Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μετά την καθαίρεση στα ΕΛΤΑ καθολικό ξήλωμα διοίκησης και στις αστικές συγκοινωνίες

tags :
Μετά την καθαίρεση στα ΕΛΤΑ καθολικό ξήλωμα διοίκησης και στις αστικές συγκοινωνίες
Η θεσμική πίεση, οι αξιολογήσεις και τα επιχειρησιακά πλάνα
Μετά τα ΕΛΤΑ σειρά στο … ξήλωμα διοίκησης παίρνουν οι αστικές συγκοινωνίες καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αξιολόγηση των διοικήσεων έχει ολοκληρωθεί όπως και η αναζήτηση στελεχών που θα τους αντικαταστήσουν.
Ταυτόχρονα τρέχει η αξιολόγηση και σε άλλες εταιρίες που ελέγχει το Υπερταμείο όπως για παράδειγμα η Διώρυγα Κορίνθου και οι Ελληνικές Αλυκές.
Η πίεση που ασκείται στη διοίκηση του Υπερταμείου από τα στελέχη του Εποπτικού Συμβουλίου να ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις διοικήσεων είναι ασφυκτική ενώ το Υπεταμείο έχει προσλάβει έμπειρά στελέχη από την αγορά προκειμένου να διαπιστώσει την ακριβή κατάσταση στις εταιρίες που έχουν περάσει υπό τον έλεγχό του .
Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις τα στελέχη του Υπερταμείου συναντούν δυσκολίες συνεργασίας με τις διοικήσεις των κρατικών εταιριών οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι διορισμένες με κομματικά κριτήρια  .
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία αξιολόγησης αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση που συνεχίζεται και στη μετά μνημονίου εποχή και παρακολουθείται από τους θεσμούς κατά τις αξιολογήσεις που θα πραγματοποιούν στο εξής.
Ειδικά για το θέμα των αστικών συγκοινωνιών οι πιέσεις που ασκούνται για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση χρονολογούνται από την περασμένη άνοιξη.
Επισημαίνεται ότι εδώ και έξι μήνες οι εταιρίες που ελέγχονται πλειοψηφικά από το δημόσιο έχουν καταθέσει προς αξιολόγηση και παρατηρήσεις τα business plan που έχουν εκπονήσει και το Υπερταμείο έστω και με καθυστέρηση φαίνεται να έχει προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.
Στο Υπερταμείο ( Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) υπάγονται οι άμεσες θυγατρικές που είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και οι  συμμετοχές του Δημοσίου στις δημόσιες επιχειρήσεις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ (και οι θυγατρικές ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, Ελληνικές Αλυκές, Διώρυγα Κορίνθου και ΔΕΘ/HELEXPO.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης