Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Γιατί ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει σε χαμηλό επίπεδο επί χρόνια;

ΔΝΤ: Γιατί ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει σε χαμηλό επίπεδο επί χρόνια;
Το σχόλιο του ΔΝΤ για τον χαμηλό πληθωρισμό της Ευρωζώνης 
Η οικονομία της Ευρωζώνης διανύει το πέμπτο συνεχόμενο έτος της ανάκαμψης, η ανεργία στην περιοχή πλησιάζει το προ κρίσης επίπεδο και τα κενά παραγωγής των περισσότερων χωρών έχουν «κλείσει».
Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τρόφιμα και καύσιμα) παραμένει χαμηλός, παρά τον προσωρινά υψηλό γενικό πληθωρισμό, χάρη στις υψηλότερες τιμές ενέργειας, σχολιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η παραδοσιακή καμπύλη Phillips μεταξύ δομικού πληθωρισμού και ανεργία έχει καταρρεύσει τα τελευταία πέντε χρόνια, επισημαίνεται.
Μεταξύ 2012 και 2014, ο πληθωρισμός παρέμεινε σε σχετικά υψηλά επίπεδα παρά την υψηλή και αυξανόμενη ανεργία.
Από το 2014 έως το 2017, καταγράφεται μια περίοδος "ελλείποντος πληθωρισμού", με μικρή πληθωριστική πίεση παρά τη σημαντική μείωση της χαλάρωσης της αγοράς εργασίας.
Κάποιοι το αποδίδουν σε μία «σπασμένη» καμπύλη Phillips, ελέω ποσοτικής χαλάρωσης ή χαμηλού πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.



Ωστόσο, η νέα μελέτη του Ταμείου δείχνει ότι πρόκειται για ένα παζλ, είναι παρόλα αυτά συμβατό με την κλασσική καμπύλη Phillips.
Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι η σχέση μεταξύ δομικού πληθωρισμού και ανεργίας είναι σταθερή, γεγονός που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αντιδρά στις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.
Το κλειδί για το παζλ έγκειται στην ισχυρή επιμονή του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Εντός του νομισματικού μπλοκ, ο συντελεστής για τον πληθωρισμό κατά το παρελθόν ήταν υψηλός, πολύ υψηλότερος από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, για παράδειγμα.
Ομοίως, ο συντελεστής σε ό,τι αφορά στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι πολύ χαμηλότερος για τη ζώνη του ευρώ από ό,τι για τις ΗΠΑ.
Τι σημαίνει αυτό?
Αυτό συνεπάγεται ότι, στη ζώνη του ευρώ, μετά από μια περίοδο αδύναμης ζήτησης και χαμηλού πληθωρισμού, θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερη περίοδος έντονης ζήτησης για την ανάκαμψη του πληθωρισμού στον στόχο –στο 2%.
Με άλλα λόγια, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στη μετάδοση των βελτιώσεων της αγοράς εργασίας στις τιμές.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την υστέρηση, φαίνεται να λύνεται το παζλ πληθωρισμού:
Ο δομικός πληθωρισμού εν τέλει ευθυγραμμίζεται με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι η σύγκλιση του δομικού πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΔΝΤ) είναι πιθανό να είναι βαθμιαία.
Λόγω της εμμονής στη διαδικασία πληθωρισμού, μια πολύ νωρίς απόσυρση της νομισματικής στέγασης θα μπορούσε να είναι ένα λάθος με μακροχρόνιες συνέπειες», καταλήγει το ΔΝΤ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης