Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δυσοίωνο το μέλλον για την αγορά κατοικιών της Αυστραλίας

Δυσοίωνο το μέλλον για την αγορά κατοικιών της Αυστραλίας
Οι ειδικοί προειδοποιούν για την επικείμενη περαιτέρω διόρθωση στην αγορά κατοικιών της Αυστραλίας
Η διόρθωση που υφίσταται –εδώ και έναν χρόνο– η αγορά κατοικιών της Αυστραλίας αναμένεται να επιδεινωθεί κατά τους επόμενους μήνες, αναφέρει σε έκθεσή της η «Westpac», σε συνέχεια των ουκ ολίγων προειδοποιήσεων από πλευράς αναλυτών για «φούσκα» στον κλάδο.
Όπως σημειώνεται, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις είχαν δείξει ότι η οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο είχε σταθεροποιηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, τα αναθεωρημένα στοιχεία δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών σε εθνικό επίπεδο μειώθηκε κατά 6,2%, σε ετήσια βάση, μέχρι τον Ιούλιο 2018.
Ο δείκτης προσδοκιών τιμών της Westpac κατέγραψε απότομη πτώση 13% τον τρέχοντα Αύγουστο, στο 112,8, πολύ χαμηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 126,5.
Οι πωλήσεις, σε εθνικό επίπεδο, έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό 28 ετών, παρά τον υψηλό απόλυτο αριθμό καταχωρίσεων, επισημαίνεται.




Οι τιμές στο Σίδνεϊ έχουν μειωθεί κατά 5,6% από τα ιστορικά υψηλά του περασμένου έτους, ενώ, ταυτόχρονα, η αγορά της Μελβούρνης εξακολούθησε να εξασθενεί.





Να υπενθυμιστεί πως, τον περασμένο Ιούνιο, η Moody's Investors Service επιβεβαίωσε σε «Aaa» -ανώτατη αξιολόγηση- και «Prime-1» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα της Αυστραλίας, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος επικαλούταν τότε τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ και την ισχυρή δυναμική ανάπτυξης, την πολύ υψηλή ανθεκτικότητα στις οικονομικές κρίσεις, το μετρίων επιπέδων δημόσιο χρέος, τα ισχυρά θεσμικά όργανα που διατηρούν μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σε αντίθετο κλίμα, στα μειονεκτήματα συμπεριλαμβάνεται το κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο.
«Βασικά δομικά στοιχεία της αυστραλιανής οικονομίας περιλαμβάνουν σχετικά ευέλικτες αγορές εργασίας και προϊόντων, το καλά κεφαλαιοποιημένο και ρυθμισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία.
Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική μακροοικονομική πολιτική, συμβάλλουν στην ταχεία και σημαντική ανταπόκριση της οικονομίας στις διαταραχές.
Τα υψηλά επίπεδα εισοδήματος και πλούτου παρέχουν μια σταθερή και προσαρμόσιμη βάση φορολογικών εσόδων για την κυβέρνηση και την ικανότητα των νοικοκυριών να απορροφούν τα σοκ», σημειώνει ο οίκος, συμπληρώνοντας πως το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ξεπερνούσε τα 50.000 δολάρια ΗΠΑ το 2017.
Η Moody's εκτιμά ότι η δυνητική οικονομική ανάπτυξη θα ανέλθει σε 2,75% το τρέχον έτος, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να κυμανθεί στο 42% του ΑΕΠ, το 2018, από το 41% περίπου το 2017.






Διαβάστε: Reuters: Παραιτήθηκε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, δύο μέρες μετά την αλλαγή πρωθυπουργού στη χώρα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης