Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Οδηγός για την κερδοφορία η ομαλοποίηση του CoR στις ελληνικές τράπεζες

tags :
Euroxx: Οδηγός για την κερδοφορία η ομαλοποίηση του CoR στις ελληνικές τράπεζες
Όλες οι τράπεζες κατόρθωσαν να μειώσουν το απόθεμα των NPEs / NPLs σε τριμηνιαία βάση
Η ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου (CoR) στις ελληνικές τράπεζες παραμένει ο βασικός οδηγός προς την κερδοφορία, αναφέρει η Euroxx στο σχόλιό της με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β' 3μηνου των τραπεζών, στα οποία δεν υπήρξε και κάποια έκπληξη.
Σε επίπεδο συνεχούς λειτουργίας, οι βασικές τράπεζες παρουσίασαν μικτά αποτελέσματα.
Η Eurobank επέκτεινε την κερδοφορία της (υψηλότερα βασικά τραπεζικά έσοδα και απουσία του VRS κόστους των 36 εκατ.), ενώ η Πειραιώς εμφάνισε κέρδη (ανακτήσεις ύψους 67 εκατ. και απουσία VRS και τα λοιπά έκτακτα έξοδα προσωπικού ύψους 142 εκατ.).
Η Alpha Bank είχε ασθενέστερη κερδοφορία σε επίπεδο τριμήνου και υψηλότερες απομειώσεις, ενώ η Εθνική Τράπεζα επανήλθε σε ζημίες.
Συνολικά, τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου αντανακλούν
(α) τις επίπεδες τάσεις NII (εκτός από την Εθνική Τράπεζα)
(β) την παραγωγή επίπεδων εισπράξεων από αμοιβές για την Alpha και Πειραιώς, με Εθνική να παρουσιάζει αδυναμίες και τη Eurobank ισχυρές επιδόσεις
(γ) τα αυξημένα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κόστη (όχι η Eurobank) με γνώμονα το μοντέλο G & As (Κόστος διορθωτικής διαχείρισης NPL και υπηρεσίες τρίτων) και
(δ) τις μειωμένες απομειώσεις δανείων (όχι η Eurobank), αντανακλώντας επίσης το όφελος από τις ανακτήσεις που σχετίζονται με τη διάθεση χαρτοφυλακίων NPL / NPE για την Εθνική Τράπεζα (Earth) και την Πειραιώς (Amoeba και Arctos).



Στο μέτωπο ρευστότητας, οι τράπεζες σημείωσαν εισροές ύψους 0,5-1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω μείωση του ELA για τις Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, με τη δεύτερη να είναι η 2η ελληνική τράπεζα που εξήλθε από τα μέσα Ιουλίου.
Η χρήση του ELA είναι τώρα μόλις στο 1% των στοιχείων ενεργητικού (έναντι 4% στο τέλος του 2ου τριμήνου).
Επιπλέον, όλες οι τράπεζες κατόρθωσαν να μειώσουν το απόθεμα των NPEs / NPLs σε τριμηνιαία βάση, επιτυγχάνοντας τους δικούς τους επιχειρησιακούς στόχους.
Τέλος, ο δείκτης CET1 παραμένει σταθερός για όλες τις τράπεζες, και διαμορφώθηκε σε 14-18,5% το β 'τρίμηνο του 2018 (10,6-15,5% στη βάση της B3).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης