Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Από τη ΔΕΘ η αντεπίθεση του Τσίπρα – Μπορεί να ανατρέψει το κλίμα ή είναι τελειωμένο το παιχνίδι;

Από τη ΔΕΘ η αντεπίθεση του Τσίπρα – Μπορεί να ανατρέψει το κλίμα ή είναι τελειωμένο το παιχνίδι;
Η στόχευση και το κρίσιμο ερώτημα που αναζητά απάντηση…
Στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 8-9 Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα κηρύξει και «επίσημα» την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Και επί της ουσίας θα αρχίσει να ξεδιπλώνει το τελευταίο του πολιτικό χαρτί.
Σημαίνοντας πλήρη αντεπίθεση.
Όλες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται ώστε να ανακοινώσει μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων (μεταξύ άλλων αναφέρεται μείωση φόρων για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλαγές στην έκτακτη εισφορά), αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά και αύξηση των κοινωνικών δαπανών.
Πρόκειται για ένα «πακέτο», το οποίο εφόσον υλοποιηθεί, φαντάζει άκρως «ελκυστικό» και «γοητευτικό» στα μάτια των πολιτών – ψηφοφόρων.
Εάν μάλιστα αυτό το πακέτο συνδυαστεί και με τη μη περικοπή των συντάξεων από τις αρχές του 2019, όπως έχει προγραμματιστεί, αλλά και με τη μη περικοπή του αφορολόγητου (από τις αρχές του 2020), τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει μια αρκετά καλή, αν όχι ισχυρή, «βάση» για να στηρίξει την αντεπίθεση του.
Διότι θα μπορέσει να υποστηρίξει πως η πολιτική του απέδωσε και ότι μετά τις αναγκαστικές περικοπές, τώρα που η οικονομία πατά στα πόδια της, ήρθε η ώρα της αποκατάστασης των αδικιών.
Διότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να υποστηρίξει πως πράγματι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα, έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια και πορεύεται σε μια νέα αισιόδοξη πορεία.
Διότι με τα μέτρα αυτά θα μπορέσει να υποστηρίξει πως η βελτίωση της οικονομίας δεν είναι κάτι το θεωρητικό αλλά πλέον περνά στην καθημερινότητα και στην τσέπη των πολιτών.
Διότι με τα μέτρα αυτά όχι μόνο θα ακυρώσει την εικόνα της μιζέριας και της καταστροφολογίας που είχαν υιοθετήσει οι πολιτικοί του αντίπαλοι, αλλά και θα αφαιρέσει μια σειρά από «όπλα» από την πολιτική φαρέτρα του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του έχει δεσμευτεί για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε διάστημα διετίας και σε μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Το ερώτημα όμως είναι αν αυτό το «μαγικό τοπίο» έχει σχέση με την πραγματικότητα.
Ή αν πρόκειται για μια αυταπάτη.
Και εδώ βρίσκεται όλη η ουσία.
Τα μέτρα αυτά θα είναι πράγματι κοστολογημένα και υπολογισμένα, και άρα η ελληνική οικονομία θα πορευτεί αταλάντευτη στο στόχο της για έξοδο στις αγορές και για επαναφορά στην κανονικότητα ή θα έρθει αντιμέτωπη με νέες τρικυμίες;
Τα μέτρα αυτά θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών ή θα ανοίξουν ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων που πραγματικά κανείς – και κυρίως οι πολίτες - δεν επιθυμεί;
Τα μέτρα αυτά είναι «πυροτεχνήματα» ενόψει των εκλογών του 2019 ή έχουν βάθος στον χρόνο;
Και το κυριότερο, τα μέτρα αυτά, όσα τουλάχιστον από αυτά εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, θα είναι εν τέλει ικανά να αντιστρέψουν την πολιτική φθορά που έχει υποστεί ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του;
Θα μπορέσει δηλαδή αυτό το πακέτο μέτρων να «σβήσει» ότι έχει προηγηθεί τα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;
Δύσκολη η απάντηση, έστω και η εκτίμηση.
Αλλά πάνω σε αυτό το ερώτημα θα στηθεί το πολιτικό «παιχνίδι» των επόμενων μηνών μέχρι και την τελευταία στιγμή, δηλαδή ως την ημέρα της κάλπης.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης