Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πιθανότατα στις 29/8 ο ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης - Το πρόγραμμα της παροχολογίας ως τη ΔΕΘ

Πιθανότατα στις 29/8 ο ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης - Το πρόγραμμα της παροχολογίας ως τη ΔΕΘ
Η κυβέρνηση πορεύεται προς το άγνωστο της κάλπης με βάρκα την ελπίδα της μη περικοπής των συντάξεων
Σε μια περίοδο που τα σενάρια ανασχηματισμού δίνουν και παίρνουν στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται εντατικά μέτρα και παροχές προκειμένου να γεμίσει η φαρέτρα του πρωθυπουργού ενόψει της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.
Παράλληλα στην κυβέρνηση, εκ των πραγμάτων, έχουν αναγάγει σε μείζονα ζήτημα τις συντάξεις καθώς από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και ο εκλογικός σχεδιασμός.
Η καλλιέργεια των προσδοκιών ενισχύεται με μπαράζ δηλώσεων και συνεντεύξεων κυβερνητικών στελεχών που προσπαθούν να κρατήσουν την ελπίδα της μη περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας που επιμένει ότι τελικά θα αποφευχθεί η ψηφισμένη μείωση των συντάξεων για το 2019, ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα το οποίο θα κριθεί από πολλούς παράγοντες κι επισης τον τελευταίο λόγο έχουν οι εταίροι πιστωτές.
Σε διαφορετική περίπτωση μια τέτοιου είδους κίνηση θα αποτελεί μονομερή ενέργεια η οποία όμως δεν συγκαταλέγεται στα συμφωνηθέντα.
Εν τω μεταξύ ξεκινά ένα κρίσιμο τρίμηνο με πυκνούς και σημαντικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου οι οποίοι θα σηματοδοτήσουν και την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Με «καραμανλικά» στελέχη και πρόσωπα από την Κεντροαριστερά ο ανασχηματισμός

Με τον επικείμενο ανασχηματισμό που αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα και πιθανότατα την Τετάρτη 29/8, η κυβέρνηση επιδιώκει μια νέα αφετηρία που θα οδηγήσει μέχρι την προσφυγή στις κάλπες.
Μάλιστα, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Παρασκευή το απόγευμα αποφάσισε τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για τη Δευτέρα η οποία αποτελεί το αρμόδιο όργανο για την εκλογή του νέου γραμματέα και η επιλογή του θα ανοίξει το δρόμο για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Η σεναριολογία γύρω από τα ονόματα που ακούγονται για το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι έντονη στο παρασκήνιο και ιδιαίτερα οι κρούσεις του Μεγάρου Μαξίμου σε πρόσωπα που κινούνται έξω από την κομματική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες, βολιδοσκοπούνται «καραμανλικά» στελέχη όπως ο  πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, η Κατερίνα Παπακώστα και ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος.
Πρόκειται για στελέχη που προέρχονται από τη ΝΔ και συγκεκριμένα από τη λεγόμενη «καραμανλική» πτέρυγα ενώ και οι τρεις έχουν διαγραφεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αν και οι ίδιοι δεν σχολιάζουν και δεν επιβεβαιώνουν τα σενάρια που τους θέλουν να συμμετέχουν στο επικείμενο υπουργικό συμβούλιο, τα ονόματά τους βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στη συζήτηση για τον ανασχηματισμό.
Στο ίδιο πλαίσιο αναμένονται ανοίγματα προς στελέχη προερχόμενα από την κεντροαριστερά όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Λούκα Κατσέλη.

Κρίσιμο το μεταμνημονιακό τρίμηνο

Ωστόσο, το κρίσιμο μεταμνημονιακό τρίμηνο ξεκινά στις 30 Αυγούστου με τη συνεδρίαση του euroworking group.
Εκεί, επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα αποτελέσει το ελληνικό ζήτημα και η πορεία της χώρας κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Μία εβδομάδα αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Eurogroup καθώς θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση της χώρας μας από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.
Το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί, 8 και 9 Σεπτεμβρίου, θα βρει τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη όπου και αναμένεται να κρατά «μεγάλο καλάθι γεμάτο καλούδια» για τους Έλληνες πολίτες τα οποία θα βάζουν, θα βγάζουν και θα επεξεργάζονται μέχρι την τελευταία στιγμή οι επιτελείς του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Και μπορεί να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι τα μνημόνια έχουν τελειώσει, όμως η ώρα της αξιολόγησης φτάνει.
Την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου η τρόικα θα αφιχθεί στην Αθήνα με τη λίστα της να περιλαμβάνει δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα καθώς και την πορεία της οικονομίας.
Τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, την πρώτη Δευτέρα του μήνα όπως αναφέρει το σύνταγμα, κατατίθεται το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή κι εκεί ενδεχομένως θα διαφανεί εάν όσα υποσχεθεί στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα αρχίσουν να εφαρμόζονται με την ένταξή τους στον προϋπολογισμό του 2019.
Ωστόσο, τη σκυτάλη θα λάβουν στις 15 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι οι οποίοι και θα εγκρίνουν το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης επισφραγίζοντας έτσι τα συμφωνηθέντα.
Στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου το λόγο θα έχουν οι Γερμανοί οι οποίοι έχοντας αφήσει πίσω τους τις εκλογές στη Βαυαρία που θα γίνουν στις 14 Οκτωβρίου θα κληθούν να αποφασίσουν εάν υπάρχει δημοσιονομική χαλάρωση.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή ίσως αναδειχθεί και ο ορίζοντας της κάλπης.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης