Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fed: Οι αγορές ενδέχεται να δείχνουν μια αύξηση του κινδύνου ύφεσης στις ΗΠΑ

Fed: Οι αγορές ενδέχεται να δείχνουν μια αύξηση του κινδύνου ύφεσης στις ΗΠΑ
Η πρόσφατη εξέλιξη της καμπύλης αποδόσεων υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος ύφεσης μπορεί να αυξάνεται, έγραψαν σύμβουλοι έρευνας της Fed
Η συρρίκνωση της διαφοράς μεταξύ του βραχυπρόθεσμου και του μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού των ΗΠΑ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει έναν αυξημένο κίνδυνο ύφεσης στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από έρευνα της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο, που δημοσιεύτηκε σήμερα (27/8/2018).
Η έρευνα βασίζεται σε μια εις βάθος ανάλυση της διαφοράς μεταξύ της απόδοσης των 3μηνων και των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, μια διαφορά που έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.
Αρκετοί αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) επικαλούνται αυτή τη συρρίκνωση της καμπύλης αποδόσεων ως λόγο για να σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, καθώς ιστορικά, κάθε φορά που η καμπύλη αναστρέφεται και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια υπερβαίνουν τα μακροπρόθεσμα, ακολουθεί ύφεση.
«Υπό το πρίσμα των στοιχείων σχετικά με την ικανότητά της να προβλέπει υφέσεις, η πρόσφατη εξέλιξη της καμπύλης αποδόσεων υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος ύφεσης μπορεί να αυξάνεται», έγραψαν οι σύμβουλοι έρευνας της Fed, Michael Bauer και Thomas Mertens.
Ωστόσο, οι ίδιοι σημείωσαν ότι «η συρρίκνωση της καμπύλης αποδόσεων δεν παρέχει καμία ένδειξη επικείμενης ύφεσης», διότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, αν και μειώνονται σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, παραμένουν πάνω από αυτά.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ εμφανίζεται σήμερα κατά τα τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας υψηλότερη σε σχέση με την απόδοση του τριμηνιαίου ομολόγου.
Αυτή είναι μια «ασφαλής» απόσταση από την πραγματική αναστροφή, η οποία θα αποτελούσε ένα πραγματικό μήνυμα ύφεσης, έγραψαν οι ερευνητές της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης