Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Φορτωμένοι» με τουρκικά ομόλογα Έλληνες επενδυτές; – Μπορεί η ζημιά σε ετήσια βάση να ξεπερνάει το 45%

«Φορτωμένοι» με τουρκικά ομόλογα Έλληνες επενδυτές; – Μπορεί η ζημιά σε ετήσια βάση να ξεπερνάει το 45%
Υπό προϋποθέσεις κάποιες εκδόσεις σε ευρώ ή δολάριο θα μπορούσαν να σβήσουν» τη ζημιά αν κρατηθούν μέχρι τη λήξη και δεν χειροτερεύσει η πορεία τους
Η αγωνία για την πορεία της τουρκικής λίρας και των τουρκικών ομολόγων δεν επηρεάζει μόνο έμμεσα τους εγχώριους επενδυτές.
Η πορεία φαίνεται πως επηρεάζει και άμεσα επενδυτές, καθώς πριν από ένα χρόνο και σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews γνωστή επενδυτική εταιρεία πρότεινε σε πελάτες της τα τουρκικά ομόλογα ως «ασφαλή» επένδυση με μεγάλη απόδοση.
Η επένδυση τότε είχε ανέλθει σε μερικά εκατομμύρια ευρώ, αλλά αν σήμερα οι επενδυτές διατηρούν τη θέση τους λογικά «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα».
Και αυτό γιατί ανάλογα με την επένδυση οι απώλειες ενδέχεται να ξεπερνούν και το 45% μέσα σε διάστημα 52 εβδομάδων.
Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως αν για παράδειγμα έχουν τοποθετήσει χρήματα σε τουρκικό ομόλογο σε ευρώ (σε αυτό το νόμισμα συγκλίνουν οι πληροφορίες), μπορεί αν το κρατήσουν μέχρι τη λήξη και δεν χειροτερεύσει η πορεία του, να βγουν χωρίς ζημιά.



Σήμερα όμως η ζημιά και πάλι ανάλογα με τη σειρά μπορεί να φτάνει ακόμη και στο 15%.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς θα μπορούσε η ζημιά να είναι μεγάλη αν για παράδειγμα είχαν αγοράσει ομόλογο σε τουρκική λίρα αφού τότε έχουν και την πτώση του νομίσματος και την αύξηση της απόδοσης.
Πιο αναλυτικά πριν 52 εβδομάδες η απόδοση του δεκαετούς ήταν στο 12,3% και σήμερα είναι στο 20,90%.
Επίσης η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ ήταν στο 4,2 και σήμερα είναι στο 7,03.
Με ένα ευρώ τότε αγόραζαν 4,2 τουρκικές λίρες και σήμερα αγοράζουν 7,03.
Αυτό σημαίνει πως έχουν μία απώλεια στην επένδυση 40% μόνο από την πτώση της λίρας, αν το ομόλογο είναι εκφρασμένο σε τοπικό νόμισμα, συν την υποχώρηση της τιμής του ομόλογου, άρα η απώλεια αθροιστικά ξεπερνά το 45%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης