Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Φορολογική «επιβάρυνση» 40 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική στη Ρουμανία

Eurobank: Φορολογική «επιβάρυνση» 40 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική στη Ρουμανία
Ιδιαίτερα υψηλό πρόσθετο φόρο έβγαλε ο φορολογικός έλεγχος για τις χρήσεις 2011-15 - Οι ενέργειες Eurobank και Bancpost και τι προβλέπει η συμφωνία με την Banca Transilvania.
Ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην Eurobank το πόρισμα φορολογικού ελέγχου που διενεργήθηκε στη ρουμανική θυγατρική της Bancpost, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία λήψης εγκρίσεων, ώστε να ολοκληρωθεί η μεταβίβασή της στην Banca Transilvania.
Τον περασμένο Ιούλιο κοινοποιήθηκε στην Bancpost από τις τοπικές αρχές πόρισμα φορολογικού ελέγχου για τα έτη 2011-15, το οποίο επιβάλει πρόσθετους φόρους, συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, καταλογίζει πρόσθετη παρακράτηση φόρου 30 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και προσαυξήσεις 10 εκατ. ευρώ) καθώς και φόρο εισοδήματος 10 εκατ. ευρώ, λόγω αφενός μη αναγνώρισης φορολογικών εκπτώσεων επί ορισμένων δαπανών, αφετέρου αναγνώρισης τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος.
Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλούς πρόσθετους φόρους, αν συνεκτιμηθεί ότι ο όμιλος Bancpost (σ.σ συμπεριλαμβάνονται οι θυγατρικές ERB Leasing και ERB Retail Services IFN) αποτιμήθηκε από την Banca Transilvania, που αναδείχθηκε ο προτιμητέος επενδυτής του διαγωνισμού πώλησης, στα 206 εκατ. ευρώ (καθαρό τίμημα που εισπράττει η Eurobank μετά την αφαίρεση των εξόδων πώλησης).
Ακόμη και αν συνυπολογισθεί ότι η Eurobank εισέπραξε, το 2017 ειδικό μέρισμα 25 εκατ. ευρώ και επιστροφή κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ, οι πρόσθετοι φόροι που καταλόγισε η φορολογική αρχή της Ρουμανίας παραμένουν υψηλοί.
Εκεί εδράζεται η εκτίμηση ότι το πόρισμα είναι μαχητό και η τελική επιβάρυνση θα είναι σημαντικά χαμηλότερη. 
Η Eurobank βρίσκεται σε επικοινωνία με την Bancpost S.A. και την Banca Transilvania, οι οποίες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες αμφισβήτησης του πορίσματος του φορολογικού ελέγχου.
Με βάση τη συμφωνία πώλησης και αγοράς, μεταξύ Eurobank και Banca Transilvania, μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η τελευταία μπορεί να απαιτήσει από την πρώτη, υπό ορισμένους περιορισμούς, τις φορολογικές υποχρεώσεις, που θα καταλογιστούν από τη φορολογική αρχή για ανέλεγκτες χρήσεις της Bancopost, οι οποίες δεν έχουν παραγραφεί.
Υπό το παραπάνω πρίσμα, η Eurobank έχει ήδη τοποθετήσει σε δεσμευμένο λογαριασμό το ποσό των 9,4 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η Εθνική Αρχή Προστασίας του Καταναλωτή (ANPC) της Ρουμανίας επέβαλε δύο πρόστιμα, συνολικού ύψους 68 χιλ ευρώ στην Bancpost S.A. κατόπιν καταγγελιών από ορισμένους πιστούχους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης