Διεθνή

Reuters: Παραιτήθηκε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, δύο μέρες μετά την αλλαγή πρωθυπουργού στη χώρα

Reuters: Παραιτήθηκε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, δύο μέρες μετά την αλλαγή πρωθυπουργού στη χώρα
Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, J. Bishop, δήλωσε ότι θα αποτραβηχτεί από το προσκήνιο, χωρίς να κάνει γνωστό αν θα είναι υποψήφια στις εκλογές τον Μάιο του 2019
Παραιτήθηκε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Julie Bishop, σήμερα,  Κυριακή 26/8, δύο μέρες μετά την ανατροπή του πρώην πρωθυπουργού Malcolm Turnbull και την αντικατάστασή του από τον Scott Morrison, όπως μεταδίδει το Reuters.
H Βishop δήλωσε ότι θα αποτραβηχτεί από το προσκήνιο και δεν έκανε γνωστό αν θα είναι υποψήφια στις εκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2019.
Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο για την κυβέρνηση Morrison, με κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις μίας έδρας.
Η Bishop ήταν υπουργός Εξωτερικών από το 2013 και θα αντικατασταθεί από την υπουργό Άμυνας Marise Payne.
O Μorrison που αντικατέστησε με τη σειρά του τον Malcolm είναι ο έκτος πρωθυπουργός της Αυστραλίας τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ανέλαβε ως ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων που υπολείπεται των Εργατικών σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Η Bishop διεκδίκησε την προεδρία του κόμματος την Παρασκευή 24/8, αλλά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, με τον Morrison να κάνει την έκπληξη και να κερδίζει στον επαναληπτικό τον Peter Dutton, που θεωρείτο το φαβορί.
Η πιθανότητα η Bishop να αποχωρήσει και από το κοινοβούλιο είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τον Morrison, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να γίνουν εκλογές για την έδρα της.
Και το κόμμα του έχει ήδη να αντιμετωπίσει μία δύσκολη εκλογική αναμέτρηση για την έδρα του πρώην πρωθυπουργού Turnbull.
Υπουργός Άμυνας και Εσωτερικών ανέλαβαν οι Christopher Payne και Peter Dutton σε μία προσπάθεια του Morrison να διατηρήσει την ενότητα στο κόμμα.
Αλλά το πορτοφόλιό του υπουργείου Εσωτερικών δεν περιλαμβάνει πλέον το καυτό θέμα της μετανάστευσης, που είναι ευαίσθητο στην Αυστραλία, εξαιτίας της σκληρής της στάσης απέναντι στους μετανάστες που μπαίνουν παράνομα στην αχανή χώρα.
Η αυστραλιανή πολιτική προβλέπει κράτηση για τους αιτούντες ασύλου από απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού, όπως το Nauru, με συνέπεια να επικρίνεται από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο Morrison έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο αναπληρωτής του στο κόμμα Josh Frydenberg θα αναλάβει υπουργός Οικονομικών και ο Angus Taylor το υπουργείο Ενέργειας.
Ο γερουσιαστής Μathias Cormann, κάποτε έμπιστος του Turnbull, που στο τέλος στράφηκε, όμως, εναντίον του, θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης