Επίσημη επίσκεψη Κοτζιά στην Κίνα – Σήμερα 27/8 η συνάντηση με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, Wang Yi

Επίσημη επίσκεψη Κοτζιά στην Κίνα – Σήμερα 27/8 η συνάντηση με τον Κινέζο ΥΠΕΞ, Wang Yi
Είναι η τέταρτη επίσκεψη του κ.Κοτζιά – Συναντήσεις με επιχειρηματίες και επενδυτές
Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με κορυφαίους αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης αλλά και με επιχειρηματίες και επενδυτές.
Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψη του κ.Κοτζιά, η οποία γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του Κινέζου ομόλογου του, Wang Yi.
Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, κατά την παραμονή του αρχικά στο Πεκίνο και ακολούθως στη Σαγκάη, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, τον αντιπρόεδρο της Κίνας, υψηλόβαθμα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, καθώς και με Κινέζους επιχειρηματικούς παράγοντες, με στόχο, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, τη διερεύνηση νέων τρόπων συνεργασίας των δύο χωρών, οικοδομώντας στη δυναμική των διμερών σχέσεων που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα Δευτέρα 27/8 ο κ.Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Wang Yi.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας, με έμφαση τις κοινές δράσεις που πραγματοποιούν οι δύο χώρες.
Οι δύο ΥΠΕΞ θα εστιάσουν στο επενδυτικό σχέδιο «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος (One Belt, One Road)», στο οποίο η Ελλάδα θεωρείται κομβικός και στρατηγικός εταίρος, καθώς και στην πρωτοβουλία του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, μια ελληνική διπλωματική πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Αθήνα με συνδιοργανωτή την Κίνα.
Υπό το πρίσμα αυτό, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί θα εξετάσουν τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, εστιάζοντας στην περαιτέρω οικονομική συνεργασία και στον ρόλο της Ελλάδας ως σημαντικού διαμετακομιστικού κέντρου στο κινεζικό σχέδιο «Μία ζώνη - Ένας δρόμος», για το οποίο αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης μετά το πέρας της συνάντησης, ενώ παράλληλα θα συζητηθούν τρόποι για την ενδυνάμωση της ελληνοκινεζικής πρωτοβουλίας και τη διατήρηση της δυναμικής του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, μέσω της διερεύνησης νέων πεδίων συνεργασίας.
Ακόμα οι δύο υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, μεταξύ άλλων για την κατάσταση στη Συρία, τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και το Κυπριακό.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει στον συνομιλητή του τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά για τη σταθεροποίηση της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και τις τριμερείς συνεργασίες για την προώθηση του διαλόγου και της θετικής ατζέντας στη Μέση Ανατολή.
Την Τρίτη 28 Αυγούστου, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Wang Qishan καθώς και με τον επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Yang Jieqi.
Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, όπου θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Ελλάδα - Κίνα: Κοινά και διαφορετικά. Παρελθόν και μέλλον».
Η επίσημη επίσκεψη του κ. Κοτζιά στην Κίνα θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 29 Αυγούστου στη Σαγκάη, όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει επαφές με τοπικούς αξιωματούχους και επιχειρηματικούς παράγοντες.
Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς θα συναντήσει, μεταξύ άλλων, τον αντιδήμαρχο της Σαγκάης, υπεύθυνο για τις διεθνείς σχέσεις, τον πρόεδρο της COSCO, Xu Lirong και την ηγεσία του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Σαγκάης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS