Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εκτοξεύθηκε ο δείκτης bear market της Goldman Sachs - Προπομπός της κατάρρευσης στις μετοχές

Εκτοξεύθηκε ο δείκτης bear market της Goldman Sachs - Προπομπός της κατάρρευσης στις μετοχές
Σε υψηλά επίπεδα ο δείκτης «Bear Market Risk Indicator» της Goldman Sachs
Στο επίπεδο του 67% εκτοξεύθηκε ο δείκτης «Bear Market Risk Indicator» (BMRI) που συντάσσει η Goldman Sachs, ποσοστό που δεν έχει που δεν έχει καταγραφεί από το 2007, όταν έλαβε χώρα η άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτική κρίση.
«Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε;», ρωτά η αμερικανική τράπεζες, σε σημείωμά της προς τους πελάτες.
Ο δείκτης αποτελείται από πέντε επιμέρους παράγοντες: τις αποτιμήσεις, τον δείκτη της ISM (momentum ανάπτυξης), την ανεργία, τον πληθωρισμό και την καμπύλη αποδόσεων (2ετές-10ετές).
Όπως έχει εξηγήσει η Goldman, αν και κανένας από τους επιμέρους δείκτες δεν είναι αξιόπιστος από μόνος του, ο συνδυασμός αυτών των πέντε φαίνεται να παρέχει μία αξιόπιστη εκτίμηση για τον κίνδυνο στις αγορές.
Ο BMRI εμφανίζεται κατά 10% υψηλότερος σε ετήσια σύγκριση, ωστόσο η τάση στα προαναφερθέντα μεγέθη προμηνύει άνοδο ακόμη και στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 75%, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, επισημαίνεται.
Η Goldman υποστηρίζει ότι, ιστορικά, ο δείκτης προέβλεψε με επιτυχία της κρίσεις του 2008 και του 200.
Βέβαια, η τράπεζα δεν παροτρύνει τους πελάτες της να πουλήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, αρκούμενη στο να γράψει πως «πολλοί παράγοντες υποδηλώνουν ότι μια στροφή στο επενδυτικό κλίμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κρίνεται πιθανή».




Στη συνέχεια, παραθέτει τους λόγους ανησυχίας για την αμερικανική οικονομία.
1. Οι τιμές των μετοχών είναι αυτή τη στιγμή πιο υψηλές σε σύγκριση με όσα ορίζονται από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, εξαιτίας της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των αποδόσεων των ομολόγων.



2. Ο πληθωρισμός και, κατά συνέπεια, οι αυξήσεις των επιτοκίων, έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των κινδύνων στην αγορά.
Βέβαια, διαρθρωτικοί παράγοντες ενδέχεται να διατηρήσουν τον πληθωρισμό χαμηλότερο από ό,τι στο παρελθόν.
Χωρίς σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, οι ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση είναι χαμηλότερες, υπογραμμίζεται.
Όσο η καμπύλη Phillips παραμένει εξίσου επίπεδη όπως είναι τώρα, η ισχυρή αγορά εργασίας θα συνεχιστεί χωρίς τον κίνδυνο ύφεσης που προκαλείται από την επιβολή υψηλότερων επιτοκίων.
Στην περίπτωση των ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι της τράπεζας επισημαίνουν ότι η παθητική δημοσιονομική αυστηρότητα, οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και οι περιορισμοί στην προσφορά, είναι πιθανό να προκαλέσουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 1,6% το 2020, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης το 2021.
Η πιθανότητα ύφεσης κυμαίνεται, επί του παρόντος, σε κάτω από 10%, κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.



3. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επεκτείνει τη δημοσιονομική πολιτική και τα επίπεδα δημοσίου χρέους και ελλείμματος αυξάνονται, γεγονός που θα μπορούσε να δυσχεράνει τα περιθώρια για σημαντική χαλάρωση.
Το ομοσπονδιακό έλλειμμα θα αυξηθεί από 825 δισ. δολάρια (4,1% του ΑΕΠ) σε 1.250 δισ. (5,5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2021.
Μέχρι το 2028, αναμένεται να αυξηθεί σε 2,05 τρισεκ. δολάρια (7% του ΑΕΠ).
Αυτό θα εκτόξευε το ομοσπονδιακό χρέος σε 105% του ΑΕΠ σε δέκα χρόνια, υπογραμμίζει η Goldman.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης