ΥΠΕΞ: Επίσημη επίσκεψη Κοτζιά στην Κίνα στις 27-29/8 - Συνάντηση με τον Κινέζο αντιπρόεδρο και τον ΥΠΕΞ

ΥΠΕΞ: Επίσημη επίσκεψη Κοτζιά στην Κίνα στις 27-29/8 - Συνάντηση με τον Κινέζο αντιπρόεδρο και τον ΥΠΕΞ
Η επίσκεψη Κοτζιά στην Κίνα εντάσσεται στον κύκλο υψηλών επαφών που έχει ξεκινήσει ο έλληνας ΥΠΕΞ σε όλα τα μεγάλη διεθνή κέντρα αποφάσεων ΗΠΑ, Βερολίνο, Ρωσία
Στην Κίνα για επίσημη επίσκεψη θα βρεθεί στις 27 - 29 Αυγούστου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προσκεκλημένος του Κινέζου ομολόγου του Wang Yi.
Είναι η τέταρτη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών ενώ σε αυτήν του την επίσκεψη θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της χώρας, ανώτατους κινέζους αξιωματούχους του Λαϊκού Κόμματος Κίνας και κινέζους επιχειρηματίες με στόχο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, τη διερεύνηση νέων τρόπων συνεργασίας των δύο χωρών.
Η επίσκεψη Κοτζιά στην Κίνα εντάσσεται στον κύκλο υψηλών επαφών που έχει ξεκινήσει ο έλληνας ΥΠΕΞ σε όλα τα μεγάλη διεθνή κέντρα αποφάσεων (ΗΠΑ, Βερολίνο, Ρωσία) και ολοκληρώνεται με την επικείμενη έλευση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, στις 6 Σεπτεμβρίου.
Η επίσκεψη στην Κίνα τοποθετείται και σε ένα ευρύτερο πλέγμα διμερών επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, μετά τις επισκέψεις σε Ινδία, Σιγκαπούρη και Ν. Κορέα, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Η επίσκεψη Κοτζιά στην Κίνα πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη χρονικά περίοδο, η οποία σηματοδοτείται από γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τη διαμόρφωση νέων ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής, με επίκεντρο τη Συρία όπου ο πόλεμος φαίνεται να εισέρχεται στην τελική του φάση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Κοτζιά - Yi θα τεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, με έμφαση τις κοινές δράσεις που πραγματοποιούν οι δύο χώρες.
Συγκεκριμένα, θα συζητηθεί το επενδυτικό σχέδιο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος (One Belt, One Road)», στο οποίο η Ελλάδα θεωρείται κομβικός και στρατηγικός εταίρος, καθώς και στην πρωτοβουλία του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, μια ελληνική διπλωματική πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Αθήνα με συνδιοργανωτή την Κίνα.
Ακόμα οι δύο υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, μεταξύ άλλων για την κατάσταση στη Συρία, τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και το Κυπριακό. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει στον συνομιλητή του τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά για τη σταθεροποίηση της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και τις τριμερείς συνεργασίες για την προώθηση του διαλόγου και της θετικής ατζέντας στη Μέση Ανατολή.

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κίνας

Την Τρίτη 28 Αυγούστου, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Wang Qishan καθώς και τον επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Yang Jieqi.
Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, όπου θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Ελλάδα – Κίνα: Κοινά και διαφορετικά. Παρελθόν και μέλλον». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS) θα υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του κινεζικού οργανισμού και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο να αποτελέσει το γενικό πλαίσιο συνεργασίας των δύο φορέων στον τομέα της έρευνας.
Από την Κίνα, ο υπουργός Εξωτερικών θα αναχωρήσει για τη Βιέννη προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich) που διοργανώνει η αυστριακή προεδρία στις 30-31 Αυγούστου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS