μνημόνια όσο και στην παροχολογία, η οποία θα κορυφωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου.
Ήδη είναι σε εξέλιξη μπαράζ ανακοινώσεων, δηλώσεων και συνεντεύξεων υπουργών που υπόσχονται αυξήσεις σε κατώτατους μισθούς κι ότι δεν θα γίνουν οι μειώσεις σε συντάξεις.
Ο πρωθυπουργός έχει να διαχειριστεί και την ανακατάταξη στο υπουργικό συμβούλιο η οποία τοποθετείται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ίσως και τη Δευτέρα προκειμένου να διαχειριστεί επικοινωνιακά την έξοδο από τα μνημόνια.
Με τον πολυπόθητο στόχο της επανεκκίνησης (restart) στις αποσκευές του, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εστιάσει την προσοχή του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η συσπείρωση είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα, επισημαίνουν πηγές της Κουμουνδούρου ενώ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι το επόμενο διάστημα και μέχρι την προσφυγή στις κάλπες αναμένεται να επικρατήσει ιδιαιτέρως τοξικό κλίμα ανάμεσα σε κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση. Αν και στελέχη της ΝΔ όπως ο Νίκος Δένδιας δεν χάνουν την ευκαιρία να διαφοροποιούνται από αυτού του είδους την αντιπαράθεση.
«Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τον Τσίπρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ στον Σκάι.
«Δύο λέξεις θα διαδέχονται η μία την άλλη μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές: συσπείρωση και πόλωση», έλεγαν χαρακτηριστικά, κοινοβουλευτικοί παράγοντες στους διαδρόμους της Βουλής.
Στο στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κινούνται επίσης σε ρυθμούς ΔΕΘ καθώς οι προετοιμασίες για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη είναι πυρετώδεις. Ωστόσο, πρωταρχικός στόχος για τη ΝΔ τις επόμενες ημέρες είναι η αποδόμηση των ισχυρισμών του Μαξίμου για την έξοδο από την κρίση.
Από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις και επενδύσεις τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα όπως θα επισημάνει μετ επιτάσεως ενώ θα κάνει λόγο και για νέες θέσεις εργασίας.
Εν τω μεταξύ, στελέχη της ΝΔ θα ξεκινήσουν περιοδείες σε μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας καθώς και στη Δυτική Μακεδονία. Μάλιστα, πρώτος σταθμός θα είναι η Ζάκυνθος την οποία θα επισκεφθεί την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το αμέσως επόμενο διάστημα η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα και τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως τονίζουν στελέχη της Πειραιώς, καθώς το ονοματολογικό θα τεθεί εκ νέου το Σεπτέμβρη με το δημοψήφισμα που θα γίνει στη γείτονα στις 30 του μήνα.
Ψηλά στην ατζέντα του ενδιαφέροντος του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει η στήριξη των πυρόπληκτων και όπως λένε οι ίδιες πηγές από την Πειραιώς δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και πάλι ο ίδιος το Μάτι, το επόμενο διάστημα.
Για τη ΔΕΘ πάντως ετοιμάζονται και τα συνδικάτα που θέλουν να καταγράψουν την πιο μαζική διαδήλωση των τελευταίων ετών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΑΔΕΔΥ τοποθετήθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού και μεταξύ άλλων είπε: Η σκληρή λιτότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται. Καμία έξοδος από τα μνημόνια δεν υπάρχει.
Σε αυτό το κλίμα η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, μέσα από τον ΕΡΤ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για νέα προσπάθεια πολιτικής ομηρίας εργαζομένων. Η κ. Γεροβασίλη ωστόσο, αντιτείνει ότι πρόκειται για κάλυψη απολύτως απαραίτητων θέσεων εργασίας που υπηρετούν το κράτος δικαίου.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης