Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σαββάκης (ΣΒΕΕ): Θετική εξέλιξη για τη μεταποίηση, το ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για τη βιομηχανία

tags :
Σαββάκης (ΣΒΕΕ): Θετική εξέλιξη για τη μεταποίηση, το ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο για τη βιομηχανία
Άρθρο του Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιου Σαββάκη
Από το βήμα της φετινής μας Γενικής Συνέλευσης ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό την επανασύσταση του Υπουργείου Βιομηχανίας.
Σημειώνω ότι το πλαίσιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει ακόμη περιοριστικό, ειδικά αν σκεφτούμε τα πλεονάσματα που θα πρέπει να δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια, χωρίς προηγουμένως να έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις, και ειδικά, παραγωγικές επενδύσεις.
Για να υλοποιηθούν όμως παραγωγικές επενδύσεις, χρειάζεται ν΄ αποκατασταθεί η «τάξη».
Αυτό σημαίνει βασικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο ζητούμενο:  δηλαδή στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και στην δημιουργία νέων, σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Κατ΄ αρχήν, το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο δημιουργηθεί εφεξής  προτείνουμε να αξιοποιείται κατά προτεραιότητα στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων.
Ο σχεδιασμός θα πρέπει να έχει μετρήσιμους αλλά παράλληλα και επιτεύξιμους στόχους:
Περιφερειακή διάσταση – ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη – εξομάλυνση περιφερειακών ανισοτήτων
Επανασχεδιασμός των υπηρεσιών του κράτους, με σκοπό να συμβάλουν και αυτές στον κεντρικό στόχο:  την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων
Δημιουργία του σωστού περιβάλλοντος για digital υποδομές (άλλωστε, μία από τις προτεραιότητες της Αυστριακής προεδρίας της ΕΕ είναι και η «διατήρηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ψηφιοποίησης – maintaining competitiveness through digitalization”) «είμαστε στα πρόθυρα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και αυτή θα είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία της ανθρωπότητας». 
Η 4η βιομηχανική επανάσταση χαρακτηρίζεται από νέες τεχνολογίες που συντήκουν τον φυσικό, ψηφιακό και βιολογικό κόσμο και θα επηρεάσει όλες τις οικονομίες και βιομηχανικούς κλάδους, και θα το κάνει με ένα πρωτοφανή ρυθμό.  
Όλα τα παραπάνω μπορούν να υλοποιηθούν μέσω ενός Υπουργείου Βιομηχανίας. Γι΄αυτό θεωρούμε θετικό γεγονός τη δημιουργία ξεχωριστού χαρτοφυλακίου για τη βιομηχανία κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και για το λόγο αυτό αναμένουμε σύντομα η χώρα ν΄ αποκτήσει τη δική της βιομηχανική πολιτική.
Είναι μια απόφαση απαραίτητη για την ανάταξη της οικονομίας της πατρίδας μας και την οικοδόμηση του νέου παραγωγικού μας μοντέλου.
Μάλιστα, η δημιουργία ξεχωριστού χαρτοφυλακίου για τη βιομηχανία θα βοηθήσει στην παρούσα χρονική συγκυρία που η χώρα έχει εξέλθει από τα μνημόνια.
Βεβαίως, το ότι η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια αυτό δεν συνεπάγεται την «αυτόματη» επίλυση των διαχρονικών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Άλλωστε, όπως τόνισα και στην ομιλία μου ενώπιον του Πρωθυπουργού από το βήμα της φετινής μας Γενικής Συνέλευσης, «αυτοματισμοί δεν υπάρχουν».
Εν τέλει, πιστεύω ότι μπορούμε να βγούμε από την κρίση μόνον αν δουλέψουμε παραγωγικά, κι εφόσον αφήσουμε πίσω μας παγιωμένες αρνητικές αντιλήψεις της κοινωνίας για το ιδιωτικό επιχειρείν και ειδικότερα για τη βιομηχανία.
Για να γίνουν όμως τα παραπάνω, απαιτείται να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός και κεντρικός συντονισμός των δράσεων βιομηχανικής πολιτικής.
Κι΄αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον από ένα εστιακό σημείο, που θα είναι από τώρα και στο εξής ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας.
Σε κάθε περίπτωση μεταρρυθμίσεις έγιναν και πρέπει ακόμη να γίνουν περισσότερες, ούτως ώστε η χώρα μας να εκσυγχρονιστεί και να μπορεί να αναπτυχθεί.
Αυτό που χρειάζεται, και αυτό ακριβώς προτείνει ο ΣΒΒΕ σε όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, είναι ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο με τη μεταποίηση στο επίκεντρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης