Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποκάλυψη WikiLeaks: Η ΠΓΔΜ δεχόταν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008

Αποκάλυψη WikiLeaks: Η ΠΓΔΜ δεχόταν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008
Τα WikiLeaks αποκαλύπτουν πως η ΠΓΔΜ δεχόταν «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008
Η ΠΓΔΜ εμφανιζόταν διατεθειμένη να δεχθεί το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» από το 2008, ζητώντας παράλληλα αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας, σύμφωνα με τηλεγράφημα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια που δημοσιοποίησε ο δημοφιλής ιστότοπος «WikiLeaks».
Το σημείωμα στάλθηκε τον Ιούλιο του 2008, στον απόηχο της συνόδου του NATO στο Βουκουρέστι όπου η τότε κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή έθεσε την λύση του ονοματολογικού ως προϋπόθεση για ένταξη της γειτονικής χώρας στην Συμμαχία, ‘όπως μεταδίδει ο Σκάι.
Το τηλεγράφημα προδίδει πως οι κύριοι διαπραγματευτικοί στόχοι της ΠΓΔΜ δεν άλλαξαν ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία και εν μέρει επιτεύχθηκαν με την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.
Ωστόσο, η ανάλυση της αμερικανικής πρεσβείας καταδεικνύει επίσης πως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Zoran Zaev εν τέλει υποχρεώθηκε σε υποχωρήσεις στα πάγια ελληνικά αιτήματα για χρήση erga omnes και για συνταγματική αναθεώρηση.
Η ανάλυση της αμερικανικής πρεσβείας αναφέρει χαρακτηριστικά πως η τότε κυβέρνηση του Nikola Gruevski θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί στο εσωτερικό την συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δίχως γεωγραφικό προσδιορισμό, και θα επέμενε στην διατήρηση του παλιού ονόματος σε διαβατήρια, προϊόντα και στα μέσα ενημέρωσης.
Oποια χώρα ήθελε θα δικαιούνταν να αναγνωρίσει την γειτονική χώρα ως Μακεδονία, ακόμα και σε επίσημες διμερείς συνθήκες, ενώ το «Βόρεια Μακεδονία» πιθανότατα θα χρησιμοποιούταν σε διεθνείς συμφωνίες με πολλούς υπογράφοντες.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο κ. Nikola Gruevski στις συνομιλίες με τους Aμερικανούς διπλωμάτες κατηγορούσε την κυβέρνηση Καραμανλή ότι είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει διευθέτηση του ονοματολογικού.
Μάλιστα, ισχυρίστηκε στις συνομιλίες με τους Αμερικανούς ότι η δήθεν αδιαλλαξία της Αθήνας τον οδήγησε στο να ανοίξει άλλα μέτωπα, όπως της «μακεδονικής μειονότητας» και «διασποράς» στην Ελλάδα, που έγινε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης εκείνη την περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης