Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η Ελλάδα, η ευρωζώνη και το… Hotel California

tags :
Η Ελλάδα, η ευρωζώνη και το… Hotel California
Βγήκαμε από τα μνημόνια... Καταλάβατε καμία διαφορά;
Ε ναι λοιπόν, η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια...
Έπειτα από περίπου 8 χρόνια έγινε ανεξάρτητη ξανά, πήρε την τύχη της στα χέρια της και διάφορα άλλα που «διαφημίζει» η κυβέρνηση αλλά και κάποιοι εκ των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Ισχύουν όλα αυτά όμως;
«Η Ελλάδα είναι στο "Hotel California", έκανε check out, αλλά δεν μπορεί να φύγει, ποτέ» αυτός είναι ο τίτλος της ανάλυσης του Θεόδωρου Πελαγίδη για το Brookings.
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να ταξίδεψε μέχρι την Ιθάκη για να ανακοινώσει το τέλος της Οδύσσειας, μπορεί οι «κάτοικοι» του νησιού να του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, η πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο... ρόδινη.
Κι αυτό γιατί άπαντες γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έκανε «check out» από το μνημόνιο αλλά δεν θα φύγει… τουλάχιστον όχι τα επόμενα -αρκετά- χρόνια.
Και δεν θα φύγει γιατί όχι μόνο ισχύουν -και θα συνεχίσουν να ισχύουν- όλα τα μέτρα λιτότητας που έχουν ψηφιστεί επί μνημονίων, αλλά έχουν προψηφιστεί και όλα όσα θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια.
Πραγματική έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων, σημαίνει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, σημαίνει… χαμογελαστοί άνθρωποι στους δρόμους.
Στους δρόμους όμως κανείς δεν είναι χαρούμενος, γιατί όλοι περιμένουν τον ΕΝΦΙΑ (όπως συνέβαινε και την περίοδο των μνημονίων), γιατί οι συνταξιούχοι δεν θα βγάζουν πέρα με τις συντάξεις που λαμβάνουν (όπως συνέβαινε και την περίοδο των μνημονίων), γιατί οι περισσότεροι νέοι παραμένουν άνεργοι (όπως συνέβαινε και την περίοδο των μνημονίων), γιατί πολλοί κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι (όπως συνέβαινε και την περίοδο των μνημονίων) και διάφορα άλλα που μόνο «έξοδο από το μνημόνιο» δεν θυμίζουν.
«Είναι σαν το "Hotel California".
Η ευρωζώνη είναι "...ένα τόσο όμορφο μέρος".
Αλλά ίσως μόνο επειδή δεν υπάρχει άλλο μέρος για να πάει κανείς» καταλήγει ο κ. Πελαγίδης στην ανάλυση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης