Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ύφεση η οικονομία της Νοτίου Αφρικής, για πρώτη φορά από το 2009

Σε ύφεση η οικονομία της Νοτίου Αφρικής, για πρώτη φορά από το 2009
Απρόσμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ της Νοτίου Αφρικής το β’ 3μηνο 2018
Απρόσμενη συρρίκνωση καταγράφηκε στο ΑΕΠ της Νοτίου Αφρικής το δεύτερο τρίμηνο του 2018, ήτοι 0,7% σε τριμηνιαία σύγκριση, σύμφωνα με τα στοιχεία της εγχώριας στατιστικής υπηρεσίας.
Είναι η πρώτη φορά που η οικονομία της χώρας εισέρχεται σε ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης) από το 2009, εν μέσω προσπαθειών από τον νέο Πρόεδρο Cyril Ramaphosa για μεταρρυθμίσεις.
Μάλιστα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο ήταν υψηλότερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, στο 2,6%!
Η γεωργική παραγωγή υποχώρησε κατά 29,2% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι τομείς μεταφορών, επικοινωνιών και αποθήκευσης συρρικνώθηκε κατά 4,9%.
Η εξορυκτική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,9%, επισημαίνεται.



Η πιο πρόσφατη έκθεση οίκων για τη χώρα ήταν αυτή της Fitch Ratings, στις 15/6/2018.
Ο οίκος επιβεβαίωσε τότε σε «ΒΒ+» και «Β» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητα, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Όπως αναφερόταν στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, οι αξιολογήσεις της αφρικανικής χώρας κρίνονται χαμηλές εξαιτίας της αναιμικής ανάπτυξης, του υψηλού δημόσιου χρέους και της ανισότητας.
Οι εν λόγω αδυναμίες εξισορροπούνται από μια ευνοϊκή διάρθρωση του δημόσιου χρέους, τις βαθιές τοπικές κεφαλαιαγορές, τον υγιή τραπεζικό τομέα και τους ισχυρούς θεσμούς.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Cyril Ramaphosa έδωσε προτεραιότητα στη βελτίωση της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων, μετά από χρόνια διαφθοράς.
«Η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης».
Ωστόσο, η χάραξη πολιτικής θα μπορούσε να παρακωλυθεί από σημαντικές εντάσεις στο κυβερνών κόμμα ANC, υπογραμμίζεται.
Η τεράστια ανισότητα και η πολύ ανεργία (27,5% στο τέλος του 2017) ενδέχεται να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες πιέσεις και να βλάψουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα ή τις προοπτικές ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη Fitch, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,7% και 2,4% τα έτη 2018 και 2019, αντίστοιχα, από 1,3% το 2017.
«Οι τρέχουσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι απίθανο να βελτιώσουν σημαντικά την τάση ανάπτυξης, καθώς η εφαρμογή και το χρονοδιάγραμμα είναι αβέβαια και οι επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη διφορούμενες».
Το δημόσιο χρέος (συμπεριλαμβανομένου του χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης, γύρω στο 1,7% του ΑΕΠ) θα φθάσει στο 58% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2020, εκτιμάται.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης